Siirry sisältöön

Terveysasemien sähköinen asiointi

Voit asioida sähköisesti esimerkiksi tekemällä oirearvion, viestimällä hoitovastaavan kanssa, perumalla ajan tai uusimalla reseptin.

Omaolo: Toimintaohjeet ja yhteydenotto terveydenhuoltoon

Asioi ensisijaisesti Omaolossa. Omaolon oirearviot auttavat arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse. Oirearviot perustuvat lääketieteelliseen tutkimustietoon ja soveltuvat yli 15-vuotiaille.

Voit lähettää oirearviosi terveydenhuollon ammattilaiselle arkisin klo 8-14, jos oirekuvasi sitä edellyttää. Käsittelemme yhteydenottoja terveysasemilla arkisin klo 8-16. Jos oirekuvasi edellyttää pikaista yhteydenottoa muuna aikana, ohjaa Omaolo sinut olemaan yhteydessä Päivystysapuun.

Käsittelemme Omaolon yhteydenottoja kiireellisyysjärjestyksessä, joten odotathan rauhassa yhteydenottoamme. Omaolossa viestiminen tapahtuu tietoturvallisesti vahvan tunnistautumisen avulla.

Pyhäpäiviä edeltävinä arkipäivinä Omaolo suljetaan jo klo 12.

Päivystystalo: Arviointia ja ohjeita äkillisissä terveysongelmissa

Terveyskylä.fi-palvelun Päivystystalo neuvoo äkillisissä terveysongelmissa. Saat apua terveysongelmien ja tapaturmien itsehoitoon sekä ohjeita hoitoon hakeutumisesta.

Sähköinen asiointi hoitovastaavan kanssa: Saapunut viesti ja viestin lähettäminen

Voit asioida hoitovastaavasi kanssa kiireettömissä asioissa sähköisessä asiointipalvelussa. Siirry asiointipalveluun alla olevista linkeistä. Jos sinulla ei ole nimettyä hoitovastaavaa, asioi Omaolossa tai soita vastaanottopalveluiden puhelinpalveluun.

Nurmijärven sähköisessä asioinnissa muutoksia

Nurmijärven sähköinen asiointi liittyi 1.11. samaan asiointiportaaliin, johon muut kunnat ovat jo liitetty. Siirry uuteen asiointiportaaliin yllä olevasta painikkeesta Viesti hoitovastaavalle. Vanha asiointiportaali on poistunut käytöstä. Aiemman asiointiportaalin viestit ja kirjaukset eivät ole enää luettavissa uudesta asiointiportaalista.

Uuteen asiointiportaaliin siirtyminen edellyttää uutta sähköisen asioinnin sopimusta. Löydät sen asiointiportaalin välilehdeltä Lomakkeet / Sähköisen asioinnin sopimus. Jos sopimusta ei ole näkyvissä, voi se johtua siitä, ettei henkilötietojasi löydy potilastietojärjestelmästämme. Olethan ongelmatilanteissa yhteydessä sinua hoitavaan tahoon.

Hyvä tietää sähköistä asioinnista

  • Palvelu toimii parhaiten tietokoneelta käytettynä. Emme suosittele Safari-verkkoselaimen käyttöä.
  • Palvelun käyttö edellyttää suostumusta, jonka voit antaa suoraan palvelussa. Suostumuksen käsittely kestää muutaman arkipäivän, joten se kannattaa laatia jo ennakkoon.
  • Palvelussa voit asioida myös toisen henkilön puolesta mukaan lukien 12 vuotta täyttäneet lapset. Tämä edellyttää, että olette laatineet sopimuksen puolesta asioinnista. Lue lisää sivulta Puolesta-asiointi.

Vastaanottoajan tarkistaminen ja peruminen

Voit tarkistaa sinulle tai alle 12-vuotaalle huollettavallesi terveyspalveluihin varatun vastaanottoajan ja perua sen tarvittaessa. Palvelu edellyttää vahvaa tunnistautumista. Muista perua vastaanottoaika viimeistään edellisenä päivänä klo 15. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä maksu 51,50 €.

Peru toiselle henkilölle varattu aika

Voit perua ajan toisen henkilön, kuten 12-vuotta täyttäneen lapsesi, puolesta alla oleviin palveluihin. Muista perua vastaanottoaika viimeistään edellisenä päivänä klo 15. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä maksu 51,50 €.

OmaKanta: Hoitoosi liittyvät tiedot ja reseptien uusinta

OmaKannasta voit tarkistaa hoitoosi liittyviä tietoja kuten hoitosuunnitelmat, laboratoriovastaukset, reseptit ja potilasasiakirjamerkinnät. Palvelussa voit myös uusia reseptejäsi. Omakanta on valtakunnallinen palvelu.

