Siirry sisältöön

Milloin voin käyttää tiettyä tuttua taksinkuljettajaa?

Kuljetuspalvelupäätökseesi pitää olla kirjattu vakiotaksioikeus, jotta voit käyttää tiettyä taksinkuljettajaa 1.3.2024 jälkeen. Vakiotaksioikeus voidaan myöntää, mikäli tarvitset vaikean vammasi tai sairautesi vuoksi ehdottomasti ja ainoastaan tietyn tutun taksinkuljettajan, koska matkustamisessi ilman saattajaa edellyttää taksinkuljettajan erityisvalmiuksia ja sinun tuntemistasi.

Mikäli et pysty käyttämään vaikean vamman tai sairauden vuoksi kuljetuspalvelua kuin ehdottomasti ja ainoastaan tutun taksinkuljettajan kanssa, sinun tulee tehdä kirjallinen hakemus vakiotaksioikeudesta vammaispalveluihin. Hakemus voi olla vapaamuotoisesti täytetty ja voit toimittaa lääkärinlausunnon, toiminta- tai, fysioterapeutin lausunnon tai muun luotettavan selvityksen vakiotaksioikeuden välttämättömyydestä hakemuksen liitteenä. Hakemuksesi käsitellään normaalin käsittelyajan rajoissa, joka on 1-3 kuukautta hakemuksen saapumispäivästä lukien.

Vakiotaksioikeus ei kuitenkaan oikeuta sinua yksinmatkustamiseen, vaan samassa kuljetuksessa voi olla myös muita asiakkaita. Yksinmatkustusoikeus tulee hakea kuten vakiotaksioikeus ja sille on oltava vammastasi tai sairaudestasi johtuva terveydenhuollon ammattihenkilön osoittama erityisen painava peruste, jonka mukaan et voi käyttää yhdistettyä kuljetusta.

Vammaispalvelut tiedottavat vakiotaksioikeuden saaneita asiakkaita niistä liikennöitsijöistä, joita he voivat käyttää vakiotaksikuljettajina. Voit tilata taksin suoraan tutulta taksinkuljettajalta tai tiedustella ohjauskeskuksen kautta, koska tutulla taksinkuljettajalla olisi vapaata. Kun tilaat vakiotaksin, tilausta koskevat samat ennakkotilaamiseen liittyvät aikarajat ja säännöt kuin matkojen tilaamista muutenkin.