Siirry sisältöön

Mitkä ovat neljä merkittävintä muutosta, kun ohjauskeskus aloittaa 1.3.2024 toimintansa? 

1. Matkan tilaaminen ennakkoon varmistaa taksien paremman saatavuuden eri alueilla. Sinun tulee tilata tavallinen henkilöautotaksi 60 minuuttia ennen matkan alkua. Esteettömän auton kohdalla sinun tulee tilata taksi arkisin 90 minuuttia ennen matkan alkua ja iltaisin (klo 17 alkaen), viikonloppuisin ja juhlapyhinä 180 minuuttia ennen matkan alkua. Yöaikaan (klo 21 – 07) ohjauskeskus ei vastaanota seuraavia päiviä koskevia ennakkotilauksia, mutta takseja välitetään ennakkoon tehtyjen ja ennakoimattomien paluukyytien tilauksien mukaan. 

2. Yhdistely tarkoittaa kuljetuspalvelumatkojen toteuttamista samalla kulkuvälineellä useammalle matkustajalle. Yksilömatkoissa yhdistelyn seurauksena matkustusaikasi voi kasvaa yhdensuuntaisella matkalla enintään 30 minuuttia, kun taas ryhmäkuljetuksissa, kuten opiskelu- tai päivätoimintamatkoissa, matkustusaikasi voi kasvaa yhdistelyn vuoksi enintään 45 minuuttia. 

3. Matkojen peruuttaminen. Mikäli tilaamallesi kuljetukselle ei olekaan tarvetta, tulee sinun perua matka olemalla yhteydessä ohjauskeskukseen. Mikäli et ole tehnyt peruutusta viimeistään 30 minuuttia ennen sovittua matkan alkua, sinulta kuluu yksi yhdensuuntainen kuljetuspalvelumatka ja sinulta laskutetaan kuljetuspalvelumatkan omavastuuosuus peruuttamatta jääneeltä matkalta. Mikäli matkasi peruuttamatta jättämisen tai myöhässä perumisen on aiheuttanut pakottava syy, kuten äkillinen sairastuminen, tällöin matkaa ei vähennetä ja omavastuuta ei peritä tältä matkalta. 

4.Vakiotaksioikeus 

Kuljetuspalvelupäätökseesi pitää olla kirjattu vakiotaksioikeus, jotta voit käyttää tiettyä taksinkuljettajaa 1.3.2024 jälkeen. Vakiotaksioikeus voidaan myöntää, mikäli tarvitset vaikean vammasi tai sairautesi vuoksi ehdottomasti ja ainoastaan tietyn tutun taksinkuljettajan, koska matkustamisesi ilman saattajaa edellyttää taksinkuljettajan erityisvalmiuksia ja sinun tuntemistasi.

Mikäli et pysty käyttämään vaikean vamman tai sairauden vuoksi kuljetuspalvelua kuin ehdottomasti ja ainoastaan tutun taksinkuljettajan kanssa, sinun tulee tehdä kirjallinen hakemus vakiotaksioikeudesta vammaispalveluihin. Hakemus voi olla vapaamuotoisesti täytetty ja voit toimittaa lääkärinlausunnon, toiminta- tai, fysioterapeutin lausunnon tai muun luotettavan selvityksen vakiotaksioikeuden välttämättömyydestä hakemuksen liitteenä. Hakemuksesi käsitellään normaalin käsittelyajan rajoissa, joka on 1-3 kuukautta hakemuksen saapumispäivästä lukien.

Vakiotaksioikeus ei kuitenkaan oikeuta yksinmatkustamiseen, vaan samassa kuljetuksessa voi olla myös muita asiakkaita. Yksinmatkustusoikeus tulee hakea kuten vakiotaksioikeus ja sille on oltava vammasta tai sairaudesta johtuva terveydenhuollon ammattihenkilön osoittama erityisen painava peruste, jonka mukaan et voi käyttää yhdistettyä kuljetusta. Vammaispalvelut tiedottavat vakiotaksioikeuden saaneita asiakkaita niistä liikennöitsijöistä, joita he voivat käyttää vakiotaksikuljettajina. Voit tilata taksin suoraan tutulta taksinkuljettajalta tai tiedustella ohjauskeskuksen kautta, koska tutulla taksinkuljettajalla olisi vapaata. Kun tilaat vakiotaksin, tilausta koskevat samat ennakkotilaamiseen liittyvät aikarajat ja säännöt.