Hyvinvointialueen ABC
Sote-uudistuksen myötä vastuu sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Tiedätkö, mikä hyvinvointialue oikeastaan on?

Hyvinvointialueet ovat uusia itsehallinnollisia alueita, jotka on perustettu sote-uudistuksen ja pelastustoimen uudistuksen myötä. Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat samat kunnat kuin nykyiseenkin Keusoteen: Hyvinkää, Järvenpää, Nurmijärvi, Mäntsälä, Tuusula ja Pornainen. Tällä hetkellä, vuoden 2022 aikana, hyvinvointialueen luottamushenkilöt ja viranhaltijat valmistelevat ja käynnistävät hyvinvointialueen toimintaa. Sote-palvelut ja pelastustoimen palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023.
Hyvinvointialueet pähkinänkuoressa:
- Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto.
- Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen.
- Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaaleilla valittava aluevaltuusto.
- Hyvinvointialueen rahoitus perustuu pääosin valtion rahoitukseen ja osin maksutuloihin.
- Hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Vaikuttamiskeinoja ovat esimerkiksi äänestäminen aluevaaleissa ja aloiteoikeus hyvinvointialueen toimintaa koskevissa asioissa.

Lue tarkemmin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueesta: