Siirry sisältöön

Isyyden selvittäminen

Mikäli teille on syntymässä lapsi, ettekä ole avioliitossa, voitte tunnustaa isyyden ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa. Tämä edellyttää, että olette molemmat varmoja lapsen isyydestä. Tuleva isä tunnustaa isyytensä ja äiti hyväksyy isyyden tunnustamisen yhteistapaamisella äitiysneuvolassa.

Jos avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyttä ei ole tunnustettu neuvolassa, lastenvalvoja käynnistää isyyden selvittämisen saatuaan rekisterinpitäjältä tiedon lapsen syntymästä. Lastenvalvoja lähettää äidille kutsun isyyden selvittämiseen. Sekä äidin että miehen on lastenvalvojalla asioidessaan todistettava henkilöllisyytensä luotettavalla tavalla (voimassa oleva passi, henkilökortti tai suomalainen ajokortti). Isyyden selvittämiseksi voidaan suorittaa dna-tutkimus, mikäli mahdollinen isä tai lastenvalvoja katsoo tutkimuksen tarpeelliseksi.

Myös mies, joka katsoo olevansa avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isä, voi käynnistää selvittämisen olemalla yhteydessä lastenvalvojaan.

Lastenvalvoja voi selvittää avioliiton aikana syntyneen lapsen isyyttä, jos synnyttänyt äiti ja avioliiton perusteella todettu isä yhdessä pyytävät isyyden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä.

Lastenvalvoja voi selvittää myös raskausaikana tunnustetun lapsen isyyttä, jos synnyttänyt äiti ja tunnustamisen perusteella vahvistettu isä yhdessä pyytävät vanhemmuuden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä. Tämä säännös tulee sovellettavaksi, kun tunnustaminen on tapahtunut 1.1.2023 jälkeen.

Avioliiton aikana syntyneen lapsen isyyttä ja 1.1.2023 jälkeen raskausaikana tunnustetun lapsen vanhemmuutta voidaan selvittää lastenvalvojan toimesta myös silloin, jos toinen henkilö on tunnustanut tai ilmoittanut aikovansa tunnustaa lapsen.

Jos isäksi ehdolla oleva mies tai äiti ei vapaaehtoisesti suostu isyyden selvittämiseen ja tunnustamiseen, lastenvalvoja voi nostaa kanteen isyyden vahvistamiseksi tuomioistuimessa.

Toimi näin

Lastenvalvoja on yhteydessä avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen äitiin. Mikäli asiakkaan äidinkieli on muu kuin suomi, tilaamme tulkin vastaanotolle. Ilmoitathan tulkin tarpeesta lastenvalvojalle. Isyyden selvittämistä koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä lastenvalvojien neuvonta- ja ohjausnumeroon.

Puhelinasiointi

Lastenvalvojien neuvonta ja ohjaus

Palveluajat

  • Maanantai 11:00 - 12:30
  • Tiistai 11:00 - 12:30
  • Keskiviikko 11:00 - 12:30
  • Torstai 11:00 - 12:30

Loppiainen
6.1.2025
Suljettu

2. pääsiäispäivä
21.4.2025
Suljettu

Helatorstai
29.5.2025
Suljettu

Itsenäisyyspäivä
6.12.2024
Suljettu

Palvelupaikat

Aiheeseen liittyvää