Siirry sisältöön

Altistuminen, koronatartunta, yleistä koronasta

Ohjeet koronatartunnan saaneelle ja altistuneelle, yleistä tietoa koronaviruksesta, COVID-19 in other languages.

Keusote ei aseta positiivisen tuloksen koronatestissä saaneita laajamittaisesti tartuntatautilain mukaiseen eristykseen 21.1.2022 alkaen. Myöskään altistuneita ei ole pääsääntöisesti asetettu tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin 10.1.2022 alkaen. Laitosmaisessa asumisessa ja ympärivuorokautisessa hoivassa tartunnan saaneiden eristyspäätökset arvioidaan yksilöllisesti.

Katso uutinen:

Terveydenhuollon laboratoriossa tehdystä koronatestistä positiivisen tuloksen saaneelle lähtee automaattisesti tekstiviesti. HUS Tietohallinnon lähettämä tekstiviesti ohjaa katsomaan toimintaohjeet Keusoten verkkosivuilta.

Mikäli olet saanut positiivisen koronatestituloksen terveydenhuollosta ennen 21.1.2022, noudata tekstiviestissä saamiasi ohjeita. Tartunnanjäljitys soittaa kaikille ennen 21.1.2022 positiivisen koronatestituloksen saaneille aikajärjestyksessä, ja tekee viranomaispäätökset tartuntatautilain mukaisesti (5-10 vrk eristys). Viive on lähes neljä viikkoa. Jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen terveydenhuollosta ennen 10.1.2022, teemme eristyspäätöksen lisäksi tarvittaessa perheenjäsenten tai muiden pitkäkestoisten lähikontaktien karanteenipäätökset. Viranomaispäätökset lähetetään postitse kotiosoitteeseen, päätös tulee liittää Kelan tartuntatautipäivärahahakemukseen.

Jos saat positiivisen koronatestituloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä 21.1.2022 alkaen

 • Positiivinen koronapikatesti kotona tehtynä on riittävän luotettava osoittamaan koronatartunnan.
 • Jos olet saanut positiivisen tuloksen koronakotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, sinun on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta. Sairastumispäivä on nollapäivä.  Esimerkki: sairastumispäivä 21.1.2022, vältä kontakteja vähintään 26.1.2022 asti.
 • Jos sinulla on oireita tai olet sairas, Keusote suosittaa noudattamaan työpaikkasi normaaleja sairauspoissaolokäytäntöjä, suositus sairausloman pituudeksi on vähintään 5 vrk. Keusote suosittaa alueen työnantajia suosimaan omaan ilmoitukseen pohjautuvia sairauspoissaoloja korona/hengitystieinfektio oireisella henkilöllä terveydenhuollon palveluiden ruuhkