Siirry sisältöön

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Millainen on Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja mitä palveluja se tulee järjestämään?

Hyvinvointialueen palvelut koskevat meistä jokaista jossakin elämämme vaiheessa, joten on tärkeä tietää, mistä muutoksessa on kyse. Meillä Keski-Uudellamaalla palveluiden siirtyminen kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle ei ole kovin suuri muutos, sillä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä vastaa jo nyt monista sote-palveluista alueellamme. Tällä sivulla kerromme tarkemmin, mitä siirtyminen hyvinvointialueelle tarkoittaa nimenomaan Keski-Uudellamaalla.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula ja Pornainen.

Hyvinvointialueen palvelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyvät 1.1.2023 seuraavat palvelut:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymältä
  • oppilas- ja opiskelijahuolto (kuraattorit ja psykologit) kunnista
  • kehitysvammaisten palveluita Eteva-kuntayhtymältä (Etevalta siirtyy palveluita usealle eri hyvinvointialueelle)
  • päihdehuollon palvelut Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymältä

Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa pelastuspalvelujen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä:

  • Pelastustoimen suunnitellaan toimivan Keski-Uudenmaan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden yhteisenä. Aluevaltuustot päättävät asiasta keväällä 2022.
  • Uudellamaalla HUS säilyy omana organisaationaan ja tuottaa erikoissairaanhoidon palvelut. Nykyinen HUS-kuntayhtymä eli sairaanhoitopiiri lakkautetaan ja sen tilalle perustetaan uusi Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin omistama HUS-yhtymä. Eli Keski-Uudenmaan hyvinvointialue tulee olemaan yksi HUS:n omistajista.

Hyvinvointialueen nimi ja viestintä

Hyvinvointialueen virallinen nimi tulee olemaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Aluehallitus päättää vuoden 2022 aikana, millaisella visuaalisella ilmeellä ja mahdollisella brändinimellä hyvinvointialueen viestintää tullaan toteuttamaan.

Hyvinvointialueen valmisteluvaiheessa, eli 1.1.2023 saakka, hyvinvointialueen viestinnästä vastaa väliaikainen hyvinvointialueen johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen. Operatiivista viestintää toteuttaa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän viestintä.