Siirry sisältöön

Mielenterveyspalvelut aikuisille

Ensisijaisina hoitomuotoina mielenterveyspalveluissa ovat ohjattu omahoito, ryhmähoidot ja nettiterapia. Omahoito-ohjelmia ja tietoa nettiterapioista löydät mielenterveystalo.fi verkkosivustolta. Ryhmämuotoisena hoitona on tarjolla mm. hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuvat ryhmät masennuksen tai ahdistuksen hoidossa. Mikäli näistä ei ole hyötyä, sinulla on mahdollisuus saada keskusteluapua psykiatriselta sairaanhoitajalta.

Keusoten mielenterveyspalveluista saat apua, tukea, neuvoja sekä hoitoa ja hoitoonohjausta lievissä tai keskivaikeissa mielenterveydenongelmissa tai elämäntilannekriiseissä, kun ensisijaiset hoitomuodot eivät riitä. Tarjoamme keskusteluapua elämäntilanteesi kartoitukseen sekä tukea mielenterveysongelmia aiheuttavien asioiden pohdiskeluun ja voimavarojen löytämiseen. Tuemme muutettavissa olevien elämän epäkohtien korjaamisessa ja uusien ratkaisujen löytämisessä keskustelutapaamisilla.

Keskustelutapaamiset voimme toteuttaa lähitapaamisina palvelupaikoissamme tai etänä. Koronatilanteen vuoksi suosimme etäkontakteja. Tarvittaessa ohjaamme sinut terveyskeskuslääkärin vastaanotolle esimerkiksi lääkitykseen tai sairauslomaan liittyvissä asioissa. Käytettävissämme on myös konsultaatiopsykiatri, jolta tarvittaessa voimme konsultoida hoitoon liittyviä asioita.

Toimi näin

Aikuisten mielenterveyspalveluihin hakeutumiseksi ota yhteyttä mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjaukseen tai ikäihmisten neuvontaan ja ohjaukseen puhelimitse. Voit asioida myös sähköisesti nettipalvelussamme. Palvelut toimivat pääasiassa ajanvarauksella. Voit kääntyä matalan kynnyksen palveluiden puoleen ilman lähetettä tai ajanvarausta. Matalan kynnyksen palveluita on tarjolla Hyvinkäällä H-sairaalassa ja Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskuksessa JUST:ssa.

Matalan kynnyksen palvelut

Hyvinkään Matala-vastaanotto on avoinna ma–pe klo 8–11 (Hyvinkään H-sairaala, 2 krs, Sairaalankatu 1) ja Järvenpään Matala on avoinna ma–ke klo 12–14.30 (JUST, Lääkärinkuja 1).

Uuden asiakkaan yhteydenotto

Mikäli olet uusi asiakas mielenterveyspalveluissa ja tarvitset apua mielenterveyteen, päihteidenkäytöstä aiheutuviin ongelmiin tai kaipaisit tukea jaksamiseesi, aloita täyttämällä terapianavigaattori.

Terapianavigaattorin täyttäminen on vapaaehtoista. Se sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyä.

Täytettyäsi terapianavigaattorin, saat lopussa henkilökohtaisen koodin, jolla ammattilainen voi avata tuloksesi yhden kuukauden ajan. Ota koodi talteen ja anna se pyydettäessä ammattilaiselle. Älä kirjaa navigaattoriin henkilötietojasi kuten nimeä tai henkilötunnusta!

Täytettyäsi terapianavigaattorin soita mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasohjaukseen ja toimi ohjeiden mukaisesti.

Kiiretilanteessa soita hätäkeskukseen, numeroon 112 tai sosiaalipäivystykseen. Ikäihmisten asioissa voit olla yhteydessä myös Ikäihmisten neuvontaan ja ohjaukseen.

Olen jo asiakkuudessa tai hoitosuhteessa

Mikäli sinulla jo on aktiivinen asiakkuus tai hoitosuhde, ota yhteyttä omahoitajaasi. Tarvittaessa voit tiedustella omahoitajasi yhteystietoja aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjauksesta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelut on tarkoitettu pääsääntöisesti 18 -vuotta täyttäneille asiakkaille, jotka eivät kuulu opiskelijaterveydenhuollon tai työterveyshuollon piiriin.

Alaikäisten mielenterveyspalvelut hoidamme nuorisoasemilla. Nuorisoasemien ikärajat poikkeavat tällä hetkellä kunnittain toisistaan. Ikärajat ovat

 • Hyvinkää: 13–22 vuotta
 • Järvenpää: 13–18 vuotta
 • Mäntsälä ja Pornainen: 13–18 vuotta
 • Nurmijärvi: 13−17 vuotta
 • Tuusula: 12–21 vuotta

Puhelinasiointi

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakasohjaus

Palveluajat

Avoinna arkipäivinä. Arkipyhien aattoina klo 13 saakka.
 • Maanantai 8:00 - 15:00
 • Tiistai 8:00 - 15:00
 • Keskiviikko 8:00 - 15:00
 • Torstai 8:00 - 15:00
 • Perjantai 8:00 - 13:00
Kesäaikana poikkeava aukioloaika: avoinna arkipäivinä ma-pe klo 8-12.
 • Maanantai 0:00 - 0:00

Palvelupaikat

Lisätiedot

Kuvaus

Ajanvarauspalveluiden lisäksi Hyvinkään mielenterveys- ja päihdepalveluissa on tarjolla matalan kynnyksen palveluja ilman lähetettä tai ajanvarausta joka arkipäivä klo 8 - 11.

Maksullisuus

Ilmainen

Palveluajat
Hyvinkään matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut
 • Maanantai 8:00 - 11:00
 • Tiistai 8:00 - 11:00
 • Keskiviikko 8:00 - 11:00
 • Torstai 8:00 - 11:00
 • Perjantai 8:00 - 11:00

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus JUST

Lääkärinkuja 1, 04410 JÄRVENPÄÄ

Lisätiedot

Kuvaus

Ajanvarauspalveluiden lisäksi JUSTissa on tarjolla matalan kynnyksen palveluja ilman lähetettä tai ajanvarausta maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12 - 14:30

Maksullisuus

Ilmainen

Palveluajat
Matalan kynnyksen palvelut
 • Maanantai 12:00 - 14:30
 • Tiistai 12:00 - 14:30
 • Keskiviikko 12:00 - 14:30

Palvelusta vastaa

Keusote