Siirry sisältöön

Kiireellinen hoito

Hakeudu kiireelliseen hoitoon, kun tilanteesi edellyttää välitöntä arviota ja hoitoa eikä niitä voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista. Hoidon tarpeesi voi aiheutua äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta tai toimintakyvyn heikkenemisestä. Suunterveyden hoidon kiireellinen hoidon ohjeet on kuvattu sivulla Suun terveydenhuollon päivystys.

Suun terveydenhuollon päivystys

Toimi näin

Asiointi Omaolossa

Omaolon oirearvioiden avulla voit selvittää, millaista apua vaivasi vaatii ja jättää tarvittaessa sähköisen yhteydenottopyynnön ammattihenkilölle.

Asiointi puhelimitse

 • Arkisin klo 8-16 soita hoitovastaavallesi. Jos sinulla ei ole vielä hoitovastaavaa, soita vastaanottopalveluiden puhelinpalveluun.
 • Muina aikoina soita Päivystysapuun.

Asiointi paikan päällä

Kiireellisissä tilanteissa, joissa et ole saanut kohtuullisessa ajassa yhteyttä muulla tavoin, voit saapua suoraan:

 • Arkisin klo 8-16 terveysasemalle ajanvarauksettomalle vastaanotolle (Jokelassa, Kellokoskella ja Pornaisissa ei tällä hetkellä ajanvarauksetonta vastaanottoa).
 • Muina aikoina Keusoten Akuuttiin, Järvenpään JUST, Lääkärinkuja 1 (ma-pe klo 16-20, la-su klo 8-20) tai HUS Hyvinkään sairaalan yhteispäivystykseen, Sairaalakatu 1, A-rakennus, 1. krs (24h).

Hätätilanne

Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita Hätänumeroon 112. Tääaisia tilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet ja kouristelu.

Yhteydenotto kiireellisen hoidon tarpeessa

Arkisin klo 8-16

Asioi Omaolossa. Oirearvioiden avulla voit selvittää, millaista apua vaivasi vaatii ja jättää tarvittaessa sähköisen yhteydenottopyynnön ammattihenkilölle. Siirry Omaoloon tästä.

Soita hoitovastaavallesi. Puhelinnumerot löydät sivulta Lääkärin tai hoitajan vastaanotto.

Asiointi, kun hoitovastaavaa ei nimetty. Soita vastaanottopalveluiden puhelinpalveluun p. 019 226 0505.

Asiointi suoraan terveysasemalla. Jos et ole saanut yhteyttä hoitohenkilökuntaan ja arvioit tarvitsevasi ratkaisun terveyteesi liittyvään ongelmaan vielä samana päivänä, saavu terveysasemalle ajanvarauksettomalle vastaanotolle. Huom! Jokelassa, Kellokoskella ja Pornaisissa ei tällä hetkellä ajanvarauksetonta vastaanottoa.

Muina aikoina

Asioi Omaolossa. Oirearvioiden avulla voit selvittää, millaista apua vaivasi vaatii ja jättää tarvittaessa sähköisen yhteydenottopyynnön ammattihenkilölle. Siirry Omaoloon tästä.

Soita Päivystysapuun. Päivystysapu p. 116 117 tarjoaa ohjausta ja neuvontaa kiireellisissä terveysongelmissa, jotka eivät ole hätätilanteita. Päivystysavun kautta voit ohjautua etälääkärin vastaanotolle pe klo 16–22 sekä la-su klo 8–22.

Asiointi suoraan päivystyksessä. Hoidon sujuvuuden vuoksi ja ruuhkien välttämiseksi suosittelemme soittamaan aina ensin Päivystysapuun. Hyvin kiireellisissä tilanteissa, joissa et ole saanut kohtuullisessa ajassa yhteyttä muulla tavoin, voit saapua suoraan:

Keusoten Akuuttiin, Järvenpään JUST, Lääkärinkuja 1 (ma-pe klo 16-20, la-su klo 8-20)
HUS Hyvinkään sairaalan yhteispäivystys, Sairaalakatu 1, A-rakennus, 1. krs (24h)

Hätätilanteessa

Soita hätäkeskukseen 112, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle. Henkeä uhkaavia tilanteita ovat esimerkiksi: sydänpysähdys tai kova rintakipu, reagoimattomuus eli tajuttomuus, hengittämättömyys tai voimakas hengenahdistus tai kouristelu.

Ota yhteyttä hätänumeroon myös, kun havaitset aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireita: halvausoireita (yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous), suupielen roikkuminen, puhehäiriö, näköhäiriö (molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset) tai tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä.

