Siirry sisältöön

Altistuminen ja tartunta

Ohjeet koronatartunnan saaneelle ja altistuneelle.

Kun olet saanut positiivisen testituloksen

Vältä kodin ulkopuolisia kontakteja

Jos olet saanut positiivisen tuloksen koronakotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, sinun on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään 5 vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta. Sairastumispäivä on nollapäivä.  Esimerkki: sairastumispäivä 14.3.2022, vältä kontakteja vähintään 19.3.2022 asti.

Vältä kaikkia kodin ulkopuolisia lähikontakteja. Älä käy kaupassa, apteekissa tai muissa tiloissa, joissa voi olla muita ihmisiä. Ulkoilu on sallittua ja suotavaakin voinnin niin salliessa. Älä mene ulkoilemaan yleisille ulkoliikuntapaikoille

Koronatartunnan saanut henkilö voi olla tartuttava 5 – 10 vuorokautta oireiden alun jälkeen. Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, suositus on, että pysyttelet kotona, kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta.

Jos sinulla on oireita vielä 5. vuorokautena tai sen jälkeen, suositus on, että pysyt kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään 2 vuorokautta.

Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai ärsytysyskä, sinun ei tarvitse enää välttää kodin ulkopuolisia kontakteja. 

Tee tukosriskin arvio

Koronavirustauti altistaa tukoksille. Tee tukosriskin arvio HUSin sivuilla, jos sinulla on kuumetta yli 37,5 astetta, yleisvointia heikentävää yskää tai hengenahdistusta tai olet raskaana/alle 6 viikkoa sitten synnyttänyt/ keisarileikattu:

Jos sinulla on kohonnut tukosriski, soita Keusoten koronahoitopuhelimeen, jossa arvioidaan hepariinilääkityksen tarve.

Koronainfektion aikana tukosriskiä voi pienentää 

 • huolehtimalla riittävästä juomisesta
 • vaihtamalla asentoa
 • liikuttelemalla alaraajoja
 • olemalla voinnin mukaan pystyssä
 • liikkumalla sisällä
 • käyttämällä tukisukkia vuodelevon aikana, jos sellaiset on ja niitä on muutenkin käyttänyt tukosten ehkäisyyn.

Kenelle koronaviruslääkitys?

Lisätty 5.7.2022

Suomessa on otettu käyttöön Paxlovid-koronaviruslääke rajoitetuille kohderyhmille. 1.7.2022 alkaen lääkitystä on alettu käyttämään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) erikoissairaanhoidossa. Kohderyhmään kuulumiseen lisäksi hoidettavan tulee olla täyttänyt 18 vuotta, eikä hän voi olla raskaana.

Paxlovid-lääkitys on suun kautta otettava viiden vuorokauden pituinen kuuri, joka on maksuton potilaalle. Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään viiden vuorokauden kuluessa. Tartunta tulee olla varmistettu laboratoriotutkimuksella (PCR- tai antigeeni-koronavirustesti).

Lääkehoidon kohderyhmät tällä hetkellä Keusoten alueella:

 • erittäin altistavan riskiryhmän potilaat rokotustaustasta riippumatta: esimerkiksi voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä tai hoito, vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt
 • erittäin altistavan riskiryhmän potilaat, mikäli potilas on rokottamaton tai saanut vain yhden rokotteen: vaikea krooninen keuhko- tai munuaissairaus
 • altistavan riskiryhmän potilaat, mikäli potilas on rokottamaton tai saanut vain yhden rokotteen ja vähintään 40-vuotias: vaikea tai keskivaikea uniapnea tai obesiteetti-hypoventilaatio-oireyhtymä (ja BMI > 40), immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (kuten reumaattiseen sairauteen, suoli-, maksa- tai ihosairauteen)

Yksityiskohtaisempaa tietoa kohderyhmistä:

Pysy pois töistä, kun sairastat

Kun työntekijä sairastuu koronaan, voidaan työpaikoilla käyttää normaaleja sairaslomakäytänteitä ja tilapäistä sairaan lapsen hoitovapaata, kuten hengitystieinfektioissa yleensä. Myös tartuntatautipäivärahaa on mahdollista saada (lisätietoa alla).  

Edelleen on suositeltavaa, että työnantajat suosisivat lyhyissä poissaoloissa omaan ilmoitukseen pohjautuvia poissaolokäytänteitä, jotta terveydenhuollon palvelut eivät ruuhkautuisi. Työnantaja ohjeistaa työterveyshuollon palveluista ja työpaikan ilmoitus- ja todistuskäytänteistä.

Todistuksia sairaslomasta, sairaan lapsen hoitovapaasta ja suosituksista olla poissa työstä/koulusta tai varhaiskasvatuksesta tartuntariskin vuoksi voidaan tehdä julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa ja työterveyshuolloissa.

