Siirry sisältöön

Kasvomaskin käyttö

Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. Etäisyyden pitäminen auttaa suojaamaan tartunnalta sekä sinua että muita ihmisiä, esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvia.  

Suosittelemme, että käytät maskia ja pidät etäisyyttä toisiin ihmisiin, 

  • jos sinulla on hengitystieinfektio-oireita ja sinun on asioitava sosiaali- ja terveyspalveluissa. Jos kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, suosittelemme, että käytät maskia asioidessasi sosiaali- ja terveyspalveluissa.
  • kun sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä.
  • kun tiedät altistuneesi koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Suosittelemme oireisille aina ensisijaisesti kotona pysymistä, kunnes oireet väistyvät. 

Maski suojaa kantajaansa

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Maskin täytyy istua kasvoilla tiiviisti, jotta se suojaa tartunnalta. Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan. 

Suosittelemme, että harkitset kantajaansa suojaavan hengityksensuojaimen käyttöä erityisesti, jos

  • olet täyttänyt 15 vuotta, eikä sinua ole rokotettu.
  • sinulla on riski saada vakava koronatauti.

Jos kuulut riskiryhmään, sinun kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka olisitkin täysin rokotettu.

Maskit töissä, koulussa ja päiväkodissa

Maskit työpaikalla

Maskisuosituksista ja määräyksistä työpaikoilla vastaa työnantaja ja ohjeet laatii Työterveyslaitos. Maskien käyttö työpaikoilla ja työskentelytilanteissa perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. 

Esimerkiksi palveluissa, joiden asiakaskunta on pääsääntöisesti iäkästä, toisi työntekijöiden maskinkäyttö lisää asiakasturvallisuutta. Kun koronatartuntoja esiintyy paljon ja työssä on lähikontakteja, parantaa maskien ja hengityssuojainten tarjoaminen henkilökunnalle (etenkin riskiryhmät ja rokottamattomat) työturvallisuutta. 

Maskit sosiaali- ja terveydenhuollossa

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstö jatkaa edelleen maskien käyttöä, kuten työnantajat ovat aiemmin ohjeistaneet. Systemaattinen maskien käyttö on tärkeää työ- ja potilasturvallisuuden kannalta. Asiakaskunnassa on erityisen paljon riskiryhmiin kuuluvia.

Maskit koulussa ja päiväkodissa

Keusote suosittaa, että koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen työntekijöille tarjotaan edelleen mahdollisuus käyttää laadukkaita maskeja. Koulujen oppilaat ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijat voivat käyttää maskeja halutessaan.