Siirry sisältöön

Seksi- ja verivälitteiset tartuntataudit

Tältä sivulta löydät luotettavaa tietoa seksitaudeista ja seksitautitestiin hakeutumisesta.

Miten pääset seksitautitestiin Keusotessa?

Asioi ensisijaisesti Omaolossa. Täällä voit tehdä oirearvion. Oirearvio perustuu lääketieteelliseen tutkimustietoon, ja soveltuu yli 15-vuotiaille. Jos oirearvion perusteella tarvitset lähetteet laboratorioon seksitautitesteihin, voit lähettää oirearvion Omaolon kautta terveydenhuollon työntekijälle. Oirearvion lähettäminen ja Omaolossa viestiminen vaatii vahvan tunnistautumisen.

Ehkäisyneuvolasta  saat ohjausta ja neuvontaa raskauden ehkäisyyn, seksuaaliterveyteen ja perhesuunnitteluun sukupuolesta riippumatta.

Terveysasemien vastaanotoilta saat apua sairauksiin, rokotuksia, terveydentilaan liittyviä todistuksia ja lausuntoja sekä tukea terveytesi edistämiseen.

Luotettavaa tietoa seksitaudeista

Löydät tutkittua tietoa seksitaudeista:

HIV-testiin hakeutuminen

Keusoten terveysneuvontapisteillä on käytössä sormenpäästä otettavat nopeat HIV-testit. Näyte voidaan ottaa asiakkaalta myös anonyymisti ilman tunnistautumista. Lue lisää HIV-testiin hakeutumisesta alla.

Milloin on aika mennä HIV-testiin?

HIV-infektiot ovat harvinaisia Suomessa. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väestössä todetaan vuosittain 2–4 HIV-infektiota (1–2 tartuntaa / 100 000 asukasta). Viime vuosina tartuntoja on todettu 24–78-vuotiailla.

HIV-tartunnan saaneen eliniänennuste ei poikkea merkittävästi muun väestön ennusteesta, jos tartunta todetaan ja hoito aloitetaan ajoissa. HIV-infektioon ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta lääkehoidolla voidaan kuitenkin tehokkaasti estää viruksen lisääntyminen ja taudin eteneminen aidsiksi. Hoidettuna HIV ei myöskään tartu. Hoito on sairastuneelle maksuton.

HIV-infektion oireeton vaihe kestää vuosia – Tartunnat todetaankin usein turhan myöhään

HIV-infektion ensitauti kehittyy 30–50 %:lle tartunnan saaneista 2–6 viikon kuluttua tartunnasta. Oireina voi esiintyä muun muassa lämpöilyä, väsymystä, kurkkukipua, päänsärkyä, ripulia, lihas- ja nivelsärkyä sekä toisinaan imusolmukesuurentumia ja pieninäppyläistä ihottumaa vartalolla. Ensitautia ei voikaan erottaa oireiden perusteella muista tavallisemmista taudeista. Ensitaudin oireet häviävät kuukauden kuluessa ja oireeton vaihe kestää vuosia.

Viruskuorman kasvaessa sairastuneella alkaa ilmetä oireita, kuten laihtumista, lämpöilyä sekä pitkittynyttä ripulia. Puolustuskyvyn heikentyessä esiintyy myös vyöruusua, suun ja nielun hiivaa, ihon ekseemaa ja karvatupentulehdusta sekä keuhkokuumeita.

HIV-testin aikaisin näytteenottoajankohta on 3–4 viikkoa tartunnan jälkeen. Varmuudella tartunta näkyy testillä viimeistään 3 kuukauden kuluttua tartunnasta.

Nopeat HIV-testit suonensisäisiä huumeita käyttävien terveysneuvontapisteillä Järvenpäässä ja Hyvinkäällä

Keusoten terveysneuvontapisteillä on käytössä sormenpäästä otettavat nopeat HIV-testit. Näyte voidaan ottaa asiakkaalta myös anonyymisti ilman tunnistautumista.

