Siirry sisältöön

Koronatodistus

EU:n koronatodistus on saatavilla Omakannasta.

Asetuksella varmistetaan, että matkustajat voivat edelleen käyttää EU:n digitaalista koronatodistusta matkustaessaan EU:n alueella maissa, joissa näitä matkustustodistuksia vielä vaaditaan. Asetuksessa ei kuitenkaan velvoiteta jäsenmaita käyttämään tällaisia todistuksia.

EU:n koronarokotustodistus, sekä todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta.

EU:n koronatodistus

EU:n koronatodistus näkyy Omakannassa, kun henkilö on saanut koronarokotuksen, ja tieto on siirtynyt potilastietojärjestelmästä Kanta-arkistoon. Huomioithan, että todistus on saatavilla viikon kuluessa rokotuksen saamisesta. Todistuksessa näkyvät viimeisimpänä saadun rokotteen valmistenimi ja antopäivä, sekä rokoteannosten määrä. Jos on saanut kaksi rokotusta, vain jälkimmäisen rokoteannoksen valmistenimi näkyy todistuksessa.

Huomioithan, että joissain tapauksissa koronarokotusten kirjaus tai sairastettu koronatauti ei ole tallentunut potilastietojärjestelmään siten, että EU:n koronatodistus on mahdollista muodostaa. Tällöin myöskään terveydenhuollon ammattilainen ei saa QR-koodillista EU:n koronatodistusta tulostettua. Tässä tapauksessa voit saada Keusoten erillisen koronarokotustodistuksen tai fit to fly -todistuksen sairastetusta koronataudista.

Todistuksen saa Omakannasta noudattamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Todistusosioon on myös suora linkki Omakannan etusivulta.
  3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Voit myös tulostaa todistuksen paperille. Voit käydä tulostamassa EU:n koronarokotustodistuksen esimerkiksi oman kuntasi kirjastossa.

EU:n koronatodistuksia voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista. Kukin EU-maa voi itse päättää todistuksen mahdollisista muista käyttötarkoituksista.

Suomesta saaduissa EU:n koronatodistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Todistuksessa on QR-koodi, josta todistuksen sisältö ja aitous voidaan tarkistaa. Kaikki EU-todistukset ovat maksuttomia.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tulostaa tai tallentaa todistusta, tai et pääse kirjautumaan Omakantaan:

Jos näet Omakannasta EU:n koronarokotustodistuksen, mutta sinulla ei ole mahdollisuutta tulostaa tai tallentaa sitä, tai et pääse kirjautumaan Omakantaan, voit pyytää todistuksen Keusoten kautta. Keusoten terveydenhuollon ammattilaisilla on mahdollisuus tulostaa QR-koodillinen EU:n koronarokotustodistus Kansallisen tulostus- ja kirjauspalvelun (KTKP) kautta. QR-koodillinen EU:n koronarokotustodistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluttua rokotuksen saamisesta. Tämän todistuksen saat postitse.

Huomioithan, että joissain tapauksissa koronarokotusten kirjaus ei ole tallentunut potilastietojärjestelmään siten, että EU:n koronarokotustodistus on mahdollista muodostaa. Tällöin myöskään terveydenhuollon ammattilainen ei saa QR-koodillista EU:n koronarokotustodistusta tulostettua. Tässä tapauksessa voit saada Keusoten erillisen koronarokotustodistuksen.

Miten saan koronatodistuksen itselleni?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tulostaa tai tallentaa koronatodistusta, tai et pääse kirjautumaan Omakantaan, voit pyytää todistuksen Keusoten kautta. QR-koodillinen EU:n koronatodistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluttua rokotuksen saamisesta. Pyydetty todistus lähetetään viikon sisällä turvasähköpostilla tai postitse.

Voit tarvittaessa tilata koronatodistuksen:

puhelimitse numerossa, p. 019 226 0665, ma-pe 8-16 (takaisinsoittopalvelu)

Keusoten alueella voit noutaa tulostetun koronatodistuksen myös arkisin virka-aikana Nurmijärven Klaukkalan rokotuspisteeltä.

Keusoten koronarokotustodistus, ei sisällä QR-koodia

Jos tarvitset todistuksen nopeammin, sinun on mahdollista saada Keusoten erillinen koronarokotustodistus. Tässä todistuksessa ei ole QR-koodia, eikä se ole EU:n koronarokotustodistus. Tämän todistuksen voit saada postitse, tai turvasähköpostilla.

Joissain tapauksissa koronarokotusten kirjaus ei ole tallentunut potilastietojärjestelmään siten, että EU:n koronarokotustodistus on mahdollista muodostaa. Tässä tapauksessa saat Keusoten erillisen koronarokotustodistuksen. Tämän todistuksen voit saada postitse tai turvasähköpostilla.

Näin tilaat Keusoten erillisen koronarokotustodistuksen:

puhelimitse numerossa, p. 019 226 0665, ma-pe 8-16 (takaisinsoittopalvelu)

Pyydetty todistus lähetetään viikon sisällä postitse tai turvasähköpostilla.

Todistus sairastetusta koronavirustaudista

Jos tarvitset todistuksen sairastetusta koronataudista, saat QR-koodillisen todistuksen itsellesi Omakannasta. EU:n todistus sairastetusta koronavirustaudista vaatii sairastumisen varmistamisen positiivisella PCR-testillä.

Mikäli Omakannasta ei muodostu todistusta sairastetusta taudista, ole yhteydessä Koronahoitopuhelimeen ja pyydä todistusta. Saat korvaavan Fit to fly -todistuksen sairastetusta koronataudista turvapostilla tai postitse. Fit to fly -todistus ei sisällä QR-koodia. Pyydetty todistus lähetetään viikon sisällä postitse tai turvasähköpostilla.