Siirry sisältöön

Koronarokotukset

Tietoa Keusoten alueella järjestettävistä koronarokotuksista.

17.11.2022

STM on vahvistanut (14.11.) hallituksen koronatyöryhmän antaman (9.11.) linjauksen koronarokotusten tehosteannosten tarjoamisesta. Rokotusten kohderyhmiin ei ole tullut muutoksia. Katso voimassa olevat kohderyhmät kohdasta Koronarokotteiden määrät ja annosvälit. Tarkemmin suositusten taustatekijöistä voit lukea alla olevasta THL:n tiedotteesta.

Koronarokotus ajanvarauksella

Voit tulla koronarokotukseen varaamalla ajan sähköisesti tai puhelimitse.

 • Toivomme ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen käyttöä palvelun sujuvoittamiseksi.
 • Koronarokotusaika.fi -osoitteesta saat varattua ajan suoraan haluamallesi ajankohdalle.
 • Rokotusaikoja on tarjolla 8.30 –15.30, ilta-aikoja rajoitetusti.
 • Puhelinajanvaraus avoinna ma – pe klo 8 – 16.
 • Puheluihin pyrimme vastaamaan saman viikon aikana.

Keusoten alueen asukas voi varata rokotusajan haluamaansa rokotuspisteeseen Keusoten alueella (Hyvinkää, Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä, Pornainen), myös oman kotikuntansa ulkopuolella.

 • Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUST, Lääkärinkuja 1, Järvenpää
 • Mäntsälän terveysasema, Kivistöntie 14, Mäntsälä
 • Nurmijärven kirkonkylän terveysasema, Sairaalantie 2, Nurmijärvi
 • Klaukkalan terveysasema, Vaskomäentie 2, Klaukkala
 • Pornaisten terveysasema, Latiskantie 3, Pornainen
 • Etelä-Tuusulan (Hyrylän) terveysasema, Hyryläntie 13, Tuusula
 • Hyvinkää, kauppakeskus Willan rokotuspiste (Faunattaren vieressä)

Walk-in-koronarokotukset ilman ajanvarausta

Korona- ja influenssarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta kaikilla alueemme terveysasemilla seuraavina ajankohtina:

 • la 26.11. klo 8:30–15:30

Jos et ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, hanki rokote etukäteen omakustanteisesti ja ota se mukaan rokotukseen. Lue lisää Walk in -rokotuspäivistä tästä tiedotteesta.

Yleistä rokotteista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti Keusoten alueella annetaan tällä hetkellä BioNTech-Pfizerin rokotetta kaikille yli 12-vuotiaille. Modernan rokotetta annetaan kaikille yli 12-vuotiaille naisille, sekä yli 30-vuotiaille miehille.

Keusote noudattaa THL:n turvallisuusarvioihin perustuvia varotoimia, ja asiakas ei voi itse valita rokotetta, jota THL ei suosittele käytettävän. Koronarokotussarjaa voidaan täydentää ja tehostaa myös eri rokotevalmisteella kuin mitä rokotettava on aikaisemmin saanut. Eri mRNA-rokotteilla ristiin rokottaminen on mahdollista asiakkaan suostumuksella tai asiakkaan niin pyytäessä, mikäli kyseistä valmistetta on rokotuspisteessä saatavilla.

AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotetta ei ole annettu ensimmäisinä rokoteannoksina enää viikosta 42/2021 alkaen. Vaxzevria-rokotteen tilalle on otettu käyttöön Janssenin adenovirusvektorirokote, ja Keusote tilaa rokotetta kysynnän mukaan tarvittaessa. Kansallisen suosituksen mukaisesti rokotetta voidaan antaa 65 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. Janssenin rokotteen voi antaa myös 18–64-vuotiaalle, jolle ei vasta-aiheen vuoksi voi antaa mRNA-rokotetta. Tässä tapauksessa ole yhteydessä Keusoten koronarokotusten puhelinajanvaraukseen varataksesi rokotusajan.

