Siirry sisältöön

Henkilökohtainen apu vammaisille

Henkilökohtainen apu on vammaispalvelulain perusteella myönnettävä palvelu, jonka tavoitteena on mahdollistaa vammaisen henkilön itsenäinen elämä ja yhteiskuntaan osallistuminen. Palvelu toteutuu toisen ihmisen antamana välttämättömänä apuna sellaisissa tavanomaisen elämän asioissa, joita henkilö tekisi ilman vammaansa tai sairauttaan itse.

Voit hakea henkilökohtaista apua, jos tarvitse pitkäaikaisen vamman tai sairautesi vuoksi toisen henkilön avustamista päivittäisissä toimissa, työssä, opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Henkilökohtaista apua järjestetään Keusotessa työnantajamallilla, palvelusetelillä, omana avustajatoimintana ja ostopalveluna.

  • Työnantajamallissa palkkaat henkilökohtaisen avustajasi itse ja toimit hänen työnantajanaan. Keski-Uudenmaan henkilökohtaisen avun keskus (HA -keskus) toimii avustajasi palkan ja muiden kustannusten sijaispalkanmaksajana. HA -keskuksesta saat myös ohjausta, neuvontaa ja tukea työnantajana toimimiseen ja sen eri kysymyksiin liittyen.
  • Palvelusetelillä valitset ja tilaat itse tarvitsemasi avun toteuttajan Keusoten hyväksymistä palvelusetelituottajista.
  • Keusoten omassa avustajatoiminnassa Keusote tuottaa itse tarvitsemasi henkilökohtaisen avun palvelun.
  • Ostopalvelussa hyvinvointialue valitsee henkilökohtaista apua tarjoavan palveluntuottajan kilpailutetuista palveluntuottajista.

Toimi näin

Voit hakea henkilökohtaista apua vammaispalveluhakemuksella ja toimittaa hakemuksen kotikuntasi perusteella oikeaan toimipisteeseen. Voit myös tuoda palvelutarpeesi esille palvelusuunnitelmasi päivittämisen yhteydessä, mikäli olet jo vammaispalvelujen asiakas. Päätös henkilökohtaisesta avusta tehdään vammaispalveluissa. Päätös perustuu palvelutarpeen arvioon, jossa sinulle nimetty vammaispalvelujen vastuutyöntekijä kartoittaa kanssasi avuntarvettasi.

Henkilökohtaista apua myönnetään, mikäli vammaispalvelulain mukaiset edellytykset kohdallasi täyttyvät. Samalla arvioidaan, kuinka paljon henkilökohtaista apua sinulle myönnetään ja millä järjestämistavalla se toteutetaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit saada henkilökohtaista apua, mikäli välttämätön avuntarpeesi palvelulle johtuu pitkäaikaisesta vammasta tai sairaudesta. Henkilökohtaista apua ei myönnetä pelkästään hoivan, hoidon tai valvonnan tarpeeseesi. Tarvittaessa vammaispalvelut voi käyttää välttämättömän tuntimääräsi arviointiin kartoitusjaksoa. Henkilökohtaista apua ei myönnetä, mikäli palveluntarpeeseesi ei voida vastata avopalveluilla.

Koronaohjeita

Keusoten henkilöstön laajasta maskivelvoitteesta on luovuttu koronapotilaiden vähennyttyä ja influenssaepidemian huipun mentyä ohi. Uusien maskiohjeiden myötä korona-suojavarusteiden jakelu henkilökohtaisen avun työnantajille on lopetettu.

Puhelinasiointi

Vammaispalvelujen neuvonta ja ohjaus

Palveluajat

  • Maanantai 9:00 - 11:00
  • Tiistai 12:00 - 14:00
  • Keskiviikko 9:00 - 11:00
  • Torstai 12:00 - 14:00
  • Perjantai 9:00 - 11:00

Itsenäisyyspäivä
6.12.2024
Suljettu

Tapaninpäivä
26.12.2024
Suljettu

Juhannuspäivä
22.6.2024
Suljettu

Helatorstai
29.5.2025
Suljettu

Jouluaatto
24.12.2024
Suljettu

Loppiainen
6.1.2025
Suljettu

Vappu
1.5.2025
Suljettu

Joulupäivä
25.12.2024
Suljettu

2. pääsiäispäivä
21.4.2025
Suljettu

Pitkäperjantai
18.4.2025
Suljettu

Juhannusaatto
21.6.2024
Suljettu

Uudenvuodenpäivä
1.1.2025
Suljettu

Palvelupaikat

HA-keskuksen verkkosivut työnantajamallin asiakkaille