Siirry sisältöön

Neuvoloissa lopetetaan joditablettien jakaminen

Kuvituskuvassa joditabletteja sekä säteilyvaaramerkki.

Keusote lopettaa joditablettien jakamisen alle 3-vuotiaille lapsille ja raskaana oleville 18.3.2024 alkaen.
Jakamisen lopettaminen perustuu siihen, että joditabletit on hyväksytty käsikauppalääkkeiksi, joita asiakas voi ostaa itse suoraan apteekista.

Asiakas ostaa joditabletit itse apteekista

Jatkossa kaikki Keusoten alueen asukkaat, mukaan lukien raskaana olevat naiset ja alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmat, ostavat joditabletit omakustanteisesti apteekista.

Joditabletteja käytetään vain säteilyvaaratilanteessa, jos viranomainen niin ohjeistaa

Säteilyvaaratilanteessa joditablettien ottaminen viranomaisten ohjeistamana on erityisen tärkeää lapsille ja raskaana oleville naisille. Lasten ja sikiöiden kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. Myös kilpirauhasen toimintahäiriötä sairastavaa raskaana olevaa henkilöä suositellaan ottamaan joditabletti sikiön turvaamiseksi.

Aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä, eikä joditabletteja siksi suositella yli 40-vuotiaille, pois lukien raskaana olevat.

Huomioithan, että joditabletteja ei saa ottaa varmuuden vuoksi. Joditabletteja käytetään vain säteilyonnettomuudessa viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Joditabletteja säilytetään kotona varotoimena eikä niitä saa ottaa ilman viranomaisen määräystä.

Lisätietoja:

Äitiys- ja lastenneuvola: https://www.keusote.fi/aitiys-ja-lastenneuvola/

Sosiaali- ja terveysministeriön ohje lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja siihen varautumisesta (pdf)

Kuvituskuvassa joditabletteja sekä säteilyvaaramerkki.

Aiheeseen liittyvät palvelut