Kulttuuri hyvinvoinnin tukena
Taide, kulttuuri ja luovat menetelmät vahvistavat hyvinvointia ja terveyttä monin tavoin. Kulttuurihyvinvointi on ihmisen oma kokemus siitä, miten kulttuuri lisää hyvinvointia eri elämäntilanteissa. Perustana on kunkin oma suhtautuminen taiteeseen ja kulttuuriin. Kulttuuria voi ilmaista sekä omaehtoisesti, yksin tehden että ryhmässä harrastaen. Lisäksi kulttuuri ja taide vahvistavat hyvinvointia osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemusten kautta.
Kansainvälisen tutkimuksen perusteella on vahvaa näyttöä taiteen ja taiteellisen toiminnan merkityksestä fyysisen ja psyykkisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä osana hoitoa ja paranemista.
Sitra/Taikusydän
Kulttuuri kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus käydä konserteissa, festivaaleilla, museoissa ja teattereissa, vaikka oma taloudellinen tilanne olisikin tiukka. Ratkaisuksi tähän on kehitetty Kaikukortti, joka on Kulttuuria kaikille -palvelun kehittämä valtakunnallinen toimintamalli. Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten, perheiden ja ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.
Kaikukortteja voivat saada Kaikukortti-verkostoon kuuluvien sosiaali- ja terveydenhuollon tai kuntien hyvinvointitoimialan toimijoiden asiakkaat, jotka ovat vähintään 16-vuotiaita ja tiukassa taloudellisessa rahatilanteessa eivätkä voi siitä syystä hankkia pääsylippuja tai kansalaisopiston kurssipaikkoja.
Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kaikkiin niihin kulttuuripalveluihin, jotka kuuluvat valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon. Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia lippuja myös omille lapsille ja lastenlapsille samaan tilaisuuteen, johon on itsekin osallistumassa.
Kaikukortti-toimintaa on Järvenpään, Tuusulan ja Nurmijärven alueella.
Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.