Siirry sisältöön

Puolesta-asiointi

Puolesta-asioinnilla tarkoitetaan toimintaa, jossa henkilö hoitaa asioita toisen henkilön puolesta. Sosiaali- ja terveydenhuollossa puolesta-asiointi perustuu huoltajuuteen, tiedonsaantioikeuteen, valtakirjaan tai edunvalvontaan.

Sopimus puolesta-asioinnista Keusoten terveyspalveluissa

Tarvitset puolesta-asiointisopimuksen, jos haluat asioida Keusoten terveyspalveluissa:

  • 12-17-vuotiaan puolesta digitaalisissa palveluissa, jotka eivät edellytä vahvaa tunnistautumista
  • yli 18-vuotiaan puolesta terveyspalveluissa ja/tai digitaalisissa palveluissa, jotka eivät edellytä vahvaa tunnistautumista

Molempien osapuolten tulee hyväksyä, täyttää ja allekirjoittaa oheinen sopimus. Palauta lomake asiakkaan terveysasemalle. Osoitetiedot löydät etusivuiltamme kohdasta Löydä etsimäsi toimipiste ja sen yhteystiedot. Puolesta-asiointi on voimassa automaattisesti kaksi vuotta tai sopimuksessa merkityn ajan. Asiakas tai puolesta-asioija voi halutessaan päättää sopimuksen milloin tahansa toimittamalla vapaamuotoisen kirjallisen ilmoituksen asiakkaan terveysasemalle.

Puolesta-asiointi vahvaa tunnistautumista edellyttävissä digipalveluissa

Keusoten digitaaliset lomakkeet

Osa Keusoten digitaalisista lomakkeista edellyttää vahvaa tunnistautumista. Niissä ei ole tällä hetkellä puolesta-asiointimahdollisuutta. Digitaalisia lomakkeita, jotka eivät edellytä vahvaa tunnistautumista, voit täyttää toisen henkilön puolesta Keusoten puolesta-asiointisopimuksen perusteella.

OmaKeusote asiointi

Keusoten omassa digiasioinnissa OmaKeusote asioinnissa voit asioida alle 12-vuotiaan huollettavasi puolesta väestötietojärjestelmän tietojen perusteella. Asioidaksesi yli 18-vuotiaan henkilön puolesta, tarvitset Suomi.fi-valtuutuksen. Palvelussa ei voi asioida 12-17-vuotiaan huollettavan puolesta, vaan he tarvitsevat asiointiin oman vahvan tunnistautumisen.

Omaolo

Omaolossa voi asioida alle 15-vuotiaan huollettavan puolesta rajatuilta osin väestötietojärjestelmän tietojen perusteella. Omaolon oirearviot on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Aikuisen puolesta-asiointi ei ole käytössä Omaolossa.

OmaKanta

Huoltaja voi asioida OmaKannassa lapsensa puolesta tietyin rajoituksin väestötietojärjestelmän tietojen perusteella. Alle 10-vuotiaan lapsen terveystiedot ja reseptit näkyvät pääsääntöisesti huoltajalle. Asioidaksesi yli 18-vuotiaan henkilön puolesta, tarvitset Suomi.fi-valtuutuksen. Lisätietoja puolesta-asioinnista OmaKannassa löydät kanta.fi-sivustolta.