Siirry sisältöön

Varusmiespalvelun ennakkoterveystarkastus

Kutsunnat pidetään vuosittain elo-joulukuussa. Kutsuntoihin ovat velvoitettuja osallistumaan miespuoliset Suomen kansalaiset, jotka täyttävät kyseisenä vuonna 18 vuotta.

Kutsuntatilaisuudessa henkilötietosi ja terveydentilasi tarkistetaan sekä kuullaan varusmiespalvelusta koskevat toiveesi. Kutsunnoissa käytettävissä olevien tietojen pohjalta määritetään sopivuutesi varusmiespalvelukseen eli palveluskelpoisuus. Lisäksi kutsunnoissa päätetään palvelusajankohtasi ja -paikkasi tai palveluksesta vapauttaminen.

Palvelukseen määrääminen edellyttää, että sinut on terveystarkastuksessa todettu palvelukseen sopivaksi. Lääkäri määrittää palveluskelpoisuutesi voimassa olevien lakien ja Puolustusvoimien terveystarkastusohjeen perusteella.

Toimi näin

Saat kutsuntapostin Puolustusvoimilta

Sinulle lähetetään postitse kutsuntakuulutus kutsuntavuoden alkupuolella. Kuulutuksesta selviää kutsuntapäivämäärä ja -paikka. Kirjeessä on kyselylomake varusmiespalvelusta ja terveydentilan tutkimista varten, sekä ohjeet terveystarkastuksesta ja varusmiesopas.

Täytä saamasi kyselylomake

Täytä huolellisesti kyselylomake varusmiespalvelusta ja terveydentilan tutkimista varten. Lomake vaikuttaa palveluskelpoisuuden sekä palveluspaikan ja -tehtävän määrittämiseen. Tietojasi käsittelevät viranomaiset ovat vaitiolovelvollisia. Ota täytetty lomake mukaan terveystarkastukseen.

Varaa aika terveystarkastukseen

Käy ennen syksyn kutsuntoja terveystarkastuksessa. Tarkemmat tiedot terveystarkastuksesta saat kutsuntapostin mukana. Nuorison terveystodistus ei vapauta terveystarkastuksesta.

  • Jos sinulla on opiskelupaikka Keusoten alueella, tehdään terveystarkastus oppilaitoksesi opiskeluterveydenhuollossa. Ole yhteydessä opiskeluterveydenhuoltoosi.
  • Jos sinulla ei ole opiskelupaikkaa Keusoten alueella, varaa aika terveystarkastukseen vastaanottopalveluista. Katso ohjeet yhteydenottoa varten sivulta Lääkärin tai hoitajan vastaanottopalvelut.

Ota mukaan terveystarkastukseen

  • Täyttämäsi "Kyselylomake palvelusta ja terveydentilan tutkimista varten"
  • Ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilöllisyystodistus
  • Kela-kortti
  • Mahdolliset aikaisemmat lääkärinlausunnot ja -todistukset (ml. nuorison terveystodistus), röntgenkuvat, rokotustodistukset, silmälasimääräykset, näkö- ja/tai kuulotarkastuslausunnot

Lukiossa tai ammattiopistossa opiskelevien terveystarkastukset

Ei-opiskelevien terveystarkastukset