Siirry sisältöön

Puheterapia aikuisille

Puheterapiaan hakeutumisen syinä voivat olla esimerkiksi aivoverenkierronhäiriön seurauksena tulleen afasian aiheuttamat kielellisten toimintojen vaikeudet, puhemotoriset haasteet (esim. dysartria), nielemisen vaikeudet tai äänihäiriö.

Aikuisneurologisten asiakkaiden puheterapia toteutetaan terveyskeskuksen akuuttiosastoilla ja rajoitetusti avoterveydenhuollossa. Puheterapeuttista kuntoutusta tarjotaan myös Keusoten kuntoutuskeskuksella Kiljavalla. Puheterapeuttisella kuntoutuksella pyritään puheen tuoton, ymmärtämisen, lukemisen, kirjoittamisen, äänen ja nielemisen vaikeuksien kompensoimiseen sekä taitojen kohentamiseen. Vaikeissa kommunikoinnin häiriöissä asiakkaalle järjestetään puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja ja ohjataan niitä asiakkaan lisäksi tämän lähiympäristölle.

Toimi näin

Jos olet saanut lähetteen lääkäriltä tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö on luvannut ilmoittaa puheterapian tarpeestasi puheterapeutille, on puheterapeutti sinuun yhteydessä tarjotakseen seuraavaa vapaata aikaa. Yhteydenotto muissa puheterapia asioissa tapahtuu Nettipalvelu 24/7:n kautta.

Varattu aika tulee perua viimeistään edellisenä päivänä klo 15 mennessä. Varatun ajan peruutuksen voit jättää Nettipalvelu 24/7:n kautta tai ottamalla yhteyttä ajanvarauksen yhteydessä saamaasi puheterapeutin numeroon.

Kenelle ja millä ehdoin

Puheterapiaan tarvitset lääkärin lähetteen tai muun ammattihenkilön laatiman pyynnön. Tarvittaessa voit olla yhteydessä suoraan puheterapeuttiin palveluntarpeen arviota varten Nettipalvelu 24/7:n kautta.

Palvelun maksullisuus

Palvelu on maksullinen. Käyntimaksu 18 vuotta täyttäneiltä on 11,40 €. Peruuttamattoman ajan maksu on 50,80 €, mikäli vastaanottoa ei ole peruutettu edellisenä päivänä klo 15 mennessä.

Etäkuntoutuspalvelut

Etäpalveluita on saatavilla kaikissa kuntoutuspalveluissa. Toivomme, että asiakkaat lähtisivät rohkeasti niitä kokeilemaan. Etäkuntoutusta annetaan soveltuvasti sekä puhelimessa että videovälitteisesti. Etäkuntoutus on rinnastettavissa vastaanotolla tapahtuvaan kuntoutukseen, josta peritään 18 vuotta täyttäneiltä normaali asiakasmaksu 11,40€.

Videovälitteisessä etäkuntoutuspalvelussa käytämme Teams-sovellusta, joka täyttää tietosuojalain mukaiset vaatimukset. Asiakkaalta sovelluksen käyttö edellyttää internetin käyttömahdollisuutta ja tietokonetta, tablettia tai puhelinta, jossa on video- ja äänitoimintojen käyttömahdollisuus. Sovellus on asiakkaalle turvallinen ja helppo käyttää.

Lisätietoa yleisimmistä vaikeuksista

Lisätietoa mm. puheen, äänen, kommunikoinnin ja nielemisen vaikeuksiin löytyy useiden eri toimijoiden verkkosivuilta. Olemme listanneet alle hyödyllisiä nettilinkkejä yleisimpiin vaikeuksiin liittyen.

Palvelusta vastaa

Keusote