Siirry sisältöön

Puheterapia aikuisille

Puheterapiaan hakeutumisen syinä voivat olla esimerkiksi aivoverenkierronhäiriön seurauksena tulleen afasian aiheuttamat kielellisten toimintojen vaikeudet, puhemotoriset haasteet (esim. dysartria), nielemisen vaikeudet tai äänihäiriö.

Aikuisneurologisten asiakkaiden puheterapia toteutetaan terveyskeskuksen akuuttiosastoilla ja rajoitetusti avoterveydenhuollossa. Puheterapeuttista kuntoutusta tarjotaan myös Keusoten kuntoutuskeskuksella Kiljavalla. Puheterapeuttisella kuntoutuksella pyritään puheen tuoton, ymmärtämisen, lukemisen, kirjoittamisen, äänen ja nielemisen vaikeuksien kompensoimiseen sekä taitojen kohentamiseen. Vaikeissa kommunikoinnin häiriöissä asiakkaalle järjestetään puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja ja ohjataan niitä asiakkaan lisäksi tämän lähiympäristölle.

Toimi näin

Puheterapiaan tarvitset lääkärin lähetteen tai muun ammattihenkilön laatiman pyynnön. Tarvittaessa voit olla yhteydessä suoraan puheterapeuttiin palveluntarpeen arviota varten yhteydenottolomakkeella.

Jos olet saanut lähetteen lääkäriltä tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö on luvannut ilmoittaa puheterapian tarpeestasi puheterapeutille, on puheterapeutti sinuun yhteydessä tarjotakseen seuraavaa vapaata aikaa. Muissa asioissa ota yhteyttä puheterapeuttiin yhteydenottolomakkeella.

Terveysongelmissa, jotka edellyttävät hoidon tarpeen arviointia samana päivänä, ota yhteyttä lääkärin ja hoitajan vastaanottopalveluihin.

Vastaanottoajan tarkistaminen ja peruminen

Tee vastaanottoajan peruminen viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 15. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä hinnaston mukainen maksu. Tarkista tai peru sinulle varattu vastaanottoaika OmaKeusote asioinnissa. Vaihtoehtoisesti soita ajanvarauksen yhteydessä saamaasi puheterapeutin numeroon. Voit varata uuden ajan perutun tilalle yhteydenottolomakkeella.

Palvelun maksullisuus

Palvelu on maksullinen 18 vuotta täyttäneille. Perumattomasta ajasta peritään maksu. Katso palveluhinnasto sivuiltamme Asiakasmaksut.

Etäkuntoutuspalvelut

Etäpalveluita on saatavilla kaikissa kuntoutuspalveluissa. Toivomme, että asiakkaat lähtisivät rohkeasti niitä kokeilemaan. Etäkuntoutusta annetaan soveltuvasti sekä puhelimessa että videovälitteisesti. Etäkuntoutus on rinnastettavissa vastaanotolla tapahtuvaan kuntoutukseen, josta peritään 18 vuotta täyttäneiltä normaali käyntimaksu.

Videovälitteisessä etäkuntoutuspalvelussa käytämme Teams-sovellusta, joka täyttää tietosuojalain mukaiset vaatimukset. Asiakkaalta sovelluksen käyttö edellyttää internetin käyttömahdollisuutta ja tietokonetta, tablettia tai puhelinta, jossa on video- ja äänitoimintojen käyttömahdollisuus. Sovellus on asiakkaalle turvallinen ja helppo käyttää.

Kommunikaatioryhmä aikuisille

Järjestämme avoimen ryhmän kaikille aikuisille, joilla on puheen tai kommunikaation vaikeus. Ryhmän tarkoitus on tukea arjen kommunikaatiota, jakaa tietoa ja tarjota asiakkaillemme vertaistukea sekä turvallinen harjoittelupaikka. Lue lisää alta.

Lisätietoja kommunikaatioryhmästä

Kommunikaatio ryhmän toiminta muotoutuu ryhmään osallistuvien mielenkiinnonkohteiden ja tarpeiden mukaan. Ryhmän ajaksi osallistujien läheisille on varattu erillinen tila, jossa voi viettää aikaa, mutta myös jakaa vertaistukea ja tietoja.

Ryhmään osallistuminen ei vaadi lähetettä tai aikaisempaa puheterapeutin kontaktia. Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ryhmään ei myöskään tarvitse sitoutua pidemmäksi aikaa vaan osallistua voi omien tarpeiden mukaisesti.

Ajankohta ja paikka
Joka toinen torstai (parilliset viikot) klo 13-15. Ensimmäinen kokoontuminen 16.5.2024.
Järvenpään JUST. Tule toisen kerroksen aulaan.

Lisätiedot
Wilhelmiina Watson, 040 8074743, wilhelmiina.watson@keusote.fi
Helena Arbelius, 050 4978769, helena.arbelius@keusote.fi

Lisätietoa yleisimmistä vaikeuksista

Lisätietoa mm. puheen, äänen, kommunikoinnin ja nielemisen vaikeuksiin löytyy useiden eri toimijoiden verkkosivuilta. Olemme listanneet alle hyödyllisiä nettilinkkejä yleisimpiin vaikeuksiin liittyen.