Siirry sisältöön

Ajankohtaista infektio- ja tartuntataudeista

Tietoa hyvinvointialueen tartuntatauti- ja epidemiatilanteesta.

23.5.2023 Infektiotilanne Keusoten alueella

  • Koronatartunnan saaneita potilaita Keusoten sairaaloissa on 16, joka on 6,9 % sairaaloiden potilaspaikoista (23.5.2023). THL:n mukaan vuonna 2023 Helsingin Viikinmäen jätevesinäytteissä koronavirusmäärä on ollut alkuvuodesta kohti kevättä maltillisesti noususuuntainen, koronavirusten määrä jätevedessä ei ole kuitenkaan saavuttanut samaa tasoa kuin se oli loppuvuonna 2022.
  • Keusoten alueen hoivalaitoksista on raportoitu toukokuussa 4 koronalaitosepidemiaa ja 1 norolaitosepidemia.
  • Toukokuun aikana on todettu muutama, varmennettu B-influenssatapaus Keusoten alueella.

23.5.2023 HIV-testaus Keusoten alueella

Lue lisää HIV-testauksesta:

8.5.2023 Infektiotilanne Keusoten alueella

  • Koronatartunnan saaneita potilaita Keusoten sairaaloissa on 17, joka on 7.2% sairaaloiden potilaspaikoista (8.5.2023). THL:n mukaan vuonna 2023 Helsingin Viikinmäen jätevesinäytteissä koronavirusmäärä on ollut alkuvuodesta kohti kevättä maltillisesti noususuuntainen, koronavirusten määrä jätevedessä ei ole kuitenkaan saavuttanut samaa tasoa kuin se oli loppuvuonna 2022.
  • Keusoten alueella influenssan korkein ilmaantuvuus oli joulukuussa 2022. Tapausmäärät lähtivät laskuun tammikuussa 2023. Huhtikuussa tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu enää kymmenkunta influenssatartuntaa. Näyttää siltä, että kausi-influenssaepidemia on päättymässä.
  • 8.5.2023 kahdessa Keusoten alueen hoivayksikössä on todettu muutamia koronavirustartuntoja. Huhtikuussa ilmoitettiin 2 noroviruslaitosepidemiaa ja 2 koronalaitosepidemiaa.

23.3.2023 A-streptokokkitaudeista – lasten vakavat A-streptokokki-infektiot eivät ole lisääntyneet

Tavalliset A-streptokokki-infektiot

A-streptokokki aiheuttaa tavallisesti lievän taudin kuten nielutulehduksen, märkäruven, tulirokon, perianaali-ihottuman tai ruusuinfektion. Perianaali-ihottumassa, eli “peppuangiinassa” peräaukon ympärys punoittaa voimakkaasti, ja on usein vetistävä. Märkärupi on ihon pinnallinen bakteeritulehdus, jonka aiheuttaa tavallisimmin stafylokokki (Staphylococcus aureus) tai A-streptokokki (Streptococcus pyogenes) tai molemmat yhdessä. 

Lisätietoa nielutulehduksesta, märkäruvesta, tulirokosta ja ruususta löydät alla olevista linkeistä.

Tavallisen A-streptokokin aiheuttamat epidemiat varhaiskasvatuksessa

Päiväkodeissa epidemiaa epäillään, kun kahden viikon kuluessa ryhmässä on todettu 20% ryhmän jäsenistä A-streptokokki-infektio laboratoriotestillä. Epidemiaepäilyn herätessä päiväkodin johtaja tai hänen valtuuttamansa henkilö on yhteydessä Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikköön.

Harvinaiset ja vakavat A-streptokokki-infektiot

HUS alueella on todettu tavanomaista enemmän invasiivisia A-streptokokki-infektioita. Invasiivisilla A-streptokokki-infektioilla tarkoitetaan infektioita, joissa A-streptokokki löytyy elimistön normaalisti steriilistä neste- tai kudosnäytteestä, tai henkilöllä on toksinen sokkioireyhtymä. Keusoten Infektio- ja tartuntatautiyksikkö saa tiedon HUS-yhtymältä sairaalassa hoidetusta invasiivisesta A-streptokokkitartunnasta, ja selvittää altistuneet.

Lasten invasiiviset A-streptokokkitaudit eivät ole lisääntyneet. Invasiivisten A-streptokokki tapauksien lisääntymistä on havaittavissa yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä ja suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Yleisin invasiivinen A-streptokokin alatyyppi on yhdistetty suonensisäisiä huumeita käyttävien henkilöiden vakaviin infektioihin.