Siirry sisältöön

Hoitoon pääsy

Hoitotakuulla tarkoitetaan terveydenhuoltolaissa määriteltyä aikaa, jonka kuluessa potilaan on päästävä kiireettömään hoitoon tai kiireettömään tutkimukseen.

Terveydenhuoltolaki määrittelee kiireettömään hoitoon pääsyn aikarajat. Lain mukaan:

  • Yhteys terveysasemaan on saatava arkipäivisin virka-aikana välittömästi, ja hoidon tarpeen arvio on tehtävä saman päivän aikana.
  • Kiireettömään hoitoon on päästävä 14 vuorokaudessa, kun hoitoon hakeutumisen syynä on sairastuminen, vamma, pitkäaikaissairauden vaikeutuminen, uudet oireet tai toimintakyvyn alenema. Muissa tilanteissa hoitoon on päästävä 3 kuukaudessa tai asiakkaan hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisesti.
  • Suun terveydenhuollon kiireettömään hoitoon on päästä 4 kuukaudessa tai asiakkaan yksiköllisen tutkimus- tai hoitovälin mukaisesti.
  • Erikoissairaanhoidossa hoidon tarpeen arviointi on aloitettava 3 viikossa lähetteen saapumisesta. Arvioinnin edellyttämät tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on tehtävä 3 kuukaudessa. Tarvittava erikoissairaanhoito on aloitettava 6 kuukaudessa. Alle 23-vuotiaiden psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa vastaavat määräajat ovat 3 viikkoa, 6 viikkoa ja 3 kuukautta.

Kiireettömään hoitoon pääsyn toteutuminen perusterveydenhuollossa ja suun terveydenhuollossa

Palvelulupauksemme on, että jokainen kontakti edistää asiakkaan asiaa. Välittömästi ensimmäisen yhteydenoton aikana tehdään hoidon tarpeen arviointi ja lähdetään etsimään ratkaisuja. Etäpalvelumme mahdollistavat välittömän hoidon aloituksen. Tarvittaessa varaamme ajan vastaanotolle.

Terveysasemilla ja suun terveydenhuollossa on käytössä puhelinpalvelu, joka mahdollistaa takaisinsoiton. Vastaanottojen puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 8–16. Jos sinulle on nimetty hoitovastaava, voit olla suoraan yhteydessä häneen arkisin klo 8–16. Suun terveydenhuollon keskitetty ajanvaraus on avoinna arkisin klo 7.45–15. Terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon voi olla yhteydessä myös sähköisesti.

Miten nopeasti pääsee lääkärin vastaanotolle kiireettömässä asiassa? Entä hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolle? Tutustu hoitotakuutilastoihin sivustolta löytyvien linkkien kautta. Lääkäri- tai hoitajavastaanottojen puhelinpalvelun saatavuustietoihin voit tutustua alla olevan taulukon avulla.

Erikoissairaanhoidon palvelujen odotusajat ovat nähtävissä HUSin verkkosivuilla.