Siirry sisältöön

Ajankohtaista infektio- ja tartuntataudeista

Tietoa hyvinvointialueen tartuntatauti- ja epidemiatilanteesta.

21.11.2023 Infektiotilanne Keusoten alueella

 • Hengitystieinfektiokausi on käynnistynyt koronaviruksen lisääntymisellä lokakuussa.  
 • Koronatartunnan saaneita potilaita Keusoten sairaaloissa on 41, joka on 17 % sairaaloiden potilaspaikoista (21.11.2023 tilanne). Koronavirustartunnan saaneiden potilaiden määrä lisääntyi merkittävästi lokakuun aikana ja se vakiintui melko korkeaksi marraskuussa.
 • THL:n mukaan koronavirusta on esiintynyt jätevedessä Helsingin Viikinmäen jätevesinäytteissä jatkuvasti vuoden 2023 aikana. Koronaviruksen määrä jätevedessä alkoi lisääntymään lokakuun lopussa ja on lisääntynyt toistaiseksi (13.11.2023 mittaustulos).
 • Loka-marraskuussa koronavirus on aiheuttanut useita yksiköiden sisäisiä epidemioita mm. asumispalveluissa, kuntoutussairaalassa, akuuttiosastolla. 
 • Ensimmäinen influenssa A -osastoepidemia on todennettu Keusoten alueella lokakuussa, influenssatartuntojen kokonaismäärä tartuntatautirekisterissä on pysynyt kuitenkin pienenä loka-marraskuussa.
 • Toistaiseksi Suomessa ei ole todettu yhtään lintuinfluenssatartuntaa ihmisellä. Keusoten toimialueella ei ole todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja.

27.10.2023 Infektiotilanne Keusoten alueella

 • Hengitystieinfektiokausi on käynnistynyt koronaviruksen lisääntymisellä lokakuussa.  
 • Koronatartunnan saaneita potilaita Keusoten sairaaloissa on 38, joka on 16 % sairaaloiden potilaspaikoista. Koronavirustartunnan saaneiden potilaiden on lisääntynyt huomattavasti viimeisen 2 viikon aikana.
 • THL:n mukaan koronavirusta on esiintynyt jätevedessä Helsingin Viikinmäen jätevesinäytteissä jatkuvasti vuoden 2023 aikana. Viimeisin saatavilla oleva mittaustulos on 23.10.2023. Koronaviruksen määrä jätevedessä on lähtenyt nousuun.
 • Lokakuun aikana koronavirus on aiheuttanut useita yksiköiden sisäisiä epidemioita mm. asumispalveluissa, kuntoutussairaalassa, akuuttiosastolla. Ensimmäinen influenssa A -osastoepidemia on todennettu Keusoten alueella tällä viikolla.
 • Toistaiseksi Suomessa ei ole todettu yhtään lintuinfluenssatartuntaa ihmisellä. Keusoten toimialueella ei ole todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja.

24.7.2023 Lintuinfluenssa

 • Kesällä  2023 on todettu poikkeuksellisen suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia H5N1-virusinfektion seurauksena myös Suomessa. Virus on levinnyt myös turkistarhatiloille aiheuttaen korkeaa sairastavuutta eläimissä. Ihmisillä tartuntoja ei ole todettu.
 • Keusoten toimialueella (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula) ei ole todettu vuonna 2023 lintujen joukkokuolemia, lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja tai turkiseläimiä.
 • Huolehdithan, että et levitä lintuinfluenssaa lintuyhteisöjen välillä esimerkiksi koskemalla lintuihin, ruokkimalla niitä tai jalkineiden mukana kulkeutuvan lintujen ulosteen välityksellä.
 • Lintujen joukkokuolemien yhteydessä tulee ottaa aina ensin yhteyttä valvontaeläinlääkäriin.
 • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.
 • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Suojaudu kasvomaskilla tai hengityssuojaimella (FFP2 tai FFP3) ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
 • Kuolleiden lintujen keräämisessä ja alueella liikkuessa tulee huomioida kerääjän turvallisuuden lisäksi se, ettei kerääjä kuljeta virusta esimerkiksi jalkineissaan toisaalle ja aiheuta viruksen leviämistä tahattomasti muihin lintuihin.
 • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
 • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille: 
  • Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula: ilmoitukset Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sähköpostiosoitteeseen yaktoimisto@tuusula.fi
  • Hyvinkää: ilmoitukset Hyvinkään kaupungin ympäristöterveydenhuollon sähköpostiosoitteeseen valvontaelainlaakari@hyvinkaa.fi
  • Pornainen: ilmoitukset virka-aikana Porvoon ympäristöterveydenhuoltoon valvontaeläinlääkärille sähköpostiosoitteeseen valvontaelainlaakari@porvoo.fi tai ma-pe klo 9-10, p. 0400 692 931. Virka-ajan ulkopuolella yhteys eläinlääkäripäivystykseen, p. 0600 18998 > valitse linja 2 (suureläimet).

