Siirry sisältöön

Suun terveydenhuollon palvelut

Hammashoitoon pääset hoidon tarpeen arvioinnin tai yksilöllisen hoitosuunnitelmasi mukaan. Palveluihimme kuuluvat suun terveystarkastus, omahoidon ohjaus, iensairauksien hoito, hampaan paikkaus ja juurihoito. Perushoidon lisäksi tuotamme erikoishammaslääkärin palveluja, joita ovat mm. oikominen, suu- ja leukakirurgia, protetiikka sekä juurihoito. Kiireellisissä särky- ja tapaturmatapauksissa saat hoitoa suun terveydenhuollon päivystyksestä.

Toimi näin

Soita kiireettömissä ja kiireellisissä asioissa suun terveydenhuollon puhelinasiointiin p. 019 2260 700, ma-pe klo 7.45-15.00.

Jos sinulla on hampaiden tai suun alueen oireita tai olet saanut vamman hampaiden tai suun alueelle, tee oirearvio Omaolossa. Saat toimintaohjeet ja voit tarvittaessa jättää yhteydenottopyynnön ammattihenkilölle.

Kiireellinen hoito ja päivystys

Saat kiireellistä hoitoa Keusoten hammashoitoloissa niiden aukioloaikoina. Muina aikoina saat päivystyksellistä ensiapuhoitoa HUSin suusairauksien päivystyksessä Helsingissä. Arki-iltaisin klo 15–21 ja viikonloppuisin/arkipyhinä klo 8–21 soita HUSin suusairauksien päivystykseen p. 09 471 71110 (päivystys Puistosairaalassa). Öisin klo 21–8 soita Päivystysapuun p. 116 117 (päivystys Haartmanin sairaalassa).

Hengitystieinfektio

Jos sinulla on hengitystieinfektio, tulee kiireettömän hoidon aikasi siirtää. Voit tulla vastaanotolle, kun oireidesi alusta on kulunut 3-5 vrk ja oireesi ovat selvästi vähentyneet ja kuume poissa.

Tarkista, siirrä tai peru vastaanottoaika

Peru tarvittaessa vastaanottoaika viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 15. Soittaessa riittää soittopyynnön jättäminen määräaikaan mennessä. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä hinnaston mukainen maksu.

Tarkista varattu vastaanottoaikasi OmaKeusote asioinnissa. Palvelussa voit perua tai siirtää vastaanottoaikaasi suuhygienistille (katso tarkemmat ohjeet). Palvelussa ei voi perua tai siirtää hammaslääkärin aikaa. Vaihtoehtoisesti soita suun terveydenhuollon puhelinasiointiin.

Lauantain vastaanottoaika tulee tarvittaessa perua viimeistään edellisenä perjantaina klo 15. Tämän jälkeen tee äkillinen peruutus lauantaina klo 8-10 puhelimitse: Hyvinkää p. 050 4971 499, Järvenpää p. 050 4971 420 Nurmijärvi p. 050 4971 559 ja Tuusula p. 050 4971 527.

Palvelun maksullisuus

Palvelu on maksullinen 18 vuotta täyttäneille. Perumattomasta ajasta peritään 18 vuotta täyttäneiltä maksu. Katso palveluhinnasto sivultamme Asiakasmaksut. HUSin yhteispäivystyksen hinnaston löydät sivulta Potilasmaksut (hus.fi).

Suun terveyden palvelut eri-ikäisille

Alle kouluikäiset lapset

Alle kouluikäisille lapsille tehdään suun terveystarkastus noin 1-, 3- ja 5-vuoden iässä. Tarvittaessa tarkastuksia tehdään useammin yksilöllisen tarpeen mukaan. Lapsi kutsutaan tarkastuksiin kotiin lähetettävällä kirjeellä. Tarkastukseen osallistuvat myös lapsen huoltaja tai huoltajat.

Lapsi kutsutaan vanhempiensa kanssa ensimmäisen kerran hammashoitolaan tai etävastaanotolle noin 1,5 vuoden ikäisenä. Hammashoitaja tai suuhygienisti kertoo lapsen vanhemmille mm. hampaiston kehityksestä ja hampaiden puhkeamisesta, hampaiden reikiintymisestä eli karieksesta, kariesbakteerin tarttumisesta, terveellisestä ruokavaliosta sekä suun ja hampaiden kotihoidosta. Samalla käynnillä tutkitaan myös lapsen suu.

