Rokotuspalvelut
Rokotuspalveluista saat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia ja niiden tehosteita maksutta ja ilman reseptiä. Lasten ja nuorten kansallisen ohjelman rokotukset annetaan influenssa- ja koronarokotuksia lukuun ottamatta neuvolassa tai koululla. Opiskeluun liittyvät rokotukset annetaan opiskeluterveydenhuollosta.
Rokotuspalveluiden terveydenhoitajalta saat myös neuvontaa ja ohjausta matkailijoiden rokotuksiin sekä muihin itse ostettaviin rokotuksiin. Tarvittaessa saat meiltä reseptit rokotteiden ostoa varten. Reseptin laadinta, rokottaminen ja neuvonta ovat sinulle maksuttomia.
Terveydenhoitaja antaa rokotteita kiertäen Hyvinkäällä Renttossa, Nurmijärvellä Klaukkalan terveysasemalla, Mäntsälän terveysasemalla, Järvenpäässä Justissa ja Etelä-Tuusulan sosiaali- ja terveysasemalla.
Tämän sivun sisältö
Toimi näin
Rokotuspalveluista saat rokotuksia. Rokotusvastaanotoilla ei ole mahdollista antaa lääkeaineinjektioita, tehdä haavahoitoja tai esimerkiksi uusia reseptejä. Katso tarkemmat ohjeet rokotekohtaisesti haitarivalikosta.
- Influenssa- ja koronarokotukset: Rokotuksia annetaan enää erityisestä syystä kaudelle 2024-2025. Soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
- Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote: Varaa aika digitaalisesti rokotusohjelman mukaiseen tehosterokotukseen. Vaihtoehtoisesti soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
- Pneumokokkirokotus riskiryhmään kuuluville tai omakustanteisesti: Soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
- Puutiaisaivokuumerokotus omakustanteisena: Asioi ensisijaisesti digitaalisesti. Vaihtoehtoisesti soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
- Matkailijan rokotukset ja malarianesto: Asioi ensisijaisesti digitaalisesti. Vaihtoehtoisesti soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
- Muut rokotteet: Soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
Lasten ja nuorten kansallisen ohjelman rokotuksiin liittyen (muut kuin korona- ja influenssarokote) ota yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon. Itse ostettavien rokotteiden osalta ota yhteyttä rokotuspalveluihin yllä olevien ohjeiden mukaisesti.
Influenssarokotuksia on saatavilla enää erillisen arvion perusteella. Jos sinulle on tullut jokin uusi riskitekijä, olet raskaana tai tarvitset influenssarokotteen työsi vuoksi, ole yhteydessä puhelimitse. Jätä takaisinsoittopyyntö p. 019 2260 665 ma-pe klo 8-16, niin soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa.
Rokotuksissa käytetään enää vain Vaxigrip Tetra -rokotetta, joka on pistettävä rokote. Rokotteet menevät vanhaksi kesäkuussa 2025, sen jälkeen rokotteita ei enää ole saatavilla. Katso maksuttomaan influenssarokotteeseen oikeutetut THL:n sivulta: Influenssarokote.
Koronarokotteita on saatavilla kaudelle 2024-2025 enää erillisen arvion perusteella. Jos sinulle on tullut jokin uusi riskitekijä, kuten immuunipuolustusta heikentävä sairaus tai hoito, järjestetään koronarokote erikseen sovittaessa. Jätä soittopyyntö p. 019 2260 665 ma-pe klo 8-16, niin soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Rokotuksia annetaan Järvenpään JUSTissa, Etelä-Tuusulassa (Hyrylä) ja Nurmijärven kirkonkylällä.
Huomioi, että koronarokotteiden välillä tulee olla 6 kuukautta. Jos otat koronarokotteen kesällä, voit saada seuraavan, uuden varianttivalmisteen vasta 6 kuukauden kuluttua.
Koronavirusta ei esiintyy Suomessa tällä hetkellä epidemiana. Jos olet sairastanut korona syksyllä/talvella 2024-2025, olet saanut siitä hyvän suojan eikä sitä tarvitse nyt tehostaa. Jos kuulut riskiryhmään, muttet ole hakenut rokotetta, varaudu hakemaan rokote ajoissa ensi syksyn rokotuksissa.
