Siirry sisältöön

Puheterapia aikuisille

Puheterapiaan hakeutumisen syinä voivat olla esimerkiksi aivoverenkierronhäiriön seurauksena tulleen afasian aiheuttamat kielellisten toimintojen vaikeudet, puhemotoriset haasteet (esim. dysartria), nielemisen vaikeudet tai äänihäiriö.

Aikuisneurologisten asiakkaiden puheterapia toteutetaan terveyskeskuksen akuuttiosastoilla ja rajoitetusti avoterveydenhuollossa. Puheterapeuttista kuntoutusta tarjotaan myös Keusoten kuntoutuskeskuksella Kiljavalla. Puheterapeuttisella kuntoutuksella pyritään puheen tuoton, ymmärtämisen, lukemisen, kirjoittamisen, äänen ja nielemisen vaikeuksien kompensoimiseen sekä taitojen kohentamiseen. Vaikeissa kommunikoinnin häiriöissä asiakkaalle järjestetään puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja ja ohjataan niitä asiakkaan lisäksi tämän lähiympäristölle.

Toimi näin

Puheterapiaan tarvitset lääkärin lähetteen tai muun ammattihenkilön laatiman pyynnön. Tarvittaessa voit olla yhteydessä suoraan puheterapeuttiin palveluntarpeen arviota varten Sähköisen yhteydenottolomakkeen kautta.

Jos olet saanut lähetteen lääkäriltä tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö on luvannut ilmoittaa puheterapian tarpeestasi puheterapeutille, on puheterapeutti sinuun yhteydessä tarjotakseen seuraavaa vapaata aikaa. Yhteydenotto muissa puheterapia asioissa tapahtuu sähköisellä yhteydenottolomakkeella.

Vastaanottoajan tarkistaminen ja peruminen

Voit tarkistaa sinulle varatun vastaanottoajan ja perua sen tarvittaessa terveysasemien sähköisessä asioinnissa. Vaihtoehtoisesti peru aika soittamalla ajanvarauksen yhteydessä saamaasi puheterapeutin numeroon. Voit varata uuden ajan perutun tilalle yhteydenottolomakkeella. Peru vastaanottoaika viimeistään edellisenä päivänä klo 15. Perumattomasta ajasta peritään maksu 51,50 €.

Palvelun maksullisuus

Palvelu on maksullinen 18 vuotta täyttäneille. Perumattomasta ajasta peritään maksu. Katso palveluhinnasto sivuiltamme Asiakasmaksut.

Etäkuntoutuspalvelut

Etäpalveluita on saatavilla kaikissa kuntoutuspalveluissa. Toivomme, että asiakkaat lähtisivät rohkeasti niitä kokeilemaan. Etäkuntoutusta annetaan soveltuvasti sekä puhelimessa että videovälitteisesti. Etäkuntoutus on rinnastettavissa vastaanotolla tapahtuvaan kuntoutukseen, josta peritään 18 vuotta täyttäneiltä normaali käyntimaksu.

Videovälitteisessä etäkuntoutuspalvelussa käytämme Teams-sovellusta, joka täyttää tietosuojalain mukaiset vaatimukset. Asiakkaalta sovelluksen käyttö edellyttää internetin käyttömahdollisuutta ja tietokonetta, tablettia tai puhelinta, jossa on video- ja äänitoimintojen käyttömahdollisuus. Sovellus on asiakkaalle turvallinen ja helppo käyttää.

Lisätietoa yleisimmistä vaikeuksista

Lisätietoa mm. puheen, äänen, kommunikoinnin ja nielemisen vaikeuksiin löytyy useiden eri toimijoiden verkkosivuilta. Olemme listanneet alle hyödyllisiä nettilinkkejä yleisimpiin vaikeuksiin liittyen.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue