Siirry sisältöön

Nuku hyvin

Tiesitkö, että riittävä uni ja rauhallinen nukkumisympäristö vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin? Tai että yksinkertaisimmillaan ja parhaimmillaan hyvä uni ehkäisee sairauksien syntyä. Unettomuus aiheuttaa ahdistusta sekä heikentää toimintakykyä ja rasituksista palautumista. Pitkittyessään unettomuus altistaa haitallisille muutoksille aineenvaihdunnassa, vastustuskyvyssä, mielialassa, muisti- ja havaintotoiminnoissa sekä mielenterveyshäiriöille.

Voit vaikuttaa unen saantiin ja edistää hyvää nukkumista terveellisillä elintavoilla ja nukkumisympäristöön liittyvillä käytännön toimilla. Unen omahoidon avulla voit ennaltaehkäistä unettomuutta tai sen pitkittymistä sekä vahvistaa unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa.

 1. Huolehdi säännöllisestä rytmistä

  Pyri menemään nukkumaan ja heräämään suhteellisen säännöllisesti myös viikonloppuisin. Säännöllinen nukkumisaika parantaa uniasi. Pyri välttämään päiväunia. Älä kerrytä univelkaa, sillä univelka ei helpota nukahtamista.

 2. Käsittele arjen huolet ennen nukkumaanmenoa

  Älä mene nukkumaan huolissaan, kiihtyneenä tai hermostuneena. Muistathan ottaa mieltä painavat asiat puheeksi luotettavan ihmisen kanssa. Nukkumaan mennessä voit kirjata listalle yksittäisiä mieltä painavia asioita, joita hoidat esimerkiksi seuraavan päivän aikana.

 3. Rauhoitu ja rentoudu ennen nukkumaan menoa

  Rauhoita ilta itsellesi mieluisalla tavalla. Kokeile esimerkiksi rauhallista kävelylenkkiä. Harrasta kuitenkin kovatempoinen liikunta siten, että elimistö ehtii rauhoittua ennen nukkumaan menoa. Vältä nautintoaineita (tupakka, alkoholi, kahvi, tee, energiajuomat). Vältä raskasta syömistä. Rajoita ruutuaikaa, sillä ruudun sininen valo aktivoi aivoja.

  Rentoutumistaidot tukevat erinomaisesti hyvää ja syvää unta. Netistä löytyy useita unen tuloa helpottavia harjoituksia. Kokeile ja poimi niistä itsellesi sopivimmat.

 4. Rauhoita nukkumispaikka

  Nukahtamista auttaa, jos puitteet ovat kunnossa. Makuuhuoneen olisi hyvä olla unta houkutteleva ja miellyttävä paikka nukkua. Vuodekin houkuttelee nukkumaan parhaiten, kun se tuntuu miellyttävältä

 5. Hyvää yötä!