Siirry sisältöön

Ohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille

Hyvinvointialueen ohjeita asumispalveluyksiköille: koronavirus, influenssa, näytteenotto ja laitosepidemiatilanteisiin.

Tällä sivulla on ohjeita hyvinvointialueen yksityisille toimijoille. Keusoten henkilökunnalle ohjeet löytyvät IMS-järjestelmästä.

Koronatapaus, koronaepidemia tai influenssaepidemia asumispalveluyksikössä

Huomioi 10.5.2023 päivittynyt ohje: Koronaepäilyn ja koronatartunnan saaneen hoito ja näytteenotto asumispalveluissa!

COVID-19 ja influenssa esiintyvät epidemiana samanaikaisesti ja taudinkuvat muistuttavat toisiaan. Niitä ei voi luotettavasti erottaa toisistaan ilman testausta. Jos 3 vuorokauden aikana yksikössä sairastuu 3 tai useampi asukas samantyyppisin oirein, yksikössä on toimenpiteitä vaativa osastoepidemia. Ensisijaisesti epäillään COVID-19- tai influenssaepidemiaa, mutta myös mm. RSV ja adenovirus voivat aiheuttaa epidemioita.

Nelostestin (pocABRC) ja Covid-19-testin näytteenotto asumispalvelussa

Kun viet yksiköstä esimerkiksi influenssa- tai koronanäytteitä Huslabiin, tarvitset Huslabin kuittauslomakkeen. Toinen kappale jää näytteiden mukana Huslabiin, toinen kappale jää yksikköön. Saat lomakkeen tulostettua alta:

Rokotukset ja matkailijoiden rokotusneuvonta

Aikuisten rokotuksista sekä matkailijoiden rokotusneuvonnasta sovitaan oman terveysaseman kanssa. Rokotustarve on syytä selvittää riittävän ajoissa, mieluiten jo noin 2 kk ennen matkaa.

Riskityötä tekevien henkilöiden terveydentilan selvitys salmonellatartunnasta

Elintarvike- ja muussa ns. riskityössä toimivien henkilöiden lakisääteiset terveydentilan selvityksiä tehdään terveysasemien etävastaanotolla sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Työtä edeltävän kuukauden aikana tai työsuhteen aikana matkailuun liittyvässä tai kuumeisessa kotoperäisessä ripulitaudissa otetaan näyte, josta tutkitaan taudinaiheuttaja. Oireisena ei saa tehdä riskityötä. Mikäli on päädytty näytteenottoon, tulee odottaa näytteen tulos ennen työhön paluuta. Työpaikoilla saattaa olla omia selvitys- ja näytteenottokäytäntöjä oman työterveyshuollon kautta.

Tartuntatautien vastustamistyö on hyvinvointialueen tehtävä. Sen on järjestettävä terveystarkastuksia tartuntatautien ehkäisemiseksi.