Siirry sisältöön

Koronatestaus

Jos olet perusterve, etkä kuulu riskiryhmiin, voit sairastaa koronan siinä missä minkä tahansa hengitystieinfektion ilman taudinaiheuttajan testaamista.

Sinun ei tarvitse terveytesi vuoksi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä useimmiten hakeutua terveydenhuollon testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä.

Jos olet perusterve, etkä kuulu riskiryhmiin, voit sairastaa koronan siinä missä minkä tahansa hengitystieinfektion ilman taudinaiheuttajan testaamista. 

Suosittelemme noudattamaan tavanomaisia oireperusteisia sairaspoissaolokäytänteitä ja sairaan lapsen hoitovapaata hengitystieinfektion alussa, kunnes kuumetta ei enää ole ja oireet ovat lievittymään päin.

Milloin voin hakeutua terveydenhuollon koronatestiin?  

Voit hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi: 

  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän (yli 60-vuotiaat, erityisesti yli 70-vuotiaat), raskauden, sairauden tai lääkityksen takia tai sinulla on kohonnut tukosriski tai 
  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai 
  • oireesi ovat voimakkaat ja on lääketieteellinen tarve saada diagnoosi oikean hoidon arvioimiseksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden työntekijät 

Työntekijöiden koronavirustestauksella saadaan tietoa siitä, onko hoito- tai hoivalaitoksessa sisäinen epidemia.

Kun palaat koronatartunnan jälkeen töihin, voit käyttää venttiilitöntä hengityksensuojainta (venttiilitön FFP2 tai FFP3) suojataksesi asiakkaita, potilaita ja työyhteisöä.  

Voit halutessasi tehdä kotitestin. Positiiviseen kotitestitulokseen voi epidemiakaudella luottaa. 

Maksuttomaan laboratoriotestiin on mahdollista hakeutua, kun työskentelet lähityössä: 

  • sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai 
  • missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa. 

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät 

Voit arvioida omaa tukosriskiäsi HUS: Tukosriski, potilaan oma arvio avulla.  

Miten varaan ajan koronatestiin 

Voit varata ajan koronavirustestiin itse Koronabotin avulla, jos kuulut ryhmiin, joille suositellaan terveydenhuollon koronatestiä. Voit varata ajan koronatestiin myös alle 16-vuotiaalle lapsellesi. 

Miten varaan ajan koronatestiin koronabotin avulla? 

Vastaa koronabotin oireita ja altistumista arvioiviin kysymyksiin. 

Varaa aika koronanäytteenottoon, mikäli botti sitä sinulle suosittelee. Ajan varaamiseen tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. 

Varattuasi ajan näytteenottoon, saat vahvistuksen näytteenottoajasta sekä tulo-ohjeet tekstiviestillä. Myös näytevastaukset saapuvat tekstiviesteinä testivastauksen valmistuttua. 

Koronavirustestipisteet näet täältä: HUS: koronavirusnäytteenottopisteet 

Kotipikatesti 

Voit halutessasi tehdä kotipikatestin, jos sinulla on oireita. Jos olet perusterve, etkä kuulu riskiryhmiin, voit sairastaa koronan siinä missä minkä tahansa hengitystieinfektion ilman taudinaiheuttajan testaamista.  

Kotipikatestiä käytettäessä positiivinen testitulos on varsin luotettava. 

Jos testitulos on negatiivinen, se ei poissulje koronavirustartunnan mahdollisuutta. Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein. 

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Pääsääntöisesti sinun ei tarvitse hakeutua muualle testiin, ellet kuulu ryhmiin, joille suositellaan Paxlovid-koronaviruslääkitystä. 

Matkustamiseen liittyvät koronatestit 

Jos matkustat Suomesta ulkomaille ja tarvitset koronatestiä, käy yksityisen palveluntuottajan testipisteessä.

Tartuntatautipäiväraha

1.1.2023 tai sen jälkeen alkavissa koronatartuntaan liittyvissä poissaoloissa ei ole enää voimassa vuoden 2022 väliaikainen sairasvakuutuslain muutos, joka mahdollisti tartuntatautipäivärahan maksamisen tilanteissa, joissa suositeltiin tartuntariskin vuoksi työstä, varhaiskasvatuksesta tai oppilaitoksesta poissaoloa. Etuuden edellyttämälle koronaviruksen laboratoriotesteille ei ole siten enää tarvetta.

Keusoten alueella laajamittaisesta koronatartunnan saaneiden eristykseen ja altistuneiden karanteeniin asettamisesta on luovuttu jo tammikuussa 2022. 

Testauspisteet Keusotessa

Järvenpää, Seutulantie 14, 04410 Järvenpää Näytteenottoon voi tulla autolla tai kävellen. Matkustajien rajatestausta tehdään.

Klaukkala, Lepsämäntie 12, 01800 Nurmijärvi
Näytteenottoon voi tulla autolla tai kävellen. Matkustajien rajatestausta tehdään.