Siirry sisältöön

Maailman elvytyspäivä 16.10.

Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

16.10. Koko päivä

Suomen Sydänliitto, Suomen Elvytysneuvosto ja Hätäkeskuslaitos ovat käynnistäneet Maailman elvytyspäivän 16.10. kampanjan. Sen tavoitteena on rohkaista ihmisiä antamaan hätätilanteessa apua, kertaamaan elvytystä sekä muistuttaa 112 Suomi -sovelluksesta löytyvästä lähimmän sydäniskurin paikannuksesta. Kampanja tarjoaa materiaaleja myös opetuksen tueksi.

Sinäkin voit pelastaa hengen

Sydänpysähdystilanteessa on kyse minuuteista. Siksi ensimmäisenä paikalla olevalla on tärkein rooli autettavan pelastamisessa. Ole rohkea ja uskalla auttaa!                               

Soita 112

Soita sydänpysähdystilanteessa ensimmäisenä hätänumeroon 112. Hätäkeskus neuvoo sinua koko ajan. Aseta puhelin kaiutintoiminnolle, jolloin vapautat kädet elvytykseen.

Aloita elvytys

Painele keskeltä rintalastaa keskeytyksettä kovaa ja nopeasti, noin kaksi kertaa sekunnissa. Puhalla 30 painalluksen jälkeen 2 kertaa, jos osaat tekniikan.

Sydäniskuri paikalle

Jos lähelläsi on muita, pyydä joku hakemaan sydäniskuri paikalle. Jatka itse paineluelvytystä. Lähimmän sydäniskurin löydät 112 Suomi -sovelluksesta.

Lue lisää aiheesta sekä testaa elvytystietämyksesi: https://sydan.fi/maailmanelvytyspaiva/

Kuvassa mies makaa lattialla, toinen henkilö elvyttää miestä ja toinen henkilö asettaa sydäniskuria miehen rintaan. Teksti: Sinäkin voit olla hengenpelastaja. Uskalla elvyttää ja käyttää sydäniskuria.
Kuva: Sydänliitto