Nuvaxovid-rokote on proteiiniadjuvanttirokote. Kansallisen ohjeistuksen mukaan rokotetta voidaan antaa ensimmäisenä ja toisena annoksena kaikille 12 vuotta täyttäneille henkilöille. Tehosteannoksena eli kolmantena tai myöhempänä annoksena Nuvaxovid-rokotetta voidaan antaa kaikille 18-vuotta täyttäneille. 12-17 vuotiailla Nuvaxovidia voidaan käyttää tehosteannoksena, jos henkilö kuuluu riskiryhmään, ja hänellä on lääketieteellinen este ottaa mRNA-rokote. Nuvaxovid-perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotetta. Rokotusväli on 6 – 12 viikkoa. mRNA-varianttivalmisteet (Comirnaty) laajentavat suojan immunologista pohjaa paremmin tehosteannoksina. (29.9.2022)

Koronarokotteiden määrät ja annosvälit

1. rokote

 • kaikki 5-vuotta täyttäneet

2. rokote

 • kaikki 5-vuotta täyttäneet, kun 1. mRNA -rokotteesta on kulunut 6 – 12 viikkoa
 • Jansenin rokotteen saaneille suositellaan tehosteannosta kun 1. annoksesta on kulunut 2 kuukautta.

3. rokote

 • 18 – 59-vuotiaat perusterveet, kun 2. rokotteesta on kulunut 4 – 6 kk
 • 60 vuotta täyttäneet, kun 2. rokotteesta on kulunut 3 – 4 kk
 • 18 – 59-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat, kun 2. rokotteesta on kulunut 3 – 4 kk
 • 12 – 17-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat, kun 2. rokotteesta on kulunut 6 kk
  • rokote voidaan antaa myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12 – 17-vuotiaille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi. Rokote voidaan antaa, kun 2. rokotteesta on kulunut 6 kk.
 • 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, kun 2. rokotuksesta kulunut 2 kk. 

4. rokote

 • 60 – 69 -vuotiaat perusterveet, kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kk
 • 18 – 69 -vuotiaat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat, kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kk
 • 70 – 79-vuotiaat perusterveet, kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kk
 • 70 – 79-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 65 vuotta täyttäneet koti- tai omaishoidon piirissä olevat sekä
 • 65 vuotta täyttäneet, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona arjessa ilman toisen ihmisen apua,  kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kk.
 • 80 vuotta täyttäneet ja iäkkäiden hoivakodeissa asuvat, kun 3. rokotteesta on kulunut 3 kk.
 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, kun 3. rokotteesta on kulunut 3 – 4 kk

Syystehoste (syksy 2022)

 • 65 vuotta täyttäneet
 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset
 • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat

Tehosterokotteen voi ottaa syyskaudella 2022, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Koronan sairastaneen rokottaminen

1. rokote

18-vuotta täyttäneelle koronataudin sairastaneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan 2 kuukautta sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaalle rokote voidaan antaa 4 – 6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen. Jos rokote annetaan pian sairastetun taudin jälkeen, se voi aiheuttaa voimakkaampia ohimeneviä rokotereaktioita.

Voimakkaasti immuunipuutteisille 5 – 11-vuotiaille suositellaan 1. rokotetta aikaisintaan 2 kk tartunnasta.

Muille 5 – 11-vuotiaille suositellaan 1. rokotetta 4 – 6 kk kuluttua tartunnasta.

2. rokote

Sairastetun koronataudin ja yhden rokotteen jälkeen toista rokoteannosta

 • suositellaan 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.
 • voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.
 • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille, kun 2 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.
 • Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Jos alle 18-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua.

Toinen rokoteannos toimii taudin sairastaneilla samoin kuin kolmas rokoteannos henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia.

Suojatehon kannalta taudin sairastanut tarvitsee toisen annoksen 3–6 kuukauden kuluttua taudista tai ensimmäisestä rokoteannoksesta. Toinen annos voidaan kuitenkin antaa jo aiemmin, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muista painavista syistä. Toinen annos voidaan tällöin antaa tavallisella 6–12 viikon annosvälillä.

Toinen annos voidaan antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta.

3. rokote

Suosittelemme kolmatta annosta seuraaville henkilöille, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin:

Kolmatta annosta suositellaan heille aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Muut eivät suojan kannalta tarvitse ainakaan toistaiseksi kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. 

Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa myös muille taudin sairastaneille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamiseen tarvittavan todistuksen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Suosittelemme, että kolmas annos annetaan 18 vuotta täyttäneille tällöin aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

12–17-vuotiaille kolmas rokote voidaan tarvittaessa antaa, kun molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät: toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta, ja sairastetusta taudista vähintään 3 kuukautta.

Syystehoste (syksy 2022)

 • 65 vuotta täyttäneet
 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset
 • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat

Tehosterokotteen voi ottaa syyskaudella 2022, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Lasten koronarokotukset

Keusote antaa koronarokotuksia kaikille 5 – 11-vuotiaille lapsille. Koronarokotteita ei toistaiseksi anneta alle 5-vuotiaille lapsille. 5 – 11-vuotiaille annetaan vain tälle ikäryhmälle tarkoitettua BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Tämä ikäryhmä saa kaksi rokotetta ja annosväli on 6 – 12 viikkoa. Sairastetun koronataudin jälkeen rokote on mahdollista ottaa 6 kuukauden kuluttua.

Lasten koronarokotukset ajanvarauksella

Varaa lapselle aika koronarokotukseen sähköisesti tai puhelimitse.

 • Toivomme ensisijaisesti sähköisen ajanvarauksen käyttöä palvelun sujuvoittamiseksi.
 • Koronarokotusaika.fi -osoitteesta saat varattua ajan suoraan haluamallesi ajankohdalle.
 • Puhelinajanvaraus avoinna ma – pe klo 8 – 16.
 • Soitamme sinulle takaisin.

5 – 11-vuotiaiden koronarokotukseen voi tulla ajanvarauksella seuraaviin rokotuspisteisiin riippumatta Keusoten asuinkunnasta:

 • Mäntsälän terveysasema, Kivistöntie 14, Mäntsälä
 • Pornaisten terveysasema, Latiskantie 3, Pornainen
 • Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUST, Lääkärinkuja 1, Järvenpää
 • Hyrylän terveysasema, Hyryläntie 13, Tuusula
 • Nurmijärven kirkonkylän terveysasema, Sairaalantie 2, Nurmijärvi
 • Klaukkalan terveysasema, Vaskomäentie 2, Nurmijärvi
 • Hyvinkää, kauppakeskus Willan rokotuspiste (Faunattaren vieressä)

Voiko alaikäinen päättää rokotuksestaan itse?

Useimpien 5 – 11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan suostumus lapsen huoltajilta. Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua päättää asiasta, rokotukseen kysytään suostumusta huoltajalta. 

Huomaa, että suostumus pitää saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta, jos 

 • alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja
 • huoltajien oikeutta päättää lapsen terveydenhuollosta on rajoitettu tai se on annettu muulle taholle.

Rokottajan pitää olla vakuuttunut, että huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu. Keusote suosittaa suostumuslomakkeen käyttöä, mikäli molemmat huoltajat eivät ole mukaan rokotuksessa.

Koronarokotusaika.fi -sivuilta löytyy suostumuslomake, jonka voi tulostaa, allekirjoittaa ja ottaa mukaan rokotuspisteelle. Lomakkeen löydät myös THL:n sivuilta.

Lisätietoja:

Huomioitavaa rokotustilanteessa

 • Tule rokotukseen vain terveenä.
 • Jos olet varannut ajan, tule varatulla rokotusajalla.
 • Ota Kela-kortti valmiiksi esille.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti erityisesti, jos tulet drive in -pisteelle.
 • Muista huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Koronarokotuksen jälkeen tulee varautua 15 minuutin seurantaan. Drive in -rokotuksissa seuranta tapahtuu omassa autossa. Varaa lämmintä päälle.
 • Saatuasi rokotteen, muistathan edelleen noudattaa voimassa olevia suosituksia.
 • Paikallisreaktiot pistoskohdassa, flunssan kaltaiset oireet sekä kuume ovat tavanomaisia rokotuksen haittavaikutuksia. Kipulääkettä voi tarvittaessa käyttää.