7.7.2023 Korona ei ole enää yleisvaarallinen tartuntatauti

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, jonka myötä SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti ei enää ole yleisvaarallinen tartuntatauti. Jatkossa covid-19 määritellään valvottavaksi tartuntataudiksi. Asetus on tullut voimaan 30.6.2023.

Rokotukset ovat tehokkain keino suojautua vakavalta koronataudilta. Suositusten mukaisesta rokotussuojasta huolehtiminen on jatkossakin tärkeää. THL antaman ennakkotiedon mukaan syystalvella on käytössä uusia koronarokotevalmisteita.

Tiedotamme syystalvella alkavista rokotuksista myöhemmin syksyllä:

Keusote seuraa koronavirustilannetta edelleenkin, ja toimii tarpeen mukaan mikäli tilanne muuttuu.

23.3.2023 A-streptokokkitaudeista – lasten vakavat A-streptokokki-infektiot eivät ole lisääntyneet

Tavalliset A-streptokokki-infektiot

A-streptokokki aiheuttaa tavallisesti lievän taudin kuten nielutulehduksen, märkäruven, tulirokon, perianaali-ihottuman tai ruusuinfektion. Perianaali-ihottumassa, eli “peppuangiinassa” peräaukon ympärys punoittaa voimakkaasti, ja on usein vetistävä. Märkärupi on ihon pinnallinen bakteeritulehdus, jonka aiheuttaa tavallisimmin stafylokokki (Staphylococcus aureus) tai A-streptokokki (Streptococcus pyogenes) tai molemmat yhdessä. 

Lisätietoa nielutulehduksesta, märkäruvesta, tulirokosta ja ruususta löydät alla olevista linkeistä.

Tavallisen A-streptokokin aiheuttamat epidemiat varhaiskasvatuksessa

Päiväkodeissa epidemiaa epäillään, kun kahden viikon kuluessa ryhmässä on todettu 20% ryhmän jäsenistä A-streptokokki-infektio laboratoriotestillä. Epidemiaepäilyn herätessä päiväkodin johtaja tai hänen valtuuttamansa henkilö on yhteydessä Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikköön.

Harvinaiset ja vakavat A-streptokokki-infektiot

HUS alueella on todettu tavanomaista enemmän invasiivisia A-streptokokki-infektioita. Invasiivisilla A-streptokokki-infektioilla tarkoitetaan infektioita, joissa A-streptokokki löytyy elimistön normaalisti steriilistä neste- tai kudosnäytteestä, tai henkilöllä on toksinen sokkioireyhtymä. Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikkö saa tiedon HUS-yhtymältä sairaalassa hoidetusta invasiivisesta A-streptokokkitartunnasta, ja selvittää altistuneet.

Lasten invasiiviset A-streptokokkitaudit eivät ole lisääntyneet. Invasiivisten A-streptokokki tapauksien lisääntymistä on havaittavissa yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä ja suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Yleisin invasiivinen A-streptokokin alatyyppi on yhdistetty suonensisäisiä huumeita käyttävien henkilöiden vakaviin infektioihin.