Noin 3-vuotiaana lapsi kutsutaan hammashoitajan tai suuhygienistin tekemään suun ja hampaiston tarkastukseen. Tarkastuksen lisäksi käynnillä tutustutaan hammashoitohuoneeseen ja välineisiin, keskustellaan suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta sekä fluorin ja ksylitolin käytön aloittamisesta. Jos lapsella todetaan hoidontarvetta, varataan hänelle vastaanottoaika hammaslääkärille.

Seuraavan kerran lapsi kutsutaan hammashoitajan tai suuhygienistin tarkastukseen noin 5-vuotiaana. Suun ja hampaiston tutkimuksen lisäksi keskustellaan lapsen ja vanhempien kanssa suun ja hampaiden kotihoidosta, terveellisestä ruokavaliosta, makeisten ja mehujen ym. käytöstä sekä pysyvien hampaiden puhkeamisesta. Jos lapsella todetaan hoidontarvetta, varataan hänelle vastaanottoaika hammaslääkärille.

Kouluikäiset

Kouluikäiset lapset ja nuoret kutsutaan suun ja hampaiden terveystarkastuksiin 1., 3., 5. ja 8. luokalla. Alakoulussa määräaikaistarkastukset järjestetään kouluilla ns. pop up -hoitoloissa ja yläkoulussa hammashoitolassa. Tarkastukset järjestetään kouluittain oppilaan kotikunnasta riippumatta.

Tarvittaessa tarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen tai nuoren tarpeiden mukaan. Jos lapsella todetaan hoidontarvetta, toteutetaan hoito hänen yksiköllisen hoitosuunnitelmansa mukaisesti.

Suun terveystarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös koululaisen purentaa. Tarvittaessa hänet ohjataan oikomishoitoon.

Suun omahoidon ja terveystottumusten selvittäminen ja niissä opastaminen ovat keskeinen osa tarkastuksia.

Huoltaja voi olla myös suoraan yhteydessä hammashoitolaan, jos hänellä herää huoli lapsen tai nuoren suusta ja hampaista määräaikaistarkastusten välissä.

Opiskelijat

Opiskelijan suun terveydenhuollon palvelut sisältävät terveysneuvonnan, suun ja hampaiden terveystarkastuksen sekä yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisen hoidon. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden suun terveydenhuollon palveluista vastaa hyvinvointialue. Saat hammashoitoa oppilaitoksesi sijaintipaikkakunnan mukaan. Voit hakeutua suun ja hampaiden terveystarkastukseen yhden kerran opintojesi aikana.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja yliopisto-opiskelijoiden suun terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).

Aikuiset

Aikuisen suun terveydenhoidon palveluihin kuuluvat suun terveyden edistäminen, terveysneuvonta ja suun sairauksien tutkimus, ehkäisy ja hoito.

Kiireettömään suun ja hampaiden terveystarkastukseen pääset yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan. Voit ilmoittautua jonoon 2 kuukautta ennen kuin seuraavan tarkastuksesi ajankohta olisi. Tarkastuksen yhteydessä määritellään mahdollisen hoidon toteuttamisaikataulu ja seuraavan tutkimuksen ajankohta. Jos sinulla ei ole vielä hoitosuunnitelmaa, soita suun terveydenhuollon puhelinasiointiin tarkastusajan varaamiseksi.

Hoitosuunnitelman ulkopuolisissa, tilapäisisissä tarpeissa hoitosi toteutetaan hoidon tarpeen arvioinnin ja sen edellyttämän kiireellisyyden mukaan.

Puhelinasiointi

Suun terveydenhuollon puhelinasiointi

Palveluajat

Kuvaus

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Soittamalla numeroon puhelinnumerosi tallentuu automaattisesti ja soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian. Tavoittelemme sinua kaksi kertaa eri ajankohtina, jonka jälkeen lähetämme tekstiviestin.

Maksullisuus

Maksullinen (pvm/mpm)

Palveluajat
  • Maanantai 7:45 - 15:00
  • Tiistai 7:45 - 15:00
  • Keskiviikko 7:45 - 15:00
  • Torstai 7:45 - 15:00
  • Perjantai 7:45 - 15:00

Palvelupaikat

Hyvinkään sairaala

Sairaalankatu 1, 05850 HYVINKÄÄ

Lisätiedot

Kuvaus

Hyvinkään Sairaalamäen hammashoitola sijaitsee Hyvinkään sairaalan B1-rakennuksen 2. kerroksessa.

Maksullisuus

Maksullinen (pvm/mpm)

Palveluajat

1.7.2024 - 26.7.2024
Suljettu

Toistaiseksi avoinna vain ajanvarauksella.