Ota Keusotessa yhteys koronahoitopuhelimeen:

Tartuntatautipäiväraha

 • Väliaikaisen sairausvakuutuslain muutoksen (28.2.2022) vuoksi Kelan asiakas voi saada tartuntatautipäivärahaa, kun ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa luotettavasti todetun laboratoriovarmennetun covid-19-infektion leviämisriskin takia.
 • Myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, kun lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen riskin takia ja huoltaja on tämän vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään.
 • Uusia säännöksiä sovelletaan tilanteisiin, joissa poissaolo työstä koronavirustartunnan vuoksi on alkanut 1.1.2022 tai sen jälkeen. Muutokset ovat voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.
 • Työkyvyttömyyttä ei edellytetä. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa. 
 • Tartuntatautipäivärahaetuuden hakemiseen ei kelpaa kotitesti. Tilanteessa, jossa henkilö tarvitsee positiivista testitulosta tartuntatautipäivärahan saamiseksi, voi henkilö käydä laboratoriotestissä. Testissä voi käydä joko julkisella maksuttomalla kaistalla tai yksityisessä terveydenhuollossa. Kela korvaa yksityisessä terveydenhuollossa tehtävien koronatestin kustannuksia. Työterveyshuollot saattavat tarjota myös koronatestausta.
 • Keusoten testaussuositus
 • Kelakorvaus yksityisestä koronatestistä on jatkossakin 100 euroa
 • Tietoa Kelan tartuntatautipäivärahasta

Jos olet sairauden oireiden pitkittymisen vuoksi työkyvytön, vaikka et ole enää tartuttava, tarvitset sairaslomatodistuksen.

Ehkäise jatkotartuntoja

Jos olet tehnyt koronatestin oireettomana, voit olla tartuttava erityisesti, jos tiedät altistuneesi todetulle koronatartunnan saaneelle vastikään. Jos et voi saada tartuntatautipäivärahaa (olet tehnyt vain kotitestin), voit vaihtoehtoisesti neuvotella työjärjestelyistä siten, että tartuntariski työpaikalla voidaan minimoida.

Yksiöllistä tartuttavuusaikaa ei tarkalleen tiedetä, siksi työhön palatessa tartuntariskiä voidaan vielä vähentää maskin käytöllä.

Suosittelemme kertomaan tartunnastasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Voit suosittaa tartunnalle altistuneille alla olevia ohjeita.

Kun olet altistunut koronavirukselle

 • Seuraa vointiasi oireiden ilmaantumisen varalta ja tee tarvittaessa kotitesti.
 • Noudata terveysturvallisia käytänteitä (etäisyydet, maskit, käsienpesu/käsidesi).
 • Huomioi, että tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.
 • Vältä lähikontakteja mahdollisuuksien mukaan 5 vuorokautta mahdollisesta altistumisesta ja jää etätöihin, jos mahdollista. Oireeton lapsi tai nuori voi mennä kouluun tai päiväkotiin. Altistuneella ei ole subjektiivista oikeutta jäädä pois työstä, jos hänellä ei ole tartuntaa eikä hän ole sairastunut.
 • Jää kotiin sairastamaan, jos oireita ilmenee.
 • Huom! Keusote ei ole asettanut 10.1.2022 jälkeen koronavirukselle altistuneita henkilöitä enää tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Koronapassi

Positiivinen koronakotitesti ei muodosta sairastetun koronataudin merkintää EU-koronatodistukseen (koronapassi). Laboratoriossa tehdystä PCR-koronatestistä muodostuu merkintä sairastetusta taudista EU-koronatodistukseen (koronapassi).

Soita terveydenhuollon ammattilaiselle näissä tilanteissa

 • Keusoten koronahoitopuhelin 019 226 0099 palvelee ma – pe klo 8–16. Ota yhteys tähän numeroon, jos jokin omassa tai lapsesi voinnissa huolestuttaa tai tukosriskin arvion mukaan saatat tarvita tukoksenestolääkitystä.
 • Päivystysapu 116117 palvelee joka päivä 24 h. Ota yhteys tähän numeroon (klo 16-08), jos huonon voinnin vuoksi et pysty odottamaan seuraavaan aamuun.  
 • Yleinen hätänumero 112 palvelee joka päivä 24 h. Ota yhteys tähän numeroon, jos tarvitset välitöntä apua.
 • Todistuksiin liittyvissä asioissa ei tule soittaa päivystysapuun eikä hätänumeroon.

Oirearvio Omaolossa

Tee oirearvio Nettipalvelussa, jos epäilet koronatartuntaa. Vastaamme saman päivän aikana.

Terveyskylän koronabotti

Koronabotti auttaa arvioimaan tartunnan todennäköisyyttä ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Terveyskylän Koronabottiin on lisätty psyykkisen tuen osuus, joka on tarkoitettu kaikille paikkakunnasta riippumatta.