Pneumokokkirokotetta annetaan maksutta seuraaville riskiryhmille:
- 65–84-vuotiaille keuhkoahtaumatautia tai astmaa sairastaville
- alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville (GFR, hiussuonikerästen suodatusnopeus ≤ 30, nefroottinen oireyhtymä) ja voimakkaasti immuunipuutteisille
- kantasolusiirron saaneille erikoissairaanhoidon ohjeen mukaan
- alle 5-vuotiaat, rokotus annetaan lastenneuvolassa
Muille henkilöille rokote on omakustanteinen. Itse rokotustapahtuma on maksuton.
Annettava rokotevalmiste on Apexxnar tai Prevenar 20 -konjugaattirokote (PCV). Rokotetta annetaan yksi annos, jos ryhmään kuulunut henkilö ei ole aiemmin saanut PCV-rokotetta.
Jätä soittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Rokottaminen on kiireetöntä terveydenhuollon toimintaa. Soitamme sinulle takaisin noin viikon kuluessa. Saat kauttamme arvion, reseptin ja ajanvarauksen.
Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme ensisijaisesti digitaalisesti OmaKeusote asioinnissa. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton.
Keusote ei kuulu puutiaisaivotulehduksen riskialueeseen, jonka vuoksi Keusotessa annetaan TBE-rokotteita vain omakustanteisena. Katso tarkemmat tiedot, kenelle TBE-rokotetta suositellaan ja kuka saa sen maksuttomana. Rokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan.
Digiasiointi
Täytä digitaalinen TBE-rokotteen reseptipyyntö. Voit lisätä samalle lomakkeelle alle 12-vuotiaat huollettavasi ja henkilöt, joiden osalta sinulla on puolesta-asiointisopimus. Lomakkeen perusteella sinulle laaditaan tarvittavat reseptit kahden viikon sisällä.
Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme ensisijaisesti digitaalisesti. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton.
Puhelinasiointi
Jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Rokottaminen on kiireetöntä terveydenhuollon toimintaa. Soitamme sinulle takaisin noin viikon kuluessa. Saat tarvittavat reseptit 8 vuorokauden kuluessa takaisinsoitosta.
Ota selvää matkallesi tarvittavista rokotuksista ja lääkkeistä mahdollisimman ajoissa. Jos sinulla on vakava perussairaus, aloita valmistautuminen vähintään 3 kuukautta etukäteen. Täyden rokotussarjan antamiseen voi mennä useita kuukausia.
Tutustu ennen matkalle lähtöäsi THL:n Matkailijan terveysoppaaseen. Kohdassa Maittainen luettelo löydät maakohtaisen tiedon malarianestosta sekä suositeltavista ja harkittavista rokotuksista. Tarkista luettelosta, mitä reseptejä ja rokotuksia tarvitset matkaa varten. Tutustu myös matkakohteen muihin terveysvaaroihin. Tarvittaessa voit kysyä neuvoa rokotuspalveluiden puhelinasioinnista.
Rokotteet ovat omakustanteisia, ja sinun tulee ostaa ne itse apteekista. Ota ostamasi rokotteet mukaan rokotuskäynnille. Neuvonta ja rokotuskäynti ovat sinulle maksuttomia.
Digiasiointi
Täytä digitaalinen matkailuterveyden esitietolomake. Voit lisätä samalle lomakkeelle alle 12-vuotiaat huollettavasi ja henkilöt, joiden osalta sinulla on puolesta-asiointisopimus. Lomakkeen perusteella sinulle laaditaan tarvittavat reseptit kahden viikon sisällä.
Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme ensisijaisesti digitaalisesti. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton. Terveydenhoitaja antaa rokotteita kiertäen Hyvinkäällä Renttossa, Nurmijärvellä Klaukkalan terveysasemalla, Mäntsälän terveysasemalla, Järvenpäässä Justissa ja Etelä-Tuusulan sosiaali- ja terveysasemalla.
Puhelinasiointi
Jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Rokottaminen on kiireetöntä terveydenhuollon toimintaa. Soitamme sinulle takaisin noin viikon kuluessa. Saat tarvittavat reseptit 8 vuorokauden kuluessa takaisinsoitosta.
Hepatiitti A- ja B -virukset aiheuttavat maksatulehduksia. Niiden tartuntatapa ja taudinkuva ovat kuitenkin erilaisia. Hepatiittirokotteita tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa tiettyihin riskiryhmiin kuuluville.
Työterveyshuolto rokottaa henkilöt, jotka altistuvat työssään hepatiitti A- tai B -tartunnalle. Työharjoitteluun menevien opiskelijoiden hepatiitti B -rokotuksista huolehtii opiskeluterveydenhuolto.
