Siirry sisältöön

Blogissamme: Sote-uudistus toteutetaan sujuvana siirtymänä, ihminen edellä

Kuvassa kaksi sosiaalityöntekijää kulkee sosiaali- ja terveyskeskuksen käytävällä.

Sote-uudistuksesta on puhuttu jo usean vuoden ajan, mutta nyt alamme olla uudistuksen keskiössä: Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä tulee Keski-Uudenmaan hyvinvointialue reilun vuoden päästä, 1.1.2023.

Muutos käytännön arjessa pieni

Keski-Uudenmaan asukkaat ehkä pohtivat, miten muutos näkyy juuri täällä meidän alueellamme. Sosiaali- ja terveyspalveluthan järjestetään ja tuotetaan jo keskitetysti Keusotella. Muutos käytännön arjessa ei asukkaiden näkökulmasta olekaan niin suuri kuin monilla muilla alueilla. Uudistus on meillä jo pitkällä. Uutta Keusoten alueella tulee olemaan esimerkiksi oppilas- ja opiskelijahuollon sekä pelastustoimen järjestämisen siirtyminen hyvinvointialueelle.

Oppilas- ja opiskelijahuollon kohdalla muutos tarkoittaa kuntien noin 100 kuraattorin ja psykologin siirtymistä hyvinvointialueelle. Käytännön työ tehdään kuitenkin jatkossakin osana kouluyhteisöä, joten koululaisille, opiskelijoille ja heidän perheilleen muutos ei arjen tasolla juurikaan näy.

Osana sote-uudistusta toteutetaan myös pelastustoimen uudistus. Hyvinvointialueet tulevat siis vastaamaan myös pelastustoimen järjestämisestä. Keski-Uudellamaalla se tarkoittaa käytännössä sitä, että Keski-Uudenmaan pelastuslaitos jatkaa Keski-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueiden yhteisenä pelastuslaitoksena.

Eteva-kuntayhtymästä tulee siirtymään Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle noin 300 sote-ammattilaista.

Hyvinvointialue on yhteinen asiamme

Siirtymä hyvinvointialueelle halutaan tehdä ihminen edellä. Koko sote-uudistuksen päämäärä on, että kaikki saavat laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita yhdenvertaisesti ja että hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat. Keski-Uudenmaankin hyvinvointialue rakennetaan ihmisen kokoiseksi ja asukkaiden hyvinvointia lisääväksi.

“Hyvinvointialue tulee olemaan asukkaidensa hyvinvointialue.”

Ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueella tulee käyttämään aluevaltuusto, ja ensimmäinen valtuusto aloittaa toimikautensa jo maaliskuussa 2022. Me Keusotessa haluamme alueen asukkaat mukaan myös rakentamisvaiheessa: osallistuthan siis sinäkin aluevaaleihin? Ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä. Varsinainen äänestyspäivä on 23.1.2022.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Pirjo Laitinen-Parkkonen
kuntayhtymän johtaja ja väliaikaisen valmistelutoimielimen (VATE) puheenjohtaja