Siirry sisältöön

Keusoten kotisairaala tuo sairaalatasoisen hoidon kotiin ympäri vuorokauden

Sote-ammattilainen kuuntelee kotonaan sängyssä makaavan iäkkään nainen sydänääniä.

Keusoten kotisairaala on liikkuva sairaala, jonka palveluja voi saada kotiin lääkärin lähetteellä vaihtoehtona sairaalan osastohoidolle. Kotisairaalan hoitajat liikkuvat koko Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja hoitavat kaikkia potilasryhmiä.

Vuonna 2019 toimintansa aloittanut alueellinen kotisairaala palvelee Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaita Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa sekä Tuusulassa. Toiminnan avulla voidaan taata potilaille viiveetön ja tasapuolinen hoitoon pääsy ympäri vuorokauden.

– Ennen kotisairaalahoidon aloittamista lääkäri arvioi aina, voidaanko hoito toteuttaa turvallisesti kotisairaalan poliklinikalla tai kotona. Kotisairaalan palvelu on lyhytaikaista sairaalahoitoa kotona, sanoo Keusoten kotisairaalan hoitotyön esimies Ulla Palomäki.

– Otamme kotikäynneillä esimerkiksi lääkärin määräämiä laboratoriokokeita, annamme antibioottihoitoa ja avustamme erilaisissa sairaanhoidollisissa toimenpiteissä. Tarvittaessa hoitaja käy kotikäynnillä yhdessä lääkärin kanssa. Potilas voi myös tulla poliklinikallemme hoitokäynnille, esimerkiksi saamaan suonensisäistä lääkehoitoa, Palomäki kertoo.

Kotisairaalan palveluja voi saada myös asumispalvelun tai kotihoidon asiakkaana. Kotisairaalan palveluihin kuuluu lisäksi palliatiivinen eli oireenmukainen hoito ja saattohoito kotona.

– Moniammatillinen yhteistyö on oleellinen osa Keusoten kotisairaalan toimintaa. Hoitajat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä lääkäreiden kanssa, ja myös kotihoidon kanssa tehdään tarvittaessa yhteiskäyntejä, korostaa Palomäki.

Kuvassa kaksi iloista kotisairaalan työntekijää toimistolla.
Kuvaaja: Teemu Heikkilä. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vahvojen ammattilaisten tiimi kotisairaalatoiminnan takana

Keusoten kotisairaalassa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 41 sairaanhoitajaa, 6 lääkäriä sekä alueellinen esihenkilö ja ylilääkäri. Kotisairaalan hoitajat liikkuvat koko Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja hoitavat kaikkia potilasryhmiä. Kotisairaalan poliklinikkatilat sijaitsevat akuuttiosastojen yhteydessä neljässä toimipisteessä.

– Meille kotisairaalaan mahtuu aina eikä meillä ole koskaan täyttä. Teemme kaikissa tiimeissä 3-vuorotyötä ja olemme hyvin saavutettavissa, 10–30 minuutin ajomatkan päässä potilaista, Palomäki kuvailee kotisairaalan toimintaa.

Hän jatkaa:

– Meille on tärkeää, että potilas kokee olonsa turvalliseksi ja käyntimme tuntuvat potilaasta hyvältä. Potilaat ovat yleensä tyytyväisiä, kun saavat hoitoa kotona.

Kotisairaalahoidon laatu näkyy sekä potilaiden että hoitohenkilöstön tyytyväisyydessä. Asiakaskokemusta kartoittavien NPS-mittausten tulokset ovat erinomaisia, ja työnhakijoita riittää tasaisesti, eikä vuokratyövoimalle ole tarvetta, iloitsee Palomäki.

– Tiimimme koostuu vahvoista ammattilaisista, ja henkilöstömme on pysynyt paljolti samana toiminnan alusta alkaen. Työntekijät ovat myös itse aktiivisesti mukana työn kehittämisessä.

Kotisairaalan sairaanhoitaja Marika Silventoinen puolestaan summaa, että työssä parasta on potilaan arvokas kohtaaminen ja monipuolinen työnkuva. Tiimimme tekevät hyvää yhteistyötä, työ ei ole yksin tekemistä, vaikka käynnit tehdäänkin yksin.

Tutustu tarkemmin Keusoten kotisairaalaan

Kuvassa kotisairaalan työntekijä keskustelee ulkona asiakkaan lähiomaisten kanssa. Taustalla kotisairaalan työntekijän auto sekä sairaalarakennus.
Kuvaaja: Teemu Heikkilä.

Päivitetty 30.1.2024 klo 11.45: Lisätty linkki kotisairaalasta kertovaan videoon.
Julkaistu 30.10.2023 klo 9:00

Aiheeseen liittyvät palvelut