Siirry sisältöön

Korona

Kuulun sote-henkilöstöön, milloin saan rokotuksen?

Keusoten alueella työskentelevä sote-henkilö, joka asuu Keusoten ulkopuolella, voi varata ajan Keusoten koronarokotusten puhelinajanvarauksesta tai hakea rokotukset ilman ajanvarusta walk-in pisteillä.

Kuinka pian sairastetun koronataudin jälkeen voin ottaa koronarokotteen?

Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Sen vuoksi rokotuksella ei ole kova kiire.

Koronaviruksella altistunutta henkilöä ei laiteta karanteeniin, jos hän on sairastanut taudin 6 kk aikana. Kannattaa varata rokoteaika hieman ennen kuin 6 kk sairastamisesta tulee täyteen, jolloin ei jatkossakaan ole tarvetta karanteenille.

Voinko ottaa rokotteen, jos olen raskaana?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Lisäksi hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotusten vuoksi.

Raskaus voi lisätä riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Raskaana olevien koronarokottamisesta on tällä hetkellä vielä vähän tutkimustietoa, mutta käyttökokemus, eläinkokeet ja alustava tutkimustieto eivät anna viitteitä mistään turvallisuushuolista. Maailmalla raskaana olevia on rokotettu jo paljon.

Rokotuksen ottaminen voi olla tarpeen erityisesti, jos raskaana olevalla on perustautinsa vuoksi suurentunut riski sairastua koronavirustautiin tai jos raskaana olevalla on suurentunut riski altistua koronavirukselle esimerkiksi työssään.

Koronarokotuksen voi ottaa myös imetyksen aikana. mRNA-rokotteen sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja on epätodennäköistä, että sitä kulkeutuisi äidinmaitoon. Myös adenovirusvektorin ainesosat ovat lyhytikäisiä, eikä niiden tiedetä siirtyvän äidinmaitoon.

Saako vammaispalvelulain perusteella myönnetyllä kuljetuspalvelumatkoilla matkustaa koronarokotukseen?

Vammaispalvelulain perusteella myönnettyjä kuljetuspalvelumatkoja ei tule käyttää koronarokotuksiin pääsemiseksi. Kela korvaa 27.3.2021 alkaen koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia. Matkat korvataan samalla tavalla kuin muut terveydenhuollon palveluihin tehdyt matkat. Eduskunnan päätöksellä matkat koronarokotuksiin korvataan ajanjaksolla 27.3. – 31.12.2021. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Uudenmaan alueellinen tilausnumero on: 0800 96130.

Miten saan koronapassin?

Rokotteen saatuasi, voit tarkistaa Omakannasta, ovatko tietosi siirtyneet järjestelmään. Yleensä todistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta.

Mikäli tietosi eivät ole siirtyneet viiden vuorokauden kuluessa, ja tarvitset todistuksen annetusta koronarokotteesta, voit tilata rokotustodistuksen:

soittamalla koronarokotusten ajanvaraukseen (takaisinsoittopalvelu): puhelimitse numerossa, p. 019 226 0665, ma-pe 8-16.

Pyydetty todistus lähetetään viikon sisällä postitse tai turvasähköpostilla.

Miksi kuntien rokotuskattavuuden prosenttiosuuksissa on vaihtelua?

Rokotukset etenevät kaikissa kunnissa samaa tahtia, mutta pieniä kuntakohtaisia eroja kattavuusluvuissa luonnollisesti esiintyy.

Katso tarkka päiväkohtainen tilanne:

Voinko itse valita haluamani rokotevalmisteen?

Rokotteet annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti.

Uudet rokotussarjat aloitetaan tällä hetkellä useimmiten Modernan rokotteella. Alle 30-vuotiaille miehille ja pojille annetaan kuitenkin vain Pfizerin rokotetta (7.10.alkaen).

THL on 7.10. suositellut, että varovaisuusperiaatteen mukaisesti toistaiseksi Modernan koronarokotetta ei annettaisi alle 30-vuotiaille miehille ja pojille. BioNTech-Pfizerin rokotetta on tällä hetkellä saatavilla hyvin, ja Keusote on aloittanut antamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille Modernan rokotteen sijaan Pfizerin rokotetta sekä ensimmäisenä että toisena rokoteannoksena Keusoten rokotuspisteillä ja mobiilirokotusyksiköissä.

Tehosteajoilla on saatavilla Pfizerin ja Modernan rokotetta riippuen siitä, millä valmisteella rokotesarja on aloitettu. Aloitettua rokotussarjaa suositellaan lähtökohtaisesti jatkettavan samalla valmisteella, jota on saatu ensimmäisenä rokotteena, ellei THL tai sairaanhoitopiiri ole toisin suositellut. Eri mRNA-rokotteilla ristiin rokottaminen on mahdollista asiakkaan suostumuksella tai asiakkaan niin pyytäessä, mikäli kyseistä valmistetta on rokotuspisteessä saatavilla.

Voinko saapua rokotukseen ilman ajanvarausta?

Järjestämme lounasajan walk in -rokotuksia seuraavissa toimipisteissä arkipäivisin klo 10-14. Voit tulla rokotukseen ilman ajanvarausta.

  • Hyvinkää, Sveitsin rokotuspiste (Sveitsin lukio, Teerimäenkatu 2-4, Hyvinkää)
  • Järvenpää, JUST terveysasema
  • Mäntsälä, terveysasema
  • Nurmijärvi, Kirkonkylän terveysasema
  • Tuusula, Hyrylän terveysasema

Järjestämme myös erillisiä walk in -koronarokotuspäiviä viikonloppuisin, jolloin voit tulla hakemaan koronarokotteen ilman ajanvarausta. Tiedotamme näistä päivistä erikseen. Koronarokotuspäivässä rokotteita on rajallinen määrä. Varauduthan jonottamiseen saapuessasi.

Miksi rokotusajan saa varattua vain tiettyihin rokotuspisteisiin?

Ajan voi varata haluamastaan Keusoten rokotuspisteestä. Pienemmillä rokotuspisteillä aikoja voi olla saatavilla rajallisesti, ja suosittelemmekin katsomaan vapaita aikoja myös muista Keusoten alueen rokotuspisteistä, mikäli mahdollista.

Miten voin varata rokotusajan toisen puolesta?

Sähköisesti voi varata sekä 1. rokoteajan että tehosteajan vain itselleen. Jos on tarve saada myös toinen aika ja mahdollisesti peräkkäiset rokotusajat, tällaiset tapaukset kannattaa hoitaa puhelinajanvarauksen kautta.

Jotta voit asioida toisen aikuisen puolesta verkossa, sinulla on oltava siihen virallinen valtuutus. Valtuutuksen toisen henkilön asioiden hoitamiseen voit tehdä Suomi.fi-verkkopalvelussa, jossa valtuuttaja ja valtuutettu tarvitsevat tunnistautumiseen pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Valitse palvelussa valtuus ‘Terveydenhuollon asioiden hoito´. 

Miksi eri rokotusryhmiä rokotetaan eri tahtiin?

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä neljää eri rokoteainetta: BioNTech-Pfizerin, Modernan, AstraZenecan ja Janssenin rokotteita. Koronarokotukset hoidetaan valtioneuvoston määräämässä rokotusjärjestyksessä. Rokotusjärjestykseen vaikuttaa myös saatavilla olevat rokotteet sekä THL:n ja HUSin suositukset.