Siirry sisältöön

Suolistosyöpien seulonta

Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä oireettomassa varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa. Seulontojen tavoitteena on näin vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. Varhain todettu syöpä on myös helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Keusoten alueella seulontakirjeen lähettämisestä, palautettujen näytteiden analysoinnista ja tulosten antamisesta vastaa HUS Diagnostiikkakeskuksen seulontapalvelut. Seulontojen jatkotutkimuksina suorittavat kolonoskopiapalvelut tuottaa Pihlajalinna Lääkärikeskukset Oy.

Seulontanäyte otetaan itse kotona wc-käynnin yhteydessä ja toimitetaan postitse laboratorioon tutkittavaksi. Tätä varten seulottavat saavat tarvittavat materiaalit suoraan kotiinsa.

Toimi näin

Seulontaryhmään kuuluvat saavat kotiinsa kutsukirjeen. Sen mukana on tarvittava välineistö, tarkemmat ohjeet, esitietolomake ja valmiiksi maksettu palautuskuori.

Seulontatesti on immunokemiallinen ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Näytteen ottaminen tai toimittaminen tutkittavaksi laboratorioon ei edellytä ajanvarausta.

Testin vastaus ja mahdolliset jatkotutkimukset

Jos näytteessä ei ole havaittu verta, saat vastauksen testistäsi kirjeitse. Saat uuden seulontakutsun noin kahden vuoden kuluttua.

Noin neljällä osallistujasta sadasta näytteestä löydetään verta. Se ei välttämättä tarkoita suolistosyöpää tai sen esiasteita, mutta syyn selvittäminen edellyttää jatkotutkimuksia. Tällöin tehdään useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia. Kolonoskopiapalvelut tuottaa Pihlajalinna Lääkärikeskukset Oy, ja tutkimukset toteutetaan Pihlajalinna Dextrassa Helsingissä (Raumantie 1 A).

Pihlajalinnan seulontahoitaja on yhteydessä kaikkiin jatkotutkimuksiin kutsuttaviin henkilöihin puhelimitse kahden viikon kuluessa, jos asiakas on kirjannut puhelinnumeronsa kutsukirjeen mukana tulleeseen esitietolomakkeeseen. Mikäli saat kutsukirjeen jatkotutkimuksiin eikä seulontahoitaja ole ollut sinuun yhteydessä, soita kirjeessä annettuun puhelinnumeroon tutkimusajan varaamiseksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia. Vuonna 2022 seulotaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat. Seulonnat laajenevat vähitellen ikäryhmittäin niin, että vuodesta 2031 alkaen ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli 56–74-vuotiaisiin.

Palvelun maksullisuus

Palvelu on maksuton.

Palvelusta vastaa

Keusote