Siirry sisältöön

Nuorisoasemapalvelut

Nuorisoasema toteuttaa nuorten mielenterveys- ja päihdehoitoa. Nuorisoasemalla hoidetaan pääsääntöisesti keskivaikeita mielenterveyden häiriöitä ja hoitoon ottaminen perustuu hoidon tarpeen arvioon.

Nuorisoasema tarjoaa myös 13–17-vuotiaiden nuorten vanhemmille ja perheille tarkoitettua kasvatus- ja perheneuvontaa. Kasvatus- ja perheneuvonta on matalan kynnyksen palvelua.

Nuorisoasemalta voit saada apua ja tukea tilanteeseesi esimerkiksi jos;

Nuori:
• mielialasi on matala ja jaksamisesi on selvästi hankaloitunut
• ahdistus vaikeuttaa arjessa selviytymistä
• kuormittava/kriisiytynyt elämäntilanne on vaikuttanut toimintakykyysi
• tarvitset hoitoa sukupuoli-identiteettiisi liittyen ja/tai kärsit kehodysforiasta
• huoli liittyy päihteidenkäyttöösi
• olet kokenut traumaa ja sen hoito olisi ajankohtaista

Vanhemmat ja perheet:
• kotona on vaikeuksia luoda yhteisiä pelisääntöjä
• murrosikäisen vanhemmuus mietityttää
• parisuhteenne kaipaa ulkopuolista tukea
• vuorovaikutusongelmat perheessä, riitely
• uusperhevanhemmuus
• erotilanne

Nuorisoasemilla sinua auttaa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät. Käyt keskustelutapaamisilla, jotka voivat olla lähi- tai etätapaamisia. Lähitapaamiset ovat Nuorisoaseman toimipisteillä. Etätapaamiset toteutetaan videoyhteydellä tai puhelimitse.

Toimi näin

Nuorisoasemapalveluihin saa yhteyden täyttämällä verkkosivujemme oikeasta ylälaidasta löytyvän sähköisen yhteydenottolomakkeen. Valitse yhteydenlomake sen mukaan, mitä palvelua haet. Yhteydenoton nuoren puolesta voi tehdä myös esimerkiksi vanhempi tai muu läheinen.

Vaihtoehtoisesti kumpaankin palveluun saa yhteyden jättämällä viestin automaattiseen vastaajaamme. Keskitetty yhteydenottonumeromme löytyy kohdasta puhelinasiointi hieman alempaa tältä sivulta. Vastaaja on avoinna arkisin klo 8-20.
Yhteydenottosi jälkeen olemme sinuun yhteydessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella asuvat tai opiskelevat 13–17 -vuotiaat nuoret ja heidän perheensä voivat käyttää nuorisoaseman palveluja. Nuorisoasema toteuttaa 13–17 -vuotiaiden mielenterveys- ja päihdehoitoa sekä tarjoaa tukea vanhemmuuteen ja perheensisäisiin vuorovaikutusongelmiin. Nuorisoasemalla ei tehdä neuropsykiatrisia tutkimuksia. Voit tehdä yhteydenoton myös, jos kaipaat ohjausta ja neuvoa tilanteeseesi.

Tietoa Nuorisoasemasta

Nuorisoasemalla hoidetaan 13-17 -vuotiaita nuoria ja tuetaan nuoruusikäisten perheitä ja vanhempia. Nuorisoaseman käynnit ovat sinulle maksuttomia ja ne perustuvat vapaaehtoisuuteen. Sinua asiakkaana suojaa lait potilaan ja asiakkaan oikeuksista. Työntekijämme ovat vaitiolovelvollisia ja salassapitovelvollisia. Vointisi ja tuen tarve kartoitetaan yhteistyössä kanssasi. Käynneilläsi pyrimme menemään kohti yhdessä luotuja tavoitteita. Lääkäripalvelut ovat osa nuorten päihde- ja mielenterveyshoitoa Nuorisoasemalla.

Nuori asiakkaana

 1. Asiakkuuden alku

  Kun olet ollut Nuorisoasemalle yhteydessä puhelimitse tai verkkolomakkeella, sinulle soitetaan takaisin ja tehdään ensiarvio tilanteestasi. Tarvittaessa tässä kohtaa sinua ohjataan muiden palveluiden piiriin; esim. koulun palveluihin tai kiireellisissä tilanteissa voit saada nopeammin avun paikkakuntasi terveysasemalta tai sosiaalipalveluista.

  Ensiarvion jälkeen asiasi käsitellään oman kuntasi Nuorisoaseman tiimissä, jonka jälkeen sinuun ollaan ajanvarauksesta yhteydessä. Saatat joskus joutua odottamaan ensiaikaasi. Ensiajalle alaikäinen tulee yleensä vanhempien/toisen vanhemman tai muun aikuisen kanssa. Ensimmäisellä tapaamiskerralla sinun kanssasi käydään läpi perusasiat liittyen asiakkuuteen Nuorisoasemalla, mietitään missä voisimme olla avuksesi ja sovitaan jatkoista yksilöllisesti.

 2. Asiakkuutesi aikana

  Nuorisoaseman asiakkaana sinulla on aina nimetty omatyöntekijä. Omatyöntekijäsi tapaa sinua sovitusti ja tapaamisilla työskentelette yhdessä sovittuja tavoitteita kohden. Tapaamiset voivat olla Nuorisoasemalla tai etänä. Etätapaamisiin käytämme Teams- sovellusta tai puhelinta ja tietosuoja-asiat on otettu huomioon.

