Siirry sisältöön

Hyvinvoinnin poluilta tietoa ja tukea diabeteksen omahoitoon

Tyttö näyttää verensokerimittarin hyvää tulosta ja pöydällä on hedelmäkori.

Diabetes koskettaa tänä päivänä yhä useampaa suomalaista. Yhteensä tyypin 1 ja tyypin 2 diabetesta sairastavia on Suomessa jo noin puoli miljoonaa. Lisäksi moni on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Omaa hyvinvointiaan vaalimalla voi merkittävästi ehkäistä sairastumistaan tyypin 2 diabetekseen sekä myös vaikuttaa jo todetun diabeteksen hoitotasapainoon.

Tutustu uuteen Diabetespolut.fi-sivustoon! Kerro sivustosta myös läheisillesi

Työkaluja oman hyvinvoinnin tueksi voi löytää Diabetesliiton uusilta Hyvinvoinnin poluilta. Diabetespolut.fi-sivustolta löytyy oma polkunsa tyypin 2 diabetesriskissä oleville, tyypin 2 ja tyypin 1 diabetesta sairastaville sekä tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten huoltajille.

Jokainen polku koostuu useista erilaisista hyvinvointia ja diabeteksen omahoitoa tukevista osa-alueista, joilta käyttäjä löytää niin Diabetesliiton kuin myös muiden järjestöjen ja toimijoiden tuottamaa luotettavaa tietoa sekä omahoitoa ja hyvinvointia tukevaa materiaalia.

Keusoten diabeteshoitajat kertovat, että Diabetespolut ovat antaneet erinomaisen työvälineen ja puheeksiottomallin diabeteshoitotyötä tekeville:

– Voimme hyödyntää polkuja potilaan yksilölliset tarpeet huomioiden, riippumatta diabetestyypistä. Voimme pyytää potilasta tutustumaan ennen vastaanottoa esimerkiksi ruokavalio- tai liikuntasuosituksiin ja keskustelemme näistä vastaanotolla. Lisäksi potilaan on aina helppo palata käynnin jälkeen oikean, tutkitun tiedon pariin, jos käynnistä jäi jokin asia mietityttämään.

Videoita, podcasteja, interaktiivisia kuvia – Tietoa monessa muodossa

Hyvinvoinnin poluilla liikkuminen on helppoa. Voit edetä poluilla omaan tahtiisi ja valita, haluatko käydä läpi koko polun vai tutustua itseäsi juuri tällä hetkellä kiinnostaviin osa-alueisiin. Polkujen käyttö onnistuu tietokoneella ja mobiililaitteella, eikä niiden käyttöä varten tarvitse ladata erillistä sovellusta.

Tieto hyvinvointipoluilla on esitetty lyhyinä teksteinä sekä muun muassa videoina ja podcasteina. Poluilta löytyy myös paljon erilaisia verkossa täytettäviä testilaskureita. Vinkkejä diabeteksen ehkäisyyn ja omahoitoon voi poimia myös napakassa muodossa olevista interaktiivista kuvista. Lisäksi poluilta löytyy runsaasti linkkejä luotettavan lisätiedon lähteille.

– Annamme potilaille tyypin 2 diabeteksen ensitietoluennoilla vinkkejä omahoidon tueksi sekä ohjaamme heidät myös Diabetespolut.fi-sivustolle, joka sisältää kattavasti kuvia, videoita ja kirjallista materiaalia. Lisämateriaalit ovat upotettuna tekstiin, joten materiaalit ja linkit ovat erittäin helposti löydettävissä ja käytettävissä, kertovat Keusoten diabeteshoitajat.

Hyvinvoinnin polut on kehitetty yhdessä hyvinvointialueiden kanssa

Diabetesliiton ylläpitämiä Hyvinvoinnin polkuja on kehitetty yhdessä uusien hyvinvointialueiden kanssa. Yhteistyön myötä polut nivoutuvat myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön alueiden tarjoamien muiden palveluiden rinnalle. Tätä yhteistyötä Diabetesliiton koordinoimassa Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polku -hankkeessa (STEA) on tehty myös yhdessä Keusoten kanssa.

Joko sinä olet tutustunut Hyvinvoinnin polkuihin? Löydät polut osoitteesta: diabetespolut.fi

Löydät tietoa diabeteksesta myös Keusoten nettisivuilta:

Lisätietoja Diabetesliiton hankkeesta ja hyvinvointipoluista:
suunnittelijat tuulikki.salminen@diabetes.fi ja tanja.kulmala@diabetes.fi