Siirry sisältöön

Suun terveydenhuollon palvelut

Suun terveydenhuollosta saat hammaslääkärin, suuhygienistin sekä hammashoitajan palveluita. Niihin kuuluvat suun terveystarkastus, omahoidon ohjaus, iensairauksien hoito, hampaan paikkaus ja juurihoito. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Perushoidon lisäksi tuotamme erikoishammaslääkärin palveluja, joita ovat mm. oikominen, suu- ja leukakirurgia, protetiikka sekä juurihoito. Hammashoitoon pääset hoidon tarpeen mukaan. Hoidon kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Kiireellisissä särky- ja tapaturmatapauksissa saat hoitoa suun terveydenhuollon päivystyksestä.

Suun terveydenhuollon päivystys

Toimi näin

Ajan varaaminen

Jos sinulla on hampaiden tai suun alueen oireita tai olet saanut vamman hampaiden tai suun alueelle, tee oirearvio Omaolossa. Saat toimintaohjeet ja voit tarvittaessa jättää yhteydenottopyynnön ammattihenkilölle. Vaihtoehtoisesti soita keskitettyyn puhelinpalveluun ma-pe klo 7.45-15.00.

Ajan tarkistaminen ja peruminen

Voit tarkistaa sinulle varatun vastaanottoajan ja perua sen tarvittaessa terveysasemien sähköisessä asioinnissa. Vaihtoehtoisesti soita keskitettyyn puhelinpalveluun. Soittaessa riittää, että olet jättänyt soittopyynnön määräaikaan mennessä. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä 51,50 €.

Lauantain vastaanottoajat tulee tarvittaessa perua perjantaihin klo 15 mennessä. Tämän jälkeisen äkillisen peruutuksen voit tehdä lauantaina klo 8-10 seuraaviin puhelinnumeroihin: Hyvinkää p. 050 4971 499, Järvenpää p. 050 4971 420 ja Nurmijärvi p. 050 4971 559.

Hengitystieinfektiot

Jos sinulla on hengitystieinfektio, tulee kiireettömän hoidon aikasi siirtää. Voit tulla vastaanotolle, kun oireidesi alusta on kulunut 3-5 vrk ja oireesi ovat selvästi vähentyneet ja kuume poissa.

Suun terveydenhoito eri-ikäisille

1 – 6-vuotiaat

Kutsumme lapsen kirjeellä vanhempien kanssa ensimmäisen kerran suun terveydenhoitoon noin 1,5 vuoden ikäisenä. Sen jälkeen lapsi saa meiltä kutsun suun ja hampaiden tarkastukseen noin 3- ja 5-vuoden iässä. Tarvittaessa varaamme lapselle ajan suuhygienistille tai hammaslääkärille myös muina aikoina.

Lapsille, jotka ovat erityisen tuen tarpeessa tai joilla on korkea sairastavuusriski, lähetämme kutsun yksilöllisen tarpeen mukaan.

Peruskouluikäiset 7 – 17-vuotiaat

Perusopetuksen aikana suun terveydenhuollon ammattihenkilö tekee suun ja hampaiden tarkastuksen kaikille lapsille 1., 3. ja 5. luokalla. Tarkastus järjestetään koululla.

Kaikki 8. luokan oppilaat saavat kutsun hammashoitolaan hammaslääkärin tutkimukseen.

Suun terveystarkastuksia ja tehostettua ehkäisevää suun terveydenhoitoa voidaan antaa myös yksilöllisen tarpeen mukaan tätä useammin.

Oikomishoito

Oikomishoito on osa lasten suun terveydenhoitoa. Suun ja hampaiden tarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös lapsen purenta. Tarvittaessa suun terveydenhuollon ammattilainen ohjaa lapsen oikomishoidon seulontaan, jossa arvioidaan oikomishoidon tarve.

Oikomishoidosta päättää oikomishoidon erikoishammaslääkäri valtakunnallisesti hyväksyttyjen kriteerien perusteella.

Myös oikomishoito on lapselle maksutonta.

Aikuiset

Aikuiset

Pääset hammashoitoon hoidon tarpeesi mukaan. Arvioimme hoidon tarpeesi kiireellisyyden yhteydenottosi yhteydessä. Kun tulet suun tutkimukseen, saat yksilöllisen hoitosuunnitelman, jonka mukaan hoitoasi toteutetaan.

Odottavat vanhemmat

Ensimmäistä lastaan odottavat perheet ovat oikeutettuja maksuttomaan suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioon. Vastaanotto on maksuton molemmille vanhemmille eikä se sisällä suun kliinistä tarkastusta. Arviointi tehdään keskustelun perusteella, ja saatte perheenä yksilöllistä suun terveysneuvontaa. Vastaanotto voidaan toteuttaa paikan päällä tai etänä.

Jos arviossa havaitaan hoidon tarvetta, ohjataan sinut varaamaan aika suun terveystarkastukseen tai tutkimukseen joko suuhygienistille tai hammaslääkärille. Nämä käynnit ovat maksullisia.

Uudelleen synnyttäjille palvelut ovat maksullisia. Palveluita tarjotaan hoidon tarpeen arvioinnin ja yksilöllisen hoitovälin mukaisesti.

Opiskelijat

Toisen asteen opiskelijoilla (lukion ja ammatillisen oppilaitoksen opiskelijat) on oikeus suun terveydenhoitoon oppilaitoksen sijaintipaikkakunnalla. Keusoten alueella voit varata ajan soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun.

Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden suun terveydenhoidon palvelut tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).

Palvelun maksullisuus

Palvelut ovat maksuttomia alle 18-vuotiaille. 18-vuotta täyttäneiltä peritään palvelumaksu. Katso palveluhinnasto sivuiltamme Suun terveydenhuollon asiakasmaksut.

Puhelinasiointi

Suun terveydenhuollon puhelinasiointi

Palveluajat

Kuvaus

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Soittamalla numeroon puhelinnumerosi tallentuu automaattisesti ja soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian. Tavoittelemme sinua kaksi kertaa eri ajankohtina, jonka jälkeen lähetämme tekstiviestin.

Maksullisuus

Maksullinen (pvm/mpm)

Palveluajat
  • Maanantai 7:45 - 15:00
  • Tiistai 7:45 - 15:00
  • Keskiviikko 7:45 - 15:00
  • Torstai 7:45 - 15:00
  • Perjantai 7:45 - 15:00

Palvelupaikat

Palvelusta vastaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue