Siirry sisältöön

Nuorisoasema

Nuorisoasemalla saat ohjausta, tukea ja hoitoa seuraavissa asioissa:

  • mielenterveys (kuten masennus tai ahdistus)
  • päihteidenkäyttö
  • liiallinen pelaaminen
  • sukupuoli-identiteetin pohdinta
  • elämäntilanteen aiheuttama kriisi
  • vuorovaikutusongelmat perheessä
  • vanhemmuus

Nuorisoasemilla saat apua sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä. Käyt keskustelutapaamisilla, mitkä voivat olla lähi- tai etätapaamisia. Lähitapaamiset ovat yleensä nuorisoasemalla. Etätapaamiset toteutetaan videoyhteydellä tai puhelimitse. Perheesi ja muu tukiverkosto voivat olla osa työskentelyä, osallistua tapaamisiin ja käydä omilla tukikäynneillä tarvittaessa. Vanhempien on mahdollista saada myös yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa vanhemmuuden kysymyksissä.

Toimi näin

Voit olla itse yhteydessä nuorisoasemalle sähköisen lomakkeen kautta tai puhelimitse. Yhteydenoton voi tehdä myös esimerkiksi vanhempasi tai muu läheinen. Nuorisoasemalle saat yhteyden täyttämällä verkkosivujemme oikeasta laidasta löytyvän sähköisen yhteydenottolomakkeen. Vaihtoehtoisesti voit soittaa ja jättää viestin automaattiseen vastaajaamme. Keskitetty yhteydenottonumeromme löytyy kohdasta puhelinasiointi hieman alempaa tältä sivulta. Vastaaja on avoinna arkisin klo 8-20. Yhteydenottosi jälkeen olemme sinuun yhteydessä kolmen arkipäivän sisällä klo 8-16 välillä.

Kenelle ja millä ehdoin

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella asuvat tai opiskelevat 13-17 -vuotiaat nuoret ja heidän perheensä voivat käyttää nuorisoaseman palveluja. Nuorisoasema toteuttaa 13-17 -vuotiaiden mielenterveys- ja päihdehoitoa sekä tarjoaa tukea vanhemmuuteen ja perheensisäisiin vuorovaikutusongelmiin. Nuorisoasemalla ei tehdä neuropsykiatrisia tutkimuksia. Voit tehdä yhteydenoton myös, jos kaipaat ohjausta ja neuvoa tilanteeseesi.

Tietoa Nuorisoasemasta

Nuorisoaseman käynnit ovat sinulle maksuttomia ja ne perustuvat vapaaehtoisuuteen. Sinua asiakkaana suojaa lait potilaan ja asiakkaan oikeuksista. Työntekijämme ovat vaitiolovelvollisia ja salassapitovelvollisia. Vointisi ja tuen tarve kartoitetaan yhteistyössä kanssasi. Käynneilläsi pyrimme menemään kohti yhdessä luotuja tavoitteita. Nuorisoasemalla on myös tarvittaessa lääkäri nuorisoaseman asiakkaita varten.

Nuori asiakkaana

  1. Asiakkuuden alku

    Kun olet ollut Nuorisoasemalle yhteydessä puhelimitse tai verkkolomakkeella, sinulle soitetaan takaisin ja tehdään ensiarvio tilanteestasi. Tarvittaessa tässä kohtaa sinua ohjataan muiden palveluiden piiriin; esim. koulun palveluihin tai kiireellisissä tilanteissa voit saada nopeammin avun paikkakuntasi terveysasemalta tai sosiaalipalveluista.

    Ensiarvion jälkeen asiasi käsitellään oman kuntasi Nuorisoaseman tiimissä, jonka jälkeen sinuun ollaan ajanvarauksesta yhteydessä. Saatat joskus joutua odottamaan ensiaikaasi. Ensiajalle alaikäinen tulee yleensä vanhempien/toisen vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Ensimmäisellä tapaamiskerralla sinun kanssasi käydään läpi perusasiat liittyen asiakkuuteen Nuorisoasemalla, mietitään missä voisimme olla avuksesi ja sovitaan jatkoista yksilöllisesti.

  2. Asiakkuutesi aikana

    Nuorisoaseman asiakkaana sinulla on aina nimetty omatyöntekijä. Omatyöntekijäsi tapaa sinua sovitusti ja tapaamisilla työskentelette yhdessä sovittuja tavoitteita kohden. Tapaamiset voivat olla Nuorisoasemalla tai etänä. Etätapaamisiin käytämme Teams- sovellusta tai puhelinta ja tietosuoja-asiat on otettu huomioon.