Hepatiittirokotusten arvion ja ajanvarauksen saat rokotuspalveluiden puhelinpalvelusta. Jätä soittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Rokottaminen on kiireetöntä terveydenhuollon toimintaa. Soitamme sinulle takaisin noin viikon kuluessa.
M-rokkorokote (Jynneos) on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, joilla on todettu suuri riski m-rokkoinfektioon. M-rokkorokotetta suositellaan a) m-rokon riskiryhmiin kuuluville, b) m-rokkoepäilyissä ja altistumisepäilyissä ja c) m-rokkoon altistuneen tai sairastuneen lähikontakteille yksilöllisen arvion perusteella. Rokotus on maksuton.
A. Riskiryhmiin kuuluvat
Katso riskiryhmät THL:n verkkosivuilta. Jätä soittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Soitamme sinulle takaisin viikon kuluessa. Arvioimme rokotteen tarpeen ja varaamme sinulle tarvittaessa ajan rokotukseen. Riskiryhmiin kuuluville suositellaan yhteensä kahta rokoteannosta vähintään neljän viikon välein.
B. M-rokkoepäily ja altistumisepäily
M-rokkoepäilyssä ja m-rokolle altistumisepäilyssä tulee ottaa kiireellisesti yhteyttä terveydenhuoltoon. Altistumistilanteissa rokote annetaan mielellään 4 vuorokauden kuluessa, mutta voidaan antaa vielä 14 vuorokauden kuluessa. Jos epäilet sairastuneesi m-rokkoon tai altistuneesi sille, soita välittömästi omatiimisi numeroon ja valitse kiireellinen hoito.
C. Altistuneen/sairastuneen lähikontaktit
Katso ketkä lasketaan altistuneiden ja sairastuneiden lähikontakteiksi THL:n verkkosivuilta. Altistumisen arvioi terveydenhuollon ammattilainen. Soita omatiimisi numeroon.
Jäykkäkouristus-, hinkuyskä- ja kurkkumätärokotteita (dtap) tarjotaan maksutta kansallisen rokotusohjelman ja THL:n suositusten mukaan. Käytettävissä olevat rokotteet ovat yhdistelmärokotteita eikä esim. erillistä hinkuyskärokotetta ei ole käytettävissä.
Jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskätehoste (dtap) annetaan 25-vuotiaille. Jäykkäkouristus-kurkkumätätehoste (dt) annetaan 45 ja 65 vuoden iässä ja tämän jälkeen 10 vuoden välein.
Digiasiointi
Varaa aika rokotusohjelman mukaiseen jäykkäkouristus-kurkkumätätehosteelle (dt) digitaalisesti. Muissa tilanteissa asioi puhelimitse.
Puhelinasiointi
Jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Rokottaminen on kiireetöntä terveydenhuollon toimintaa. Soitamme sinulle takaisin noin viikon kuluessa.
Muut rokotettavat ryhmät
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen tai harjoittelija saa tartuntatautilain (1227/2016, § 48) mukaan dtap-rokotteen, jos hän jatkuvasti hoitaa alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia sote-tiloissa. Jos et saa rokotetta työ- tai opiskeluterveydenhuollosta, soita rokotuspalveluiden puhelinasiointiin.
Raskaana olevat saavat rokotteen äitiysneuvolassa raskausviikoilla 16–32 raskauden seurantakäynnin yhteydessä. Rokote voidaan antaa myös raskausviikon 32 jälkeen. Jos raskaana olevalla ei ole suunniteltu neuvolakäyntiä ennen raskausviikkoa 32 tai raskaus on jo pidemmällä, voi rokotuksen hakea myös Keusoten neuvoloiden avoneuvoloista.
Lintuinfluenssarokotteen saavat maksutta ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Katso tarkempi listaus rokotettavista ryhmistä. Jos sait vuonna 2024 kaksi lintuinfluenssarokotetta, et tarvitse tehosteannosta. Jos sait vain yhden annoksen, kannattaa tänä keväänä ottaa toinen annos, joka tehostaa aiemmin saatua suojaa
Saat arvion rokotustarpeesta ja ajan rokotukseen puhelinpalvelusta. Lintuinfluenssarokotteita annetaan keskitetysti Järvenpäässä ja Mäntsälässä.
