Siirry sisältöön

Hoitoon pääsy

Hoitotakuulla tarkoitetaan terveydenhuoltolaissa määriteltyä aikaa, jonka kuluessa potilaan on päästävä kiireettömään hoitoon tai kiireettömään tutkimukseen.

Terveydenhuoltolaki määrittelee kiireettömään hoitoon pääsyn aikarajat. Lain mukaan:

  • potilaan on saatava arkipäivisin virka-aikana välittömästi yhteys terveyskeskukseen
  • hoidon tarpeen arviointi tulee tehdä viimeistään 3. arkipäivänä yhteydenotosta (perusterveydenhuollossa ja suun terveydenhuollossa)
  • erikoissairaanhoidossa hoidontarpeen arviointi on aloitettava 3 viikon kuluessa
  • potilaan tulee päästä hoitoon viimeistään 3 kuukaudessa arviosta
  • erikoissairaanhoidossa ja suun terveydenhuollossa 3 kuukauden enimmäisaika voidaan ylittää 3 kuukaudella potilaan terveydentilan vaarantumatta.

Kiireettömään hoitoon pääsyn toteutuminen perusterveydenhuollossa ja suun terveydenhuollossa

Palvelulupauksemme on, että jokainen kontakti edistää asiakkaan asiaa. Ratkaisuja lähdetään etsimään välittömästi ensimmäisen yhteydenoton aikana. Etäpalvelumme mahdollistavat välittömän hoidon aloituksen. Tarvittaessa varaamme ajan vastaanotolle.

Terveysasemilla ja suun terveydenhuollossa on käytössä puhelinpalvelu, joka mahdollistaa takaisinsoiton. Vastaanottojen puhelinpalvelu on avoinna joka päivä klo 8–20. Asioithan virka-ajan ulkopuolella klo 16 jälkeen vain kiireellisissä asioissa. Jos sinulle on nimetty hoitovastaava, voit olla suoraan yhteydessä häneen (arkisin klo 8–15). Suun terveydenhuollon keskitetty ajanvaraus on avoinna arkisin klo 7.45–15. Terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon voi olla yhteydessä myös sähköisesti.

Hoidon tarpeen arviointi tehdään tehdään yhteydenoton yhteydessä. Sähköisiin yhteydenottoihin vastataan viimeistään seuraavana arkipäivänä klo 16 mennessä.

Miten nopeasti pääsee lääkärin vastaanotolle kiireettömässä asiassa? Entä hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle? Tutustu hoitotakuutilastoihin sivustolta löytyvien linkkien kautta. Lääkäri- tai hoitajavastaanottojen puhelinpalvelun saatavuustietoihin voit tutustua alla olevan taulukon avulla.

Erikoissairaanhoidon palvelujen odotusajat ovat nähtävissä HUSin verkkosivuilla.