Omat asiakirjasi OmaKannassa

Sivullamme Omat asiakirjani on lisätietoa OmaKannassasi näkyvistä asiakirjoista. Sivustolla on myös ohjeet, miten voit tehdä tietoihin tarvittaessa esim. tarkastuspyynnön tai oikaisuvaatimuksen.

Reseptin uusimispyyntö OmaKannassa

Reseptin uusimispyyntö kannattaa tehdä hyvissä ajoin, vähintään 8 vuorokautta ennen lääkkeen loppumista. Yleisimmin uusimispyynnöt kohdennetaan terveysasemien vastaanotoille. Uusimispyyntöjä voi kohdentaa myös esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvolaan, jos resepti on alun perin siellä kirjoitettu. Huoltaja voi lähettää uusimispyynnön myös alle 10-vuotiaan lapsen reseptistä.

Avaa OmaKannassa kohta Reseptit ja paina linkkiä Reseptien uusiminen. Valitse uusittavat reseptit ja paina Jatka-painiketta. Valitse uusimispyyntöjen vastaanottaja:

  • Ehdotetut vastaanottajat: OmaKanta ehdottaa uusimispyynnön vastaanottajiksi niitä terveydenhuollon yksiköitä, jotka ovat määränneet sinulle aiemmin reseptejä. Jos ehdotettu vastaanottaja ei vastaa hoidostasi, valitse uusimispyynnön vastaanottaja kohdasta Muut vastaanottajat.
  • Muut vastaanottajat: Valitse kunta ja palveluyksiköksi julkinen terveydenhuolto. Jos kunnan terveysasemalla on useampi vaihtoehto ja tiedät olevasi avovastaanoton kantatiimin asiakas, voit valita oman terveysasemasi kantatiimin. Muussa tapauksessa valitse episoditiimi.

Anna vielä halutessasi puhelinnumero, jolloin saat tekstiviestillä tiedot reseptin uusimisesta. Klikkaa Jatka. Lopuksi tarkista, että antamasi tiedot ovat oikein ja klikkaa Lähetä.

Voit seurata uusimisen tilannetta myös OmaKannassa sivulta Reseptit. Valitse hakuehto Reseptit, joista on tehty uusimispyyntö ja paina Hae reseptit -painiketta. Jos uusimispyyntö on hyväksytty, näet uuden reseptin reseptilistassa valitsemalla esimerkiksi hakuehdon Reseptit, joissa on lääkettä saamatta.

Lue lisää ohjeita reseptin uusimispyynnön lähettämiseen Kanta.fi-sivustolta.

Laboratoriotutkimusten näkyminen OmaKannassa

Voit tarkastella laboratoriotutkimustesi vastauksia OmaKannasta, kun ne on ensin terveydenhuollossa kirjattu ja hyväksytty Kanta-palveluun tallennettaviksi. Valitse OmaKannasta Terveystiedot-osio ja sen alta aukeavasta listasta Laboratoriotutkimukset. Lue tarkemmat ohjeet alta.

HUSin asiakasportaali Maisa

Maisa on Apotti-järjestelmään luotu asiakasportaali. Se on käytössä esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä (HUS). Maisaa käyttää esim. Hyvinkään sairaala. Maisa ei ole käytössä Keusotessa.

Maisa-sovelluksen avulla käyttäjä voi muun muassa tarkastella varattuja aikoja, valmistautua käynnille täyttämällä esitietokyselyjä, osallistua etävastaanotolle, seurata terveyteen liittyviä tietoja, katsoa tutkimustuloksia ja käyntiyhteenvetoja sekä viestiä ammattilaisen kanssa suojatusti ja turvallisesti. Lue lisää Maisasta alla olevista linkeistä.

Sähköinen terveystarkastus ja omahoito

Sähköinen terveystarkastus

Sähköinen terveystarkastus arvioi elintapojasi ja henkistä hyvinvointiasi. Sähköinen terveystarkastus tehdään Omaolo-palvelussa.

Omahoidon nettimenetelmät

Sähköiset omahoidon menetelmillä voit edistää ja ylläpitää omaa tai läheisesi hyvinvointia ja terveyttä. Menetelmien käyttö on maksutonta ja mahdollista pääsääntöisesti vuorokauden ympäri.

Terveysaseman vaihto

Hoidostasi vastaava terveysasema määräytyy kotiosoitteesi mukaan. Sinulla on oikeus vaihtaa terveysasemaa. Vaihto sitoo sinua vuoden ajaksi.