Siirry sisältöön

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Millainen on Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja mitä palveluja se tulee järjestämään?

Hyvinvointialueen palvelut koskevat meistä jokaista jossakin elämämme vaiheessa: hyvinvointialue vastaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen.

Sote-uudistus ja pelastustoimen uudistus ovat yhdessä yksi historiamme suurimmista hallinnollisista uudistuksista. Niiden myötä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueille. Meillä Keski-Uudellamaalla uudistus ei kuitenkaan ole kovin suuri muutos, sillä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä vastaa jo nyt monista sote-palveluista alueellamme.

Alue maantieteellisesti

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue kattaa maantieteellisesti saman alueen kuin nykyinen Keusotekin: Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula ja Pornainen.

Palvelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyvät 1.1.2023 seuraavat palvelut:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymältä
  • opiskeluhuolto (kuraattorit ja psykologit) kunnista
  • erityistä tukea tarvitsevien palveluita Eteva kuntayhtymältä (Etevalta siirtyy palveluita usealle eri hyvinvointialueelle)
  • päihdehuollon palvelut Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymältä (Ridasjärven päihdehoitokeskus eli Ridis)

Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa pelastuspalvelujen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä.

  • Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tulee olemaan yhteinen pelastuslaitos: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.
  • Uudellamaalla HUS säilyy omana organisaationaan ja tuottaa erikoissairaanhoidon palvelut. Uudenmaan hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki omistavat HUS-yhtymän.

Nimi ja viestintä

Hyvinvointialueen virallinen nimi on Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Hyvinvointialueesta käytetään myös brändinimeä Keusote.

Hyvinvointialueen valmisteluvaiheessa hyvinvointialueen viestinnästä vastaa väliaikainen hyvinvointialueen johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen. Operatiivista viestintää toteuttaa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän viestintä.