Siirry sisältöön

Silmien hyvinvointiin voi vaikuttaa

Terveellisillä elintavoilla on merkitystä myös silmien hyvinvointiin. Esimerkiksi kasvikset, kala ja täysjyvävilja sisältävät silmien rakenteille ja toiminnalle hyödyllisiä vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvahappoja. Lisäksi taukovoimistelu ja hartioiden rentouttaminen edistävät silmien hyvinvointia parantamalla kasvojen alueen verenkiertoa. Tietokoneen, puhelimen ja tabletin ääressä on hyvä pitää pieniä taukoja esimerkiksi 15–30 minuutin välein ja kohdistaa katsetta kauemmaksi laitteesta.

Varhaisessa vaiheessa silmissä havaitut muutokset ja hoidon ajoissa aloittaminen voivat ehkäistä näönheikentymistä tai näönmenetyksiä. On siis tärkeää käydä näön tarkastuksissa, joita tehdään esimerkiksi eri kohderyhmille terveystarkastusten yhteydessä (esim. neuvola ja koulu- ja opiskeluterveydenhuolto). Sen lisäksi silmälasiliikkeet tarjoavat näöntarkastuksia ja netissä tehtäviä näkötestejä.

Ehkäise silmätapaturmat – suojaa silmäsi

  • suoralta kirkkaalta auringonpaisteelta erityisesti rannalla, merellä, etelänmatkoilla ja hangilla, kun ultraviolettisäteily on voimakkainta. Käytä varjostavaa päähinettä ja valitse aurinkolasit, jotka estävät ultraviolettisäteilyn.
  • pelatessasi esimerkiksi jääkiekkoa, salibandyä, sählyä, squashia ja värikuulapelejä.
  • kun sytytät tai seuraat ilotulitusta.
  • erilaisilta höyryiltä, liuottimilta, lentäviltä kappaleilta, kaasuilta, kipinöiltä, metalli- ja puupölyltä ja nesteroiskeilta.
  • ultravioletti, infrapuna- ja lasersäteilyltä sekä valokaarelta.

Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.