Yhteydenoton lisätiedot

Puhelinasiointi hoitovastaavan kanssa

Soita hoitovastaavallesi arkisin klo 8-16 välillä. Jos hoitovastaavasi ei ehdi vastata puheluusi suoraan, kuuntele nauhoite rauhassa ja valitse seuraavista vaihtoehdoista:

 • Jätä takaisinsoittopyyntö sulkemalla puhelimen. Voit sulkea puhelimen, kun olet kuullut tämän kohdan nauhoitteesta. Järjestelmä tallentaa puhelinnumerosi automaattisesti.
 • Jos haluat takaisinsoiton toiseen puhelinnumeroon tai soitat salaisesta puhelinnumerosta (numerosi ei tallennu automaattisesti), valitse nauhoitteen mukaisesti vaihtoehto 1 ja seuraa ohjeita.
 • Voit jäädä odottamaan linjalle 30 minuutiksi. Tämän jälkeen puhelu katkeaa, mutta puhelinnumerosi tallentuu takaisinsoittoa varten.

Jos jätät takaisinsoittopyynnön, tavoittelee hoitovastaavasi sinua kaksi kertaa. Jos takaisinsoittopyyntösi ei enää myöhemmin ole ajankohtainen, ei sitä vielä tällä hetkellä voi perua.

Puhelinasiointi keskitetyssä puhelinpalvelussa

Soita vastaanottojen keskitettyyn puhelinpalveluun arkisin klo 8-16 välillä. Valitse ensiksi puheluvalikosta seuraavista vaihtoehdoista:

 1. Kiireellisen hoidon tarve. Valitse tämä, kun tilanteesi edellyttää arviota ja hoitoa vielä samana päivänä eikä niitä voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista.
 2. Kiireettömän hoidon tarve tai ajan peruutus. Valitse tämä muissa kuin kiireellisissä tilanteissa. Ajan voit perua myös sähköisellä lomakkeella Terveysasemien sähköisessä asioinnissa.
 3. Korona. Valitse tämä koronaepäilyssä tai hengitystieinfektioissa.

Seuraavaksi valitse kotikuntasi. Tämän jälkeen puhelusi yhdistyy terveysasemalle. Jos asiakaspalvelija ei ehdi vastata puheluusi suoraan, kuuntele nauhoite rauhassa ja valitse seuraavista vaihtoehdoista:

 • Jätä takaisinsoittopyyntö sulkemalla puhelimen. Voit sulkea puhelimen, kun olet kuullut tämän kohdan nauhoitteesta. Järjestelmä tallentaa puhelinnumerosi automaattisesti.
 • Jos haluat takaisinsoiton toiseen puhelinnumeroon tai soitat salaisesta puhelinnumerosta (numerosi ei tallennu automaattisesti), valitse nauhoitteen mukaisesti vaihtoehto 1 ja seuraa ohjeita.
 • Voit jäädä odottamaan linjalle 30 minuutiksi. Tämän jälkeen puhelu katkeaa, mutta puhelinnumerosi tallentuu takaisinsoittoa varten.

Jos jätät takaisinsoittopyynnön, saat siitä tekstiviestivahvistuksen. Tekstiviestissä ilmoitetaan keskimääräinen jonotilanne, joten takaisinsoitto voi tulla sinulle viestissä ilmoitettua ajankohtaa aikaisemmin tai myöhemmin. Jos sinulla on jo aktiivinen takaisinsoittopyyntö järjestelmässä, ei uudesta soitostasi tule tekstiviestiä.

Järjestelmään voi jättää samasta puhelinnumerosta vain yhden soittopyynnön kerrallaan. Jos kuitenkin olet soittanut kiireettömän hoidon linjalle ja tilanteesi on muuttunut akuutiksi ennen kuin olet saanut takaisinsoittoa, voit jättää uuden soittopyynnön kiireellisen hoidon linjalle.

Tavoittelemme sinua sinua kaksi kertaa. Jos et pääse vastaamaan, soita uudelleen ja jätä uusi soittopyyntö. Jos takaisinsoittopyyntösi ei enää myöhemmin ole ajankohtainen, ei sitä vielä tällä hetkellä voi perua.

Soittaminen Päivystysapuun Uudenmaan raja-alueelta tai ulkopuolelta

Päivystysapuun tulevat puhelut paikannetaan alueellisesti. Mikäli soitat numeroon 116117 Uudenmaan raja-alueelta, puhelu saattaa paikantua toisen sairaanhoitopiirin puolella olevaan tukiasemaan, eikä se tällöin yhdisty Uudenmaan Päivystysapuun.

Saat tarvittaessa yhteyden Uudenmaan Päivystysapuun soittamalla numeroon 09 471 72328 (ppm).

Päivystysavun tekstiviestipalvelut

Päivystysavun maksuton tekstipalvelu on tarkoitettu vain henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista, koska palvelussa käsitellään henkilökohtaisia terveystietoja. Tekstipalveluun pääset osoitteessa https://116117.fi. Valitse palvelussa ensin paikkakunta. Linkin tekstipalvelun chattiin löydät sen jälkeen sivun alalaidasta. Katso myös Youtube-video, jossa kerrotaan viittomakielellä tekstipalvelusta.

Palvelun maksullisuus

Lääkärin ja terapeuttien vastaanottopalvelut ovat maksullisia 18 vuotta täyttäneille. Katso tarkemmat tiedot ja palveluhinnasto sivuiltamme Asiakasmaksut. HUSin yhteispäivystyksen hinnaston löydät sivulta Potilasmaksut (hus.fi).