Puhelinasiointi
Jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Rokottaminen on kiireetöntä terveydenhuollon toimintaa. Soitamme sinulle takaisin noin viikon kuluessa.
Käytettävä rokote
Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta. Rokoteannos on 0,5 ml. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla selvästi tätä pidempikin.
Vakavasti kanamuna-allergiset: Rokote saattaa sisältää häviävän pieniä määriä kananmunan proteiinia, ovalbumiinia sekä neomysiiniä, kanamysiiniä, formaldehydiä ja hydrokortisonia, joita on käytetty valmistusprosessissa. Jos olet vakavasti kanamuna-allerginen, mutta kuulut riskiryhmään, tulee rokottamisesi hyödyt ja riski arvioida tarkasti.
Vyöruusurokote vähentää vyöruusun ja sen jälkeisen pitkäaikaisen kivun riskiä. Vyöruusurokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, joten rokote on maksettava itse. Rokotukset on tarkoitettu yli 50-vuotiaille. Shingrix®-rokotetta annetaan kaksi annosta, joiden hinta oli vuonna 2024 yhteensä noin 440 €.
Digiasiointi
Täytä digitaalinen vyöruusurokotteen reseptipyyntö. Lomakkeen perusteella sinulle laaditaan tarvittavat reseptit kahden viikon sisällä.
Kun olet saanut reseptit, varaa aika rokotuspisteellemme ensisijaisesti digitaalisesti. Osta rokotteet itse apteekista ja ota ne mukaan rokotuskäynnille. Rokotuskäynti on sinulle maksuton. Terveydenhoitaja antaa rokotteita kiertäen Hyvinkäällä Renttossa, Nurmijärvellä Klaukkalan terveysasemalla, Mäntsälän terveysasemalla, Järvenpäässä Justissa ja Etelä-Tuusulan sosiaali- ja terveysasemalla.
Puhelinasiointi
Jätä takaisinsoittopyyntö rokotuspalveluiden puhelinasiointiin 019 2260 665 (klo 8-16). Rokottaminen on kiireetöntä terveydenhuollon toimintaa. Pyrimme soittamaan sinulle takaisin noin viikon kuluessa. Saat tarvittavat reseptit 8 vuorokauden kuluessa takaisinsoitosta.
Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
Rokotuksilla torjutaan infektiotauteja sekä suoraan yksilöä suojaamalla että epäsuorasti vähentämällä taudinaiheuttajien leviämistä väestössä. Kun tautia ei esiinny ympäristössä ja taudille alttiita on vähän, taudinaiheuttajien mahdollisuus levitä on pienempi.
Huomioi tullessasi rokotukseen:
- Tule rokotukseen vain terveenä.
- Ota Kela-kortti valmiiksi esille.
- Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
- Muista huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.
- Rokotuksen jälkeen tulee varautua 15 minuutin seurantaan.
- Tavanomaisia haittavaikutuksia ovat paikallisreaktiot pistoskohdassa. Influenssa- ja koronarokotuksiin voi liittyä myös flunssan kaltaisia oireita ja kuumetta. Tarvittaessa oireisiin voi käyttää kipulääkettä.
Palvelun maksullisuus
Hoitajan antama neuvonta ja rokotuskäynnit ovat maksuttomia. Lääkärin rokotuskäynnit ovat maksullisia 18 vuotta täyttäneiltä. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä maksu. Katso palveluhinnasto sivultamme Asiakasmaksut. Osa rokotteista on maksullisia.
Palvelupaikat
Rokotuksia annetaan terveysasemilla.
Puhelinasiointi omatiimin kanssa
Rokotuspalveluista saat rokotuksia. Muissa terveyteen liittyvissä asioissa ole yhteydessä omatiimiin.
Puhelinasiointi
Rokotuspalveluiden puhelinasiointi
Palveluajat
Kuvaus
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Jätä soittopyyntö, niin soitamme sinulle takaisin.
Influenssa- ja koronarokotuksien ajanvarauksille on oma puhelinasiointi. Lasten ja nuorten osalta (pl. influenssa-, korona-, TBE- ja matkailurokotteet) ota yhteyttä neuvolaan/kouluterveydenhuoltoon.
Maksullisuus
Maksullinen (pvm/mpm)
Palveluajat
- Maanantai 8:00 - 16:00
- Tiistai 8:00 - 16:00
- Keskiviikko 8:00 - 16:00
- Torstai 8:00 - 16:00
- Perjantai 8:00 - 16:00