Siirry sisältöön

Rokotuspalvelut

Saat kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet maksutta omalta terveysasemaltasi. Rokotteet antavat immuniteetin tartuntatauteja vastaan. Rokotetut suojaavat epäsuorasti myös niitä, joita ei esimerkiksi iän tai vasta-aiheen vuoksi ole voitu rokottaa.
Lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset annetaan neuvoloissa ja kouluilla.
Aikuisväestön rokotukset saat terveysasemasi hoitajan vastaanotolla.
Riskiryhmien influenssarokotuksista tiedotetaan Keski-Uudenmaan soten nettisivuilla ja paikallislehdissä.
Terveysasemilta saat neuvontaa ja ohjausta myös matkailijoiden rokotuksista sekä tarvittavat reseptit rokotteiden hankintaa varten.

Toimi näin

Aikuisten rokotuksissa:

Asioi ensisijaisesti oman hoitovastaavasi sähköisessä asiointipalvelussa tai puhelimitse arkisin klo 8 – 15. Mikäli sinulla ei ole omaa hoitovastaavaa, soita lääkärin ja hoitajan keskitettyyn puhelinpalvelu, avoinna joka päivä klo 8 – 20, klo 16 – 20 yhteydenotot vain kiireellisissä asioissa.
Lasten ja nuorten rokotusasioissa voit ottaa yhteyttä suoraan neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Rokotukset ovat vapaaehtoisia. Rokotuspäätös tehdään aina rokotettavan tai alaikäisen ollessa kyseessä, hänen vanhempansa kanssa. Aikuisena sinun tulee huolehtia siitä, että saat tehosterokotteet lapsuus- ja nuoruusiällä saamiisi rokotteisiin. Kansallisen rokotusohjelman rokotteisiin et tarvitse lääkemääräystä.
Muut rokotteet ovat reseptilääkkeitä. Niiden ostamiseen tarvitset lääkärin tekemän lääkemääräyksen.
Syksyisin ilmaiseen kausi-influenssarokotukseen olet oikeutettu, mikäli olet yli 65–vuotias, kuulut riskiryhmään tai riskiryhmään kuuluvan lähipiiriin.

Tietoa rokotuksista

Kansallinen rokotusohjelma

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
Rokotuksilla torjutaan infektiotauteja sekä suoraan yksilöä suojaamalla että epäsuorasti vähentämällä taudinaiheuttajien leviämistä väestössä. Kun tautia ei esiinny ympäristössä ja taudille alttiita on vähän, taudinaiheuttajien mahdollisuus levitä on pienempi.

Influenssarokotukset

Influenssarokotukseen ovat oikeutettuja kaikki 65 vuotta täyttäneet, raskaana olevat naiset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja naiset sekä alle 7-vuotiaat lapset ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.
Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. 
Influenssarokotuksia annetaan ajanvarauksella ja vastaanottokäynnin yhteydessä.

Mikäli et ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotteeseen, voit ostaa rokotteen apteekista noin 15 euron hintaan. Tarvitset rokotetta varten reseptin, saat sen ottamalla yhteyttä:

  • Puhelimitse puh. 019 226 0665, ma-pe 8-16

Ota apteekista ostamasi influenssarokote mukaasi rokotusvastaanotolle. Rokotusvastaanottokäynti on sinulle maksuton. Varaa aika rokotukseen, ensisijaisesti sähköisen asioinnin kautta ja hakeudu rokotukseen oman kuntasi alueelle. Kirjauduttuasi ajanvarausjärjestelmään, täytä pyydetyt valinnat, kuten “rokotuspaikka”, jotta saat vapaat ajat näkyviin. Mikäli et ole tehnyt pyydettyjä valintoja, voi ajanvarauskalenteri näyttää siltä, ettei vapaita aikoja olisi. 

Lisätietoa

Koronavirusrokotukset

Tältä sivulta saat kootusti tietoa ja apua koronavirustilanteeseen.

Matkailijan rokotukset

Matkailijan rokotus- ja muissa matkailuterveysasioissa ole yhteydessä hoitovastaavaasi tai soita keskitettyyn puhelinpalveluun.

Matkaa suunnitellessa on hyvä ottaa selvää matkakohteensa terveysvaaroista ajoissa.

Jos olet terve, matkalle valmistautuminen kannattaa aloittaa 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa ja muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan. Jos sinulla on vakava perussairaus, kuten huonossa tasapainossa oleva diabetes tai sydämen vajaatoiminta, valmistautumiseen kannattaa varata kolme kuukautta. Rokotukset ja muut ehkäisevät toimet saadaan näin kiireettä järjestykseen.

Seuraavia tietoja tarvitaan matkailuneuvonnassa ja arvioitaessa

  • rokotustarvettamatkakohde (kaupunki vai maaseutu)
  • reitti, matkan kokonaiskesto ja ajankohta
  • matkustustapa ja matkan luonne (liikematka, työskentely paikallisen väestön parissa, kyläilymatka, retkeily, turistiloma)
  • matkailijan ikä ja sukupuoli
  • matkailijan aiempi ja nykyinen terveydentila sekä raskaus
  • matkailijan tärkeimmät terveysriskit: turistiripuli, alkoholi, seksi ja liikenne
  • matkavakuutus

Puhelinasiointi

Keskitetty puhelinpalvelu, lääkärin ja hoitajan vastaanottopalvelut

Puhelinasiointi hoitovastaavan kanssa

Palvelupaikat

Palvelusta vastaa

Keusote