Siirry sisältöön

Huolehdi nivelistäsi

Niveloireet voivat alkaa tapaturmaisesti tai kehittyä vähitellen kehon liiallisen, vähäisen, yksipuolisen tai virheellisen kuormituksen seurauksena. Tyypillisin oire on yleensä nivelen tai lihaksen kipu. Usein myös ikääntymiseen liittyvä rakenteiden rappeutuminen on osasyy niveloireiden kehittymiselle. Tavallisimpia tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ovat: niska-hartiaseudun ja alaselän oireet, päänsärky, yksittäisten nivelten kiputilat (esim. olka-, lonkka- ja polvinivelet) tai nivelrikko.

Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet liittyvät usein ylipainoon, jolloin keho kuormittuu väärällä tavalla. Painonhallinta ennaltaehkäisee ylipainoon liittyvien ongelmien esiintymistä ja hidastaa ongelmien etenemistä. Painonhallinnan kannalta 10 minuutin pätkissä liikkuminen on yhtä tehokasta kuin yhtäjaksoinen liikunta: liikuntamuoto ei ratkaise lopputulosta vaan se, kuinka paljon energiaa päivän mittaa kuluu yhteensä.

“Ylipaino on merkittävä vaaratekijä erityisesti alaraajojen nivelrikossa. Oireita aiheuttavan polvinivelrikon ilmaantumisen todennäköisyys pienenee naisilla 50 % noin viiden kilon laihtumisen myötä.”

UKK-Instituutti

Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.

Sivua on päivitetty 29.9.2023
Sivu on julkaistu 3.11.2022