Siirry sisältöön

Ohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille

Hyvinvointialueen ohjeita asumispalveluyksiköille: koronavirus, influenssa, näytteenotto ja laitosepidemiatilanteisiin.

Tällä sivulla on ohjeita hyvinvointialueen yksityisille toimijoille. Keusoten henkilökunnalle ohjeet löytyvät IMS-järjestelmästä.

Koulutusta hoitoon liittyvien infektioiden torjuntaan

HUS Youtube-kanavalla on hyviä perehdytysvideoita infektioiden torjuntaan. Löydät videot täältä:  HUS Youtube-videot

Terveysportin Oppiportista löydät myös kaksi hyvää koulutusta! Löydät koulutukset hakusanoilla: 

Infektioiden torjunta: Hygieniavastaaville ja kaikille muille hyvät perustiedot infektioturvallisesta asiakas/ja potilastyöstä. Päivitetty 20.4.2023.

Huuhteludesinfektiolaite: Uusi koulutus, julkaistu 28.2.2023. Opit käyttämään huuhteludesinfektiolaitetta oikein.

HUS Mobiiliyksikön koulutukset keväällä 2024: HUS Mobiiliyksikkö tarjoaa koulutusta asumispalveluiden ja sairaaloiden hygieniavastaaville. Koulutuksien aiheet: hoitoympäristö, huuhteluhuone ja dekon käyttö, MDR-mikrobit ja epidemiat. 

Ohje noroviruksen torjuntatoimiin ympärivuorokautisessa yksikössä

Koronatapaus, koronaepidemia tai influenssaepidemia asumispalveluyksikössä

Huomioi 24.11.2023 päivittynyt ohje: Ohje hengitystievirusepidemian torjuntatoimiin Keusoten alueen asumispalveluissa

COVID-19 ja influenssa esiintyvät epidemiana samanaikaisesti ja taudinkuvat muistuttavat toisiaan. Niitä ei voi luotettavasti erottaa toisistaan ilman testausta. Jos 3 vuorokauden aikana yksikössä sairastuu 3 tai useampi asukas samantyyppisin oirein, yksikössä on toimenpiteitä vaativa osastoepidemia. Ensisijaisesti epäillään COVID-19- tai influenssaepidemiaa, mutta myös mm. RSV ja adenovirus voivat aiheuttaa epidemioita.

Kun viet yksiköstä esimerkiksi influenssa- tai koronanäytteitä Huslabiin, tarvitset Huslabin kuittauslomakkeen. Toinen kappale jää näytteiden mukana Huslabiin, toinen kappale jää yksikköön. Saat lomakkeen tulostettua alta:

Riskityötä tekevien henkilöiden terveydentilan selvitys salmonellatartunnasta

Elintarvike- ja muussa ns. riskityössä toimivien henkilöiden lakisääteiset terveydentilan selvityksiä tehdään terveysasemien etävastaanotolla sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Työtä edeltävän kuukauden aikana tai työsuhteen aikana matkailuun liittyvässä tai kuumeisessa kotoperäisessä ripulitaudissa otetaan näyte, josta tutkitaan taudinaiheuttaja. Oireisena ei saa tehdä riskityötä. Mikäli on päädytty näytteenottoon, tulee odottaa näytteen tulos ennen työhön paluuta. Työpaikoilla saattaa olla omia selvitys- ja näytteenottokäytäntöjä oman työterveyshuollon kautta.

Tartuntatautien vastustamistyö on hyvinvointialueen tehtävä. Sen on järjestettävä terveystarkastuksia tartuntatautien ehkäisemiseksi.