Päivystystalo

Terveyskylä.fi-palvelun Päivystystalo neuvoo äkillisissä terveysongelmissa. Se tukee itsehoidossa ja hoitoon hakeutumisessa sekä tekee päivystyksen toimintaa tutuksi.

Puhelinasiointi hoitovastaavan kanssa

Hoitovastaavien puhelinnumerot löydät sivultamme Lääkärin tai hoitajan vastaanotto.

Puhelinasiointi

Keskitetty puhelinpalvelu, lääkärin ja hoitajan vastaanottopalvelut

Palveluajat

Kuvaus

Puhelinpalvelu palvelee arkisin klo 8-16. Muina aikoina kiireellisen hoidon tarpeessa soita Päivystysapuun p. 116117.

Maksullisuus

Puhelusta veloitetaan normaali paikallisverkkomaksu tai matkapuhelinmaksu.

Palveluajat
 • Maanantai 8:00 - 16:00
 • Tiistai 8:00 - 16:00
 • Keskiviikko 8:00 - 16:00
 • Torstai 8:00 - 16:00
 • Perjantai 8:00 - 16:00

Päivystysapu 116117

Palveluajat

Kuvaus

Päivystysapuun tulevat puhelut paikannetaan alueellisesti. Mikäli soitat Uudenmaan raja-alueelta, puhelu saattaa paikantua toisen sairaanhoitopiirin puolella olevaan tukiasemaan, eikä se tällöin yhdisty Uudenmaan Päivystysapuun. Saat tarvittaessa yhteyden Uudenmaan Päivystysapuun soittamalla numeroon 09 471 72328 (ppm).

Maksullisuus

Maksullinen

Palveluajat
 • Aina avoinna

Palvelupaikat

Jokelan sosiaali- ja terveysasema

Opintie 1, 05400 JOKELA

Lisätiedot

Kuvaus

Terveysasemalla on saatavilla hoitajan vastaanottopalvelut ajanvarauksella. Lääkärivastaanotto ja ajanvaraukseton hoitajan vastaanotto on keskitetty Hyrylän terveysasemalle.

Maksullisuus

Maksullinen

Palveluajat
 • Maanantai 8:00 - 16:00
 • Tiistai 8:00 - 16:00
 • Keskiviikko 8:00 - 16:00
 • Torstai 8:00 - 16:00
 • Perjantai 8:00 - 16:00

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus JUST

Lääkärinkuja 1, 04410 JÄRVENPÄÄ

Lisätiedot

Kuvaus

Terveysasema on auki arkisin klo 8-16. Keusoten Akuutti Iltaisin ja viikonloppuisin JUSTissa palvelee Keusoten Akuutti, jossa hoidetaan välitöntä kiireellistä hoitoa tarvitsevia asiakkaita asuinkunnasta riippumatta. Soita aina ennen hoitoon hakeutumista vastaanottopalveluiden puhelinpalveluun

Maksullisuus

Maksullinen

Palveluajat
 • Maanantai 8:00 - 16:00
 • Tiistai 8:00 - 16:00
 • Keskiviikko 8:00 - 16:00
 • Torstai 8:00 - 16:00
 • Perjantai 8:00 - 16:00
Keusoten Akuutti
 • Maanantai 16:00 - 20:00
 • Tiistai 16:00 - 20:00
 • Keskiviikko 16:00 - 20:00
 • Torstai 16:00 - 20:00
 • Perjantai 16:00 - 20:00
 • Lauantai 8:00 - 20:00
 • Sunnuntai 8:00 - 20:00

Kellokosken sosiaali- ja terveysasema

Kuntotaival 2, 04500 KELLOKOSKI

Lisätiedot

Kuvaus

Terveysasemalla on saatavilla hoitajan vastaanottopalvelut ajanvarauksella. Lääkärivastaanotto ja ajanvaraukseton hoitajan vastaanotto on keskitetty Hyrylän terveysasemalle.

Maksullisuus

Maksullinen

Palveluajat
 • Maanantai 8:00 - 16:00
 • Tiistai 8:00 - 16:00
 • Keskiviikko 8:00 - 16:00
 • Torstai 8:00 - 16:00
 • Perjantai 8:00 - 16:00

Pornaisten terveysasema

Latiskantie 3, 07170 PORNAINEN

Lisätiedot

Kuvaus

Terveysasemalla on saatavilla hoitajan vastaanottopalvelut ajanvarauksella. Lääkärivastaanotto ja ajanvaraukseton hoitajan vastaanotto on keskitetty Mäntsälän terveysasemalle.

Maksullisuus

Maksullinen

Palveluajat
 • Maanantai 8:00 - 16:00
 • Tiistai 8:00 - 16:00
 • Keskiviikko 8:00 - 16:00
 • Torstai 8:00 - 16:00
 • Perjantai 8:00 - 16:00

Palvelusta vastaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue