Siirry sisältöön

Koronaviruksen väestötestaus päättyy 18.6.2023

Jos olet perusterve, etkä kuulu riskiryhmiin, voit sairastaa koronan siinä missä minkä tahansa hengitystieinfektion ilman taudinaiheuttajan testaamista.

Jatkossa koronanäytteitä otetaan hoidon tarpeen arvion mukaan

Hoidon tarpeen arvioon perustuen koronanäytteitä otetaan lähetteellä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella jatkossa Järvenpään laboratoriossa (JUST, Lääkärinkuja 1, Järvenpää) ajanvarauksella. Aikoja on tarjolla päivittäin aukioloaikojen puitteissa.

Hoidon tarpeen arvio tehdään vastaanottopalveluissa:

  • Asioi ensisijaisesti Omaolossa. Vastaamme Omaolo-yhteydenottoihin arkisin klo 8 – 16, mutta yhteydenottopyynnön voi täyttää jo edeltävästi esimerkiksi illalla tai viikonloppuna.
  • Voit ottaa yhteyttä myös keskitetyn puhelinpalvelun kautta (lääkärin ja hoitajan vastaanottopalvelu): puh 0192260505, arkisin klo 8 – 16.

Lähetteen saaneet asiakkaat voivat varata ajan näytteenottoon:

Huslab Järvenpään laboratorion aukioloajat kesällä 2023:

Laboratorio on kiinni 23.-25.6.2023.
26.6.-12.8.2023 välisenä aikana avoinna ma-pe 7-16, la-su suljettu.
13.8.2023 alkaen palvelemme normaaleiden aukioloaikojen mukaisesti.

Koronabotin kautta itsepalveluna näytteenottoon pääsee jatkossa ainoastaan Biomedicumin näytteenottopisteessä Helsingissä.

Ajan Biomedicumin näytteenottopisteeseen voit varata:

Kenelle koronavirustesti on tarpeellinen?

Koronavirustesti on lähinnä tarpeellinen vain sellaisille riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joille voitaisiin aloittaa Paxlovid-lääkehoito. Mikäli potilas kuuluu sairautensa tai lääkityksensä takia riskiryhmään, voidaan hänelle aloittaa Paxlovid-koronaviruslääke myös positiivisen kotitestin perusteella. Paxlovid-lääkehoito aloitetaan 5 vuorokauden kuluessa oireiden alusta.

Tartuntatautipäiväraha

1.1.2023 tai sen jälkeen alkavissa koronatartuntaan liittyvissä poissaoloissa ei ole enää voimassa vuoden 2022 väliaikainen sairasvakuutuslain muutos, joka mahdollisti tartuntatautipäivärahan maksamisen tilanteissa, joissa suositeltiin tartuntariskin vuoksi työstä, varhaiskasvatuksesta tai oppilaitoksesta poissaoloa. Etuuden edellyttämälle koronaviruksen laboratoriotesteille ei ole siten enää tarvetta.

Keusoten alueella laajamittaisesta koronatartunnan saaneiden eristykseen ja altistuneiden karanteeniin asettamisesta on luovuttu jo tammikuussa 2022.