Koronavilkku-mobiilisovellus

Koronavilkku-sovellus on poistettu käytöstä 1.6.2022!

Apua arkeen koronatilanteessa

Kooste toimijoista, jotka tarjoavat apua arjen haasteisiin sekä psyykkiseen kuormitukseen.

Huomioithan, että vapaaehtoisten auttajien tai omaisten tulee aina olla terveitä, kun he auttavat ikäihmisiä. Tutustu:

Ruoka- ja kauppa-apua järjestöiltä ja muilta toimijoilta:

 • Siskot ja Simot, Tuusulan, Järvenpään, Nurmijärven alueella s.posti: toimisto@siskotjasimot.fi tai puh. 044 973 3844 sekä Mäntsälän keskustan alueella s.posti: mantsala@siskotjasimot.fi tai puh. 044 244 3267, ma-pe klo 9-15.
  (ei koronan tai koronaepäilyn vuoksi karanteenissa oleville)
 • Hyvinkäällä Hyvinkään Palloseura hyps@hyps.fi tai puh. 040 485 5622
 • Pornaisten kirkon ruokajakelua koskevat tiedustelut diakoni Päivi Liu liu@evl.fi puh. 040 526 5837

Nettipalvelimilla:

Martta-Chat ja neuvontapuhelin / kotitalousneuvontaa:

 • Osoitteesta martat.fi saat yhteyden päivystävään marttaan. Kirjoitat viestin, ja marttajärjestön asiantuntijat vastaavat esimerkiksi ruokaan, ravitsemukseen, kotivaraan ja kodinhoitoon liittyviin kysymyksiin. Maksuton palvelu on avoinna 14.4.-31.5.2020 ma-su kello 10-19.
 • Neuvontapuhelin palvelee kotitalousneuvonnan kysymyksissä 18.3. alkaen 9.4.2020 asti ma–la kello 9–19 ja 14.4.-31.5.2020 ma-su kello 10-19 numerossa 050 430 6520

Valtakunnallisia auttavia puhelimia ja palveluja:

Järjestöjen tarjoamat korona-viruspalvelut -sivulta (soste.fi) löydät linkkejä sote-järjestöjen koronavirus-aiheisiin sisältöihin.

Seurakunnat:

 • Hyvinkään seurakunta (hyvinkaanseurakunta.fi): Diakoniatyön vastaanotolle puhelinajan voi varata ajan ma klo 14-17 tai ti, to ja pe klo 10-13, p. 019 4561 250. Päivystävä pappi p. 040 8050 212, ma-pe 9-13. Kaikki seurakunnan työntekijät ovat valmiita antamaan keskusteluapua, yhteystiedot löytyvät seurakunnan nettisivuilta,
 • Järvenpään seurakunta (jarvenpaanseurakunta.fi): Papin puhelin arkisin klo 9-16, puh. 040 487 37 06. Diakonian ajanvaraus ma-to klo 10-12 numeroon 050 571 1889.
 • Mäntsälän seurakunta (mantsalanseurakunta.fi): Päivystävä pappi puh. 019 5607 528 ja päivystävä diakonityöntekijä 019 5607 536.
 • Nurmijärven seurakunta (nurmijarvenseurakunta.fi): P. 044 422 0535 arkisin klo 10-14. Konkreettista kauppa-, apteekki- ja muuta asiointiapua sekä keskusteluapua. Numerossa vastaa pappi tai diakoniatyöntekijä. 
 • Pornaisten seurakunta (pornaistenseurakunta.fi): Diakoni Päivi Liu puh. 040 526 5837 ja seurakuntapastori Risto Poutiainen puh. 0400 922 866
 • Tuusulan seurakunta (tuusulanseurakunta.fi): Voit varata tapaamisajan diakoniatyöntekijälle numerosta 040 844 2258 ma klo 9-11 ja ke klo 14-16. Päivystävä pappi vastaa puhelimeen numerosta 09 875 96211 ma-su klo 9-21. Tuusulan srk:n kirkkoherranvirasto ja vaihde ma-ke 9-16, to 9-17, pe 9-13 puh 09 875 960.

Miten puhun koronasta lapselleni?

Suomen Unicef ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat koonneet sivuilleen vinkkejä, miten koronaviruksesta kannattaa puhua lasten kanssa.

Miten puhua lapsen kanssa koronaviruksesta? 8 vinkkiä (unicef.fi)

Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä? (mll.fi)

Valtakunnallinen neuvontapuhelin
p. 0295 535 535

 • Valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta saat yleistä tietoa koronaviruksesta. 
 • Puhelinneuvonta on auki ma-pe klo 8 – 18 ja la klo 9-15.
 • Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
 • Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitse numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Katso lisätietoa koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta: