Hyvinvointialueohjelma
Uuden hyvinvointialueohjelmamme päätavoitteena on turvata asukkaiden tarpeita vastaavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut nyt ja tulevaisuudessa.

Hyvinvoiva ja elinvoimainen Keski-Uudenmaan hyvinvointialue: asiakaslähtöiset, laadukkaat ja vaikuttavat, saavutettavat sekä kustannustehokkaat hyvinvointialueen palvelut Keski-Uudellamaalla.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on vastannut sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan alueella 1.1.2023 lähtien.
Hyvinvointialueemme kohtaa nykyisessä maailmantilanteessa suuria haasteita. Rahoitus ei ole nykytilanteessa riittävää. Lisäksi väestön ikääntyminen ja muut väestörakenteen muutokset vaikeuttavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä laadukkaasti ja vaikuttavasti. Meidän täytyy tehdä muutoksia, jotta takaamme sen, että jokaisesta pidetään huolta. Uuden hyvinvointialueohjelmamme päätavoitteena on turvata asukkaiden tarpeita vastaavat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut nyt ja tulevaisuudessa.

Elinvoimainen hyvinvointialue
Keusoten Hyvinvointialueohjelmassa kuvataan, millä tavalla sote-palveluita tulee Keski-Uudellamaalla kehittää ja miten Keusoten veto- ja pitovoima työnantajana varmistetaan.
Hyvinvointialueiden raha on tulevina vuosina tiukassa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen on katettava yhteensä noin 80 miljoonan euron alijäämä tulevien kahden vuoden aikana. Samaan aikaan esimerkiksi hoitohenkilöstöstä on kuitenkin pulaa.
Jotta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue voi taata laadukkaat peruspalvelut jokaiselle asukkaalle, tulee tehdä sellaisia kehittämistoimenpiteitä, jotka varmistavat palveluiden sujuvuuden, vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden. Vastaavasti työntekijät täytyy voida sitouttaa ja työetuuksia parantaa, jotta voidaan vastata nykyiseen henkilöstöpulaan. Näihin liittyviä kehittämistoimenpiteitä kuvataan Hyvinvointialueohjelmassa.
Hyvinvointialueohjelma on kokoava ohjelma, joka sisältää palvelujen verkostosuunnitelman, henkilöstöohjelman ja Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP2).
Hyvinvointialueohjelman kehityskärjet
- kysyntään vaikuttaminen
- virtaukseen vaikuttaminen
- tuotantorakenteeseen vaikuttaminen
- työilmapiiriin ja -olosuhteisiin vaikuttaminen
Hyvinvointialueohjelma oli lausunto- ja kuulemiskierroksella kesällä 2023. Kesän aikana keräsimme asukkaidemme näkemyksiä hyvinvointialueohjelman luonnoksesta verkkokyselyllä, puhelinhaastatteluilla ja nettipaneelilla. Lausuntopyyntö lähetettiin alueemme kuntoon sekä Keusoten lautakuntiin, jaostoihin ja vaikuttamistoimielimiin.
Palvelujen verkostosuunnitelmaa käsitellään syksyn aikana
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen virkamiesvalmisteluna tehty esitys palveluverkon uudistamisesta on valmistunut. Suunnitelma visioi tulevaisuuskuvaa palvelujen järjestämiseen vuoteen 2030.
Lisäksi tällä hetkellä valmistellaan toimitilaohjelmaa, joka ottaa kantaa tarkemmin tilatarpeitamme ohjaaviin periaatteisiin ja toimii tilajohtamisen työkaluna.