  Nuorisoaseman asiakkaana saatat tarvita myös lääkärin palveluita. Tarve arvioidaan yhdessä sinun, omatyöntekijäsi ja muun verkostosi kanssa. Nuorisoaseman lääkäri keskittyy psyykkisten pulmien arviointiin ja hoitoon. Muunlaisissa vaivoissa olethan yhteydessä kouluterveydenhuoltoon tai terveysasemalle.

  Jos et pääse tulemaan sovitulle ajallesi, ilmoitathan siitä omalle työntekijällesi ajoissa; mielellään viimeistään edellisenä päivänä. Kun olet asiakkaana Nuorisoasemalla ja sinulla tulee asiaa omalle työntekijällesi voit olla suoraan yhteydessä häneen puhelimitse, eikä sinun tarvitse käyttää yleistä yhteydenottonumeroa.

 3. Asiakkuuden päättyminen

  Asiakkuutesi Nuorisoasemalla voi päättyä eri tavoin. Se voi päättyä yhteisestä sopimuksesta, koska tapaamisille ei ole enää tarvetta, vointisi on kohentunut ja/tai tavoitteisiin on päästy.

  Nuorisoasemalta sinut voidaan ohjata myös muiden palveluiden tai hoidon piiriin. Tällöin asiakkuutesi Nuorisoasemalla yleensä päättyy ja tuki jatkuu muualla.

  Voit aina olla uudestaan yhteydessä Nuorisoasemalle, jos tilanteesi muuttuu tai vointisi huononee asiakkuutesi päättymisen jälkeen.

Vanhempi tai perhe asiakkaana

13-17 -vuotiaan nuoren vanhempana tai muuna läheisenä aikuisena ei aina ole helppoa. Varsinkin nuoren paha olo voi olla vaikeaa käsitellä myös aikuisen. Nuoren kuntoutumisessa läheisellä aikuiselle on myös usein iso ja tärkeä rooli. Nuorisoasemalla on mahdollista osallistua vanhemmuustyöskentelyyn osana nuoren hoitoa ja saada kasvatus- ja perheneuvontaa myös vaikka nuori ei olisi nuorisoaseman asiakkaana; tällöin Nuorisoaseman asiakkuudessa on aikuinen/aikuiset itse. Otamme työskentelyssä huomioon perhetilanteiden monimuotoisuuden.

Vanhemmuustyöskentely osana nuoren hoitoa: Vanhempia tavataan osana nuoren hoitoa ja vanhemmalle annetaan tietoa ja tukea nuoren hoidon rinnalla.

Kasvatus- ja perheneuvonta: Kasvatus- ja perheneuvonnassa pyritään keskustelutuen keinoin lisäämään perheiden toimintakykyä ja hyvinvointia sekä tukemaan vanhempia heidän kasvatustehtävässään. Kasvatus- ja perheneuvonnan ydintehtäviä ovat;

 • Vanhemmuuden tuki
 • nuoren kasvun ja kehityksen tuki
 • perheen vuorovaikutussuhteiden tuki

Kasvatus ja perheneuvontaan kuuluu myös perhe- ja parisuhteiden tuki sekä nuoren, vanhempien ja koko perheen auttaminen eron eri vaiheissa. Lapsen huoltoon liittyvien asioiden sopimisesta ja sopimusten vahvistamisesta vastaa Perheoikeudelliset palvelut. Jos perheessäsi kaipaatte tukea/apua sekä nuorisoasema- että perheneuvolaikäisen lasten vanhemmuuteen voit olla yhteydessä kumpaan vain tahoon.

Vanhempien ja läheisten aikuisten etäryhmät

Nuorisoasema järjestää vanhemmille teemailtoja teams -sovelluksen välityksellä. Näissä illoissa keskitytään erilaisiin nuorten vanhempia koskettaviin aiheisiin.

AJANKOHTAISTA:

Lapsellani on päihdeongelma, vai onko? 

Ke 17.4. klo 17.30-19/Teams Liity tästä

Tule mukaan vanhemmille suunnattuun vertaistuki-iltaan.

Mukana kokemusasiantuntija ja nuorisoaseman työntekijöitä. Keskustelemme vanhemman ja läheisten näkökulmasta siitä, kun perheessä on tullut esiin nuoren päihdekokeilut tai runsaampi päihteiden käyttö. 

Liittyessäsi iltaan huomiothan, että omaa tiliä käyttäessäsi nimesi voi näkyä muille osallistujille. Ilta ei vaadi ennakkoilmoittautumista eikä iltaa tallenneta.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoa ja linkit tapahtumiin päivittyy tähän lähempänä tilaisuuksia. Illoista pyritään ilmoittamaan myös koulujen Wilma -järjestelmän kautta.

Puhelinasiointi

Nuorisoaseman puhelinyhteydenotto

Palveluajat

 • Maanantai 8:00 - 20:00
 • Tiistai 8:00 - 20:00
 • Keskiviikko 8:00 - 20:00
 • Torstai 8:00 - 20:00
 • Perjantai 8:00 - 20:00

Palvelupaikat