Siirry sisältöön

Isyyden selvittäminen

Mikäli teille on syntymässä lapsi, ettekä ole avioliitossa, voitte tunnustaa isyyden ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa. Tämä edellyttää, että olette molemmat varmoja lapsen isyydestä. Tuleva isä tunnustaa isyytensä ja äiti hyväksyy isyyden tunnustamisen yhteistapaamisella äitiysneuvolassa.

Jos avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyttä ei ole tunnustettu neuvolassa, lastenvalvoja käynnistää isyyden selvittämisen saatuaan rekisterinpitäjältä tiedon lapsen syntymästä. Lastenvalvoja lähettää äidille kutsun isyyden selvittämiseen.

Myös mies, joka katsoo olevansa avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isä, voi käynnistää selvittämisen olemalla yhteydessä lastenvalvojaan.

Lastenvalvojaan voi olla yhteydessä myös, mikäli lapsi syntyy avioliiton aikana, eikä aviomies ole lapsen isä. Isyyttä selvittäessään lastenvalvoja kuulee äitiä ja isäksi ehdolla olevaa miestä. Isyyden selvittämiseksi voidaan suorittaa dna-tutkimus, mikäli mahdollinen isä tai lastenvalvoja katsoo tutkimuksen tarpeelliseksi. Sekä äidin että miehen on lastenvalvojalla asioidessaan todistettava henkilöllisyytensä luotettavalla tavalla (voimassa oleva passi, henkilökortti tai suomalainen ajokortti).

Jos isäksi ehdolla oleva mies tai äiti ei vapaaehtoisesti suostu isyyden selvittämiseen ja tunnustamiseen, lastenvalvoja voi nostaa kanteen isyyden vahvistamiseksi tuomioistuimessa.

Toimi näin

Lastenvalvoja on yhteydessä avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen äitiin. Mikäli asiakkaan äidinkieli on muu kuin suomi, tilaamme tulkin vastaanotolle. Ilmoitathan tulkin tarpeesta lastenvalvojalle. Isyyden selvittämistä koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä lastenvalvojien neuvonta- ja ohjausnumeroon.

Puhelinasiointi

Lastenvalvojien neuvonta ja ohjaus

Palveluajat

  • Maanantai 11:00 - 12:30
  • Tiistai 11:00 - 12:30
  • Keskiviikko 11:00 - 12:30
  • Torstai 11:00 - 12:30

Itsenäisyyspäivä
6.12.2022
Suljettu

Helatorstai
18.5.2023
Suljettu

Loppiainen
6.1.2023
Suljettu

2. pääsiäispäivä
10.4.2023
Suljettu

Palvelupaikat

Palvelusta vastaa

Keusote

Aiheeseen liittyvää