Siirry sisältöön

Lastensuojeluilmoitus

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen on tarpeen siksi, että lapsiin kohdistuvat laiminlyönnit, heitä uhkaavat vaarat tai heitteillejättö voitaisiin havaita mahdollisimman varhain ja auttaa lasta sekä perhettä.

Milloin tulee tehdä lastensuojeluilmoitus?

Lastensuojeluilmoitus tehdään, kun on huoli lapsen hyvinvoinnista ja huolenpidosta esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • lapseen kohdistuva pahoinpitely tai sen epäily
  • lapsen hoidon laiminlyönti
  • perheväkivalta
  • lapsen tai vanhemman päihteiden käyttö
  • lapsen rikollisuus
  • lapsen käyttäytyminen on muuten tavanomaisesta poikkeavaa, esimerkiksi hyvin vetäytyvää, apaattista tai yliaggressiivista.

Miten lastensuojeluilmoitus tehdään?

Voit tehdä lastensuojeluilmoituksen puhelimitse tai sähköisellä lomakkeella. Mikäli et voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköisesti, voit käyttää paperista lomaketta postittamalla sen meille.

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä tarvittaessa ilman lapsen tai perheen suostumusta, mutta mikäli mahdollista, pyri keskustelemaan sen tekemisestä lapsen tai huoltajien kanssa.

Vaihtoehto 1

Tee lastensuojeluilmoitus yhteistyössä perheen kanssa. Tämä vaatii lapsen/huoltajan suostumuksen. Lomakkeella tehty yhteydenotto on sosiaalihuoltolain mukainen.

Vaihtoehto 2

Mikäli asiakkaan suostumusta yhteydenottoon ei voida saada, tulee tehdä lastensuojeluilmoitus.

Digiasiointi

Tee lastensuojeluilmoitus ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella, mikäli sen käsittely voi odottaa enintään seitsemän arkipäivää. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen ei vaadi tunnistautumista.

Asioi postitse

Postita tulostettava paperilomake täytettynä osoitteeseen Yhteiskouluntie 13, 04400 Järvenpää.

Kysy neuvoa!

Olethan yhteydessä puhelimitse sosiaalipäivystykseen ennen ilmoituksen tekoa, jos sinulla herää kysyttävää tai haluat keskustella asiasta.

Sosiaalipäivystys on avoinna arkisin ma−to 8–15 sekä perjantaina ja arkipyhien aattona 8–13.

Virka-aikaisen sosiaalipäivystyksen aukioloaikojen ulkopuolella ota yhteyttä Keski-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivykseen.