Siirry sisältöön

Kuljetuspalvelu vammaisille

Vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun avulla voit liikkua arjessa. Palvelu on tarkoitettu sinulle, mikäli liikkumisesi ongelmat johtuvat pitkäaikaisesta vammasta tai sairaudesta.

Sinulla on oikeus saada vammaispalvelulain mukaisena kuljetuspalveluna vähintään 18 yhdensuuntaista taksimatkaa kuukaudessa asiointiin ja virkistykseen. Voit käyttää taksimatkoja asuinkuntasi lisäksi sen rajanaapurikunnissa. Tämän lisäksi sinulla on oikeus saada taksimatkoina myös välttämättömät työ- ja opiskelumatkat. Opiskelumatkasi voimme järjestää myös ryhmäkuljetuksina.

Kuljetuspalvelujen asiointiin ja virkistykseen suunnattujen matkojen matkustusalue on pääsääntöisesti oma asuinkunta ja sen rajanaapurikunnat.

Sinulle voidaan myöntää kuljetuspalveluun liittyviä lisäpalveluja, jos niiden tarve johtuu terveydestä tai toimintakyvystä ja tarvitset niitä välttämättä voidaksesi hyödyntää sinulle myönnettyä kuljetuspalvelua. Oikeus mahdolliseen lisäpalveluun kirjataan kuljetuspalvelupäätökseen. Mahdollisia lisäpalveluja ovat:

 1. Taksin kuljettajan antama saattamisapu, kun tarvitset saattajaa auton välittömässä läheisyydessä matkan alku- ja päätepisteessä
 2. Avustamispalvelu, kun käytät pyörätuolia tai muuta suurikokoista apuvälinettä ja tarvitset esteettömän auton
 3. Porrasvetoapu, kun tarvitset matkan yhteydessä tapahtuvaa avustamista portaissa vetämällä porraskiipijän avulla tai käsivoimin. Samalla voidaan myös myöntää oikeus käyttää kahta kuljettajaa porrasvedon toteuttamisessa silloin, kun turvallinen porrasvetosi tätä välttämättä edellyttää
 4. Yksinmatkustusoikeus, kun et voi kulkea muiden kanssa samassa kuljetuksessa
 5. Vakiotaksioikeus, kun tarvitset välttämättä kuljetuspalvelun toteuttamiseen tuttuja ja vakituisia kuljettajia
 6. Avustamispalvelu matkaketjussa, kun tarvitset välttämättä taksin kuljettajan saattoapua matkaketjun seuraavaan kulkuneuvoon omalle paikalle pääsemiseksi voidaksesi jatkaa matkaa toisella kulkuneuvolla
 7. Oikeus paaritaksiin tai muuhun erityiseen ajoneuvoon, kun voit matkustaa vain makuuasennossa
 8. Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalveluun liittyvä saattajapalvelu, kun saattajan tarve on välttämätön myös matkan aikana asiointikohteessa. Saattajana voi toimia esimerkiksi omaisesi tai läheisesi. Saattajapalvelu on sekä sinulle että saattajalle maksutonta.

Toimi näin

Täytä vammaispalvelujen kuljetuspalveluhakemus ja toimita se pyydettyjen liitteiden kanssa kotikuntasi perusteella määräytyvään vammaispalvelujen toimipisteeseen. Voit tuoda esille tarpeesi palveluun myös palvelutarpeen arvioinnin tai palvelusuunnitelman päivittämisen yhteydessä. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan aina terveydenhuollon ammattihenkilön lausunto toimintakyvystäsi liikkumisen suhteen, mikäli tarvittavat tiedot eivät jo ole vammaispalvelujen käytettävissä. Huomioithan, että vammaispalvelujen työntekijöillä ei ole oikeutta katsoa tietojasi terveydenhuollon järjestelmistä.

Kuljetuspalvelun tarve arvioidaan yksilöllisesti. Arvioinnissa hyödynnetään terveydenhuollon lausuntoa liikkumis- ja toimintakyvystäsi. Mikäli saat myönteisen päätöksen, toimitamme sinulle taksikortin ja tarkemman ohjeistuksen taksin tilaamisen käytäntöihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit saada vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua, mikäli sinulla on pitkäaikaisen vamman tai sairauden vuoksi erityisiä vaikeuksia liikkumisessa. Lisäksi kotikuntasi tulee olla Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen tai Tuusula. Saamisen ehtona on myös se, että et voi saada samaan tarpeeseen tukea muun lain perusteella. Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua ei voi käyttää terveydenhuollon matkoihin, jotka kuuluvat Kansaneläkelaitoksesta haettavan korvauksen piiriin.

Kuljetuspalvelu 2024

VAKIOTAKSIOIKEUS

Mikäli haet vakiotaksioikeutta, tarvitset hakemuksen liitteeksi olemassa olevan terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittaman lausunnon tai muun luotettavan selvityksen vakiotaksioikeuden välttämättömyydestä. Vakiotaksioikeus voidaan myöntää, mikäli tarvitset vaikean vammasi tai sairautesi vuoksi ehdottomasti ja ainoastaan tietyn tutun taksinkuljettajan, koska matkustamisesi ilman saattajaa edellyttää taksinkuljettajan erityisvalmiuksia ja sinun tuntemistasi.

Voit lähettää vapaamuotoisen hakemuksen sähköpostilla kuljetuspalvelut@keusote.fi tai osoitteella Suutarinkatu 2 D, 05900 HYVINKÄÄ. Liitä mukaan lausunto.

Kuljetuspalvelujen käytännöt ovat muuttumassa ja niitä noudatetaan uusien asiakkaiden osalta tammikuun alusta alkaen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että matkustusalueet määräytyvät uuden ohjeen mukaisesti. Vanhojen asiakkaiden päätökset pysyvät ennallaan kunnes heidän tilanteensa on tarkistettu. Vanhojen asiakkaiden päätöksiä ei muuteta nykyisestä asiakkaan tietämättä.

 • Uudet omavastuuosuudet ovat astuneet voimaan maaliskuun alusta.
 • HUOM! Tämän verkkosivun (kuljetuspalvelut vammaisille) palvelukuvaus on uuden soveltamisohjeen mukainen.

Puhelinasiointi

Vammaispalvelujen neuvonta ja ohjaus

Palveluajat

 • Maanantai 9:00 - 11:00
 • Tiistai 12:00 - 14:00
 • Keskiviikko 9:00 - 11:00
 • Torstai 12:00 - 14:00
 • Perjantai 9:00 - 11:00

Itsenäisyyspäivä
6.12.2024
Suljettu

Tapaninpäivä
26.12.2024
Suljettu

Juhannuspäivä
21.6.2025
Suljettu

Helatorstai
29.5.2025
Suljettu

Jouluaatto
24.12.2024
Suljettu

Loppiainen
6.1.2025
Suljettu

Vappu
1.5.2025
Suljettu

Joulupäivä
25.12.2024
Suljettu

2. pääsiäispäivä
21.4.2025
Suljettu

Pitkäperjantai
18.4.2025
Suljettu

Juhannusaatto
20.6.2025
Suljettu

Uudenvuodenpäivä
1.1.2025
Suljettu

Palvelupaikat