Siirry sisältöön

Kesän poikkeusaukioloajat

Palvelujen aukioloajoissa on kesällä poikkeuksia – tarkista palvelukohtaiset tiedot.

Puriko punkki? Jos punkinpurema aiheuttaa oireita, ota yhteyttä OmaKeusoten chat-palvelussa

Kuvassa on punkki kasvinlehdellä.

Punkinpuremat ovat yleisiä ja useimmiten harmittomia. Jos punkki pääse puremaan, on tärkeää poistaa ihoon kiinnittynyt punkki mahdollisimman nopeasti esimerkiksi pinseteillä. Seuraa purema-aluetta ja vointiasi seuraavien viikkojen ajan. Jos et saa poistettua punkkia itse tai purema aiheuttaa oireita, on syytä hakeutua terveydenhuoltoon. 

Kun punkinpurema aiheuttaa oireita, saat helpoiten apua chatissa 

Vaikka valtaosa punkinpuremista ei aiheuta oireita, edellyttävät ne joskus arviointia ja hoitoa terveydenhuollossa. Ole yhteydessä terveysasemallesi, jos:

  • et saa poistettua punkkia kotikonstein
  • puremakohtaan ilmestyy muutamassa viikossa yli 5 cm:n kokoinen, rengasmainen punoitus, jonka keskiosa voi olla vaaleampi 
  • viikkojen päästä puremasta ilmenee selittämättömiä oireita kuten kuumeilua, niveloireita, lihasheikkoutta, pahoinvointia tai halvausoireita
  • olet saanut punkinpureman raskaana ollessasi 

Saat kätevimmin yhteyden meihin OmaKeusoten chat-palvelussa. Valitse Sairaus- tai terveyshuoli -chat ja esitietokyselyksi Punkin purema. Kyselyyn pyydetään liittämään kuva purema-alueesta, joten varaudu ottamalla kuva jo etukäteen. 

Huolehdi tarvittaessa TBE-rokotussuojasi kuntoon

Punkit voivat levittää borrelioosia tai harvinaisempaa puutiaisaivotulehdusta (TBE). Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta puutiaisaivokuumetta vastaan on mahdollista rokottautua. Keusoten alue ei kuulu TBE-riskialueisiin, joten annamme rokotteita vain omakustanteisina.  

Jos tarvitset TBE-rokotteen, täytä digitaalinen reseptipyyntö. Saatuasi reseptin, voit varata digitaalisesti ajan rokotukseen. Käy ostamassa rokote apteekista ja ota se mukaan rokotukseen. Itse rokotustapahtuma on sinulle maksuton.  

Lue myös vinkkimme Miten voin suojautua punkkien levittämiltä taudeilta? 

Lisätietoja:
OmaKeusote-digiasiointi
Rokotuspalvelut
Lääkärin tai hoitajan vastaanotto