Siirry sisältöön

Kesän poikkeusaukioloajat

Palvelujen aukioloajoissa on kesällä poikkeuksia – tarkista palvelukohtaiset tiedot.

Stressi ja unettomuus

Tietoa ja tukea stressin lievittämiseen ja unettomuudesta kärsiville.

Nykyajan kiireisessä maailmassa stressi ja unettomuus ovat valitettavan yleisiä ongelmia. Ne voivat ilmetä erikseen tai kietoutua yhteen, mutta molemmat vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiimme. Stressi on elimistön normaali reaktio haasteisiin ja muutoksiin. Lyhytaikainen stressi voi jopa parantaa suorituskykyä, mutta kun stressi jatkuu pitkään ilman palautumista, siitä voi tulla kuormittavaa ja haitallista. Yleisiä stressin oireita on ärtyneisyys, levottomuus, keskittymisvaikeudet kiputilat ja lihasjännitys, ruoansulatusongelmat ja uniongelmat.

Stressi on yksi yleisimmistä unettomuuden aiheuttajista. Kun mieli käy ylikierroksilla, rauhoittuminen voi tuntua mahdottomalta. Samalla jatkuva univaje voi tehdä stressin hallinnasta entistä vaikeampaa. Pitkittyessään niin stressi kuin unettomuuskin edellyttää muutoksia arjen rutiineihin, jotta keho ja mieli pääsee palautumaan.

Hyvinvointi rakentuu pienistä valinnoista. Sekä stressiä että unettomuutta voi oppia hallitsemaan ja niihin on saatavilla tukea.

Käytännön keinoja

  • Tunnista stressiä aiheuttavat tekijät ja pohdi miten pystyt niihin vaikuttamaan
  • Luo selkeä päivärytmi ja rauhoita ilta
  • Liiku säännöllisesti ja huolehdi ravinnosta
  • Harjoittele tietoista läsnäoloa tai rentoutumistekniikoita
  • Pidä taukoja päivän aikana ja suuntaa hetki tietoisesti ajatuksia mukaviin asioihin
  • Hakeudu tarvittaessa ammattiavun piiriin (esim. psykologi, unihoitaja, terveydenhuolto)

Itsehoitoa tukevia verkkosivuja

Tämä sivu on tehty monitoimijaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja Tämä asukaspolku on tehty monialaisessa yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hankkeessa (Keusoten Hyte-verkosto). Hanketyöskentelyssä on ollut mukana edustajia alueen kunnista, kuntalaisia, järjestöjä, yhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä sekä julkisia sosiaali- ja terveysorganisaatioita.