Terveysneuvontapiste on maksuton ja ilman ajanvarausta toimiva palvelu suonensisäisiä huumeita käyttäville. Voit tuoda pisteelle käytetyt pistovälineet ja saada tilalle puhtaita pistovälineitä. HIV-testien lisäksi tarjolla on myös maksutonta hepatiitti C -testausta.

Terveysneuvontapiste Järvenpään Tykki on avoinna tiistaisin klo 13–15, os. Wärtsilänkatu 10, Järvenpää.

Terveysneuvontapiste Hyvinkään Tykki on avoinna torstaisin klo 14–16, os. Sahanmäenkatu 1, Hyvinkää.

 Terveysneuvontapisteet

Näin pääset laboratoriossa tehtävään HIV-testiin Keusotessa

Tarvitset laboratoriossa tehtävää HIV-testiä varten lähetteen terveydenhuollon ammattilaiselta. Samalla voidaan arvioida tarve myös muille seksi- tai veriteitse tarttuvien tautien testeille.

Voit tehdä Seksitautiepäily-oirearvion Omaolo.fi-palvelussa. Seksitautiepäilyn oirearvio on tarkoitettu kaikille, jotka epäilevät seksitaudin mahdollisuutta. Oirearvion kautta voi jättää yhteydenottopyynnön Keusoten terveydenhuollon ammattilaiselle. Käsittelemme yhteydenotot kiireellisyysjärjestyksessä.

 Seksitautiepäily-oirearvio (Omaolo.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Puhelinasiointi arkisin klo 8–16: soita omalle hoitovastaavallesi tai vastaanottopalvelujen puhelinasiointiin p. 019 226 0505. Ilman tunnistautumista tapahtuvan anonyymin testilähetteen tekeminen edellyttää puhelinasiointia. Palvelu on maksuton.

Tee HIV-kotitesti – Varmista tulos laboratoriotestillä

HIV-testin voit tehdä myös käyttämällä tähän tarkoitukseen hyväksyttyä omakustanteista HIV-kotitestiä. Positiivinen kotitestitulos tulee varmistaa laboratoriotestillä. Lisätietoja:

 HIV-kotitesti (hivpoint.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Kenelle suosittelemme erityisesti HIV-testiä?

HIV-tartunnalle ei voi altistua tietämättään. Suurimmat riskit liittyvät suojaamattomaan yhdyntään sekä pistovälineiden yhteiskäyttöön (ruiskut, neulat, annoksenvalmistusvälineet). Seksitartunnalta voi suojautua parhaiten käyttämällä kondomia. Se suojaa myös muilta seksitaudeilta.

HIV on lähes kaikkialla maailmassa yleisempi kuin Suomessa. Suosittelemme tarttuvien tautien seulontatutkimuksia, kuten HIV-testiä Suomeen muuttaneille henkilöille riippuen yksilöllisistä riskitekijöistä sekä tarttuvien tautien yleisyydestä henkilön lähtömaassa.

Noin puolet suomalaisten tartunnoista saadaan ulkomailla. Miesten heteroseksitartunnoissa korostuvat etenkin Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa saadut tartunnat. Saharan etelänpuolisessa Afrikassa HIV-tartunnan riski on erityisen suuri. Myös miesten välisessä seksissä ulkomailla saadut tartunnat ovat Suomessa yleisiä ja tartuntoja saadaan esimerkiksi Thaimaassa, Saksassa ja Espanjassa.

Vaikka ulkomailla saaduissa HIV-tartunnoissa korostuvat muutamat suositut matkailumaat, tartuntariskiä ei voi rajata tiettyihin maihin, koska HIViä esiintyy kaikkialla maailmassa.

Lue lisää aiheesta:

 HIV (terveyskirjasto.fi)(siirryt toiseen palveluun)

 HIV ja matkailu (hivpoint.fi)