Siirry sisältöön

Moni suomalainen elää päihderiippuvuuden tai rahapeliongelman lähellä – Ota puheeksi läheisen huoli

Joka kolmas suomalainen elää päihderiippuvuuden lähellä. Myös raha- tai digipelaaminen koskettaa vahvasti läheisiä, sillä joka viidennellä on lähipiirissään rahapeliongelma. Tärkeän ihmisen ongelmallinen päihteiden käyttö, raha- tai digipelaaminen vaikuttaa aina myös lähipiiriin ja voi kuormittaa elämää merkittävästi sekä vaarantaa lasten hyvinvoinnin ja kehityksen.

Haitallista toimintaa voi olla vaikea ymmärtää ja läheinen tarvitsee usein tukea ja tietoa sopeutuakseen tilanteeseen. Huoli saattaa tuntua ylivoimaiselta ja keinot auttamiseen tai oma jaksaminen voivat olla koetuksella. Perheen lisäksi myös muut läheiset tarvitsevat selviytymiskeinoja haastavassa tilanteessa. Huolen puheeksi ottaminen voi antaa läheiselle uusia näkökulmia tilanteeseen. (Ota puheeksi -kortit 2024 Keusote – Ehyt ry)

Näin kartoitat tuen tarvetta – kysy läheiseltäsi

  • Onko lähipiirissäsi joku, jonka päihteiden käyttö, raha- tai digipelaaminen huolettaa sinua? Voidaanko puhua asiasta?
    Kysymys antaa henkilölle mahdollisuuden päättää keskustelun jatkumisesta. Kielteisellä vastauksella voit antaa esimerkiksi linkin tälle sivulle tutustuttavaksi. Myönteisellä vastauksella jatketaan.
  • Miten läheisesi päihteiden käyttö, raha- tai digipelaaminen vaikuttaa vointiisi? Miten jaksat tilanteessa?
    Kuuntele. Anna toisen kertoa itselleen sopivalla tavalla tästä elämän osa-alueesta.
  • Oletko huolissasi päihteiden käytön, raha- tai digipelaamisen vaikutuksesta muihin perheenjäseniisi?
    Aikaisin saatu apu ehkäisee usein ongelmien syvenemistä ja vähentää seurauksia läheisten hyvinvoinnille.

Ota puheeksi -kortit 2024 Keusote (Ehyt ry)

Päihteistä voi puhua mahdollisimman varhain ennalta ehkäisevästi. Et tarvitse erityistä osaamista asiasta kysymiseen, inhimillinen kohtaaminen on tärkeintä. Puheeksiotto on ainoa tapa selvittää, vaikuttaako päihteiden käyttö ihmisen elämään ja terveyteen merkittävästi.

Ota päihteiden käyttö/nikotiinituotteiden/rahapelaaminen puheeksi viimeistään silloin, jos sinulla herää huoli lähimmäisestä tai jos keskustelukumppanisi kertoo univaikeuksista, alavireisyydestä tai muistioireista, talousvaikeuksista ja niin edelleen.

Joskus huolen puheeksi ottaminen voi herättää henkilössä ärtymystä eikä hän halua puhua asiasta. Älä silloin tuputa apuasi. Voi olla, että sanasi jäävät henkilön mieleen ja hän alkaa pohtia tilannetta omassa rauhassa myöhemmin. Kysy asiasta uudelleen sopivassa hetkessä.

Ota puheeksi -kortit on tarkoitettu kunta- ja järjestötoimijoille aikuisten päihteiden käytön ja rahapelaamisen puheeksi oton tueksi, kun huoli herää. Kortteja voivat hyödyntää myös muut.

Ota Puheeksi -kortit 2024 on Keusote tehnyt yhdessä Ehyt ry:n kanssa. Kortteja on hyödynnetty tämän sivun kirjoittamisessa.