    Nuorisoaseman asiakkaana saatat tarvita myös lääkärin palveluita. Tarve arvioidaan yhdessä sinun, omatyöntekijäsi ja muun verkostosi kanssa. Nuorisoaseman lääkäri keskittyy psyykkisten pulmien arviointiin ja hoitoon. Muunlaisissa vaivoissa olethan yhteydessä kouluterveydenhuoltoon tai terveysasemalle.

    Jos et pääse tulemaan sovitulle ajallesi, ilmoitathan siitä omalle työntekijällesi ajoissa; mielellään viimeistään edellisenä päivänä. Kun olet asiakkaana Nuorisoasemalla ja sinulla tulee asiaa omalle työntekijällesi voit olla suoraan yhteydessä häneen puhelimitse, eikä sinun tarvitse käyttää yleistä yhteydenottonumeroa.

  3. Asiakkuuden päättyminen

    Asiakkuutesi Nuorisoasemalla voi päättyä eri tavoin. Se voi päättyä yhteisestä sopimuksesta, koska tapaamisille ei ole enää tarvetta, vointisi on kohentunut ja/tai tavoitteisiin on päästy.

    Nuorisoasemalta sinut voidaan ohjata myös muiden palveluiden tai hoidon piiriin. Tällöin asiakkuutesi Nuorisoasemalla yleensä päättyy ja tuki jatkuu muualla.

    Voit aina olla uudestaan yhteydessä Nuorisoasemalle, jos tilanteesi muuttuu tai vointisi huononee asiakkuutesi päättymisen jälkeen.

Vanhempi tai perhe asiakkaana

Nuoren vanhempana tai muuna läheisenä aikuisena ei aina ole helppoa. Varsinkin nuoren paha olo voi olla vaikeaa käsitellä myös aikuisen. Nuoren kuntoutumisessa läheisellä aikuiselle on myös usein iso ja tärkeä rooli. Nuorisoasemalla on mahdollista osallistua vanhemmuustyöskentelyyn osana nuoren hoitoa ja saada kasvatus- ja perheneuvontaa myös vaikka nuori ei olisi nuorisoaseman asiakkaana; tällöin Nuorisoaseman asiakkuudessa on aikuinen/aikuiset itse. Otamme työskentelyssä huomioon perhetilanteiden monimuotoisuuden.

Vanhemmuustyöskentely osana nuoren hoitoa: Vanhempia tavataan osana nuoren hoitoa ja vanhemmalle annetaan tietoa ja tukea nuoren hoidon rinnalla.

Kasvatus- ja perheneuvonta: Kasvatus- ja perheneuvonnassa pyritään keskustelutuen keinoin lisäämään perheiden toimintakykyä ja hyvinvointia sekä tukemaan vanhempia heidän kasvatustehtävässään. Kasvatus- ja perheneuvonnan ydintehtäviä ovat;

  • Vanhemmuuden tuki
  • nuoren kasvun ja kehityksen tuki
  • perheen vuorovaikutussuhteiden tuki

Kasvatus ja perheneuvontaan kuuluu myös perhe- ja parisuhteiden tuki sekä nuoren, vanhempien ja koko perheen auttaminen eron eri vaiheissa. Lapsen huoltoon liittyvien asioiden sopimisesta ja sopimusten vahvistamisesta vastaa Perheoikeudelliset palvelut.

Vanhempien ja läheisten aikuisten etäryhmät

Nuorisoasema järjestää vanhemmille teemailtoja teams -sovelluksen välityksellä. Näissä illoissa keskitytään erilaisiin nuorten vanhempia koskettaviin aiheisiin.

TULOSSA VIELÄ 2023:

Päihteillä oireilevan nuoren tukeminen

Ahdistuneen nuoren tukeminen

Illoista pyritään ilmoittamaan myös koulujen Wilma -järjestelmän kautta.

Puhelinasiointi

Nuorisoaseman puhelinyhteydenotto

Palveluajat

  • Maanantai 8:00 - 20:00
  • Tiistai 8:00 - 20:00
  • Keskiviikko 8:00 - 20:00
  • Torstai 8:00 - 20:00
  • Perjantai 8:00 - 20:00

Palvelupaikat

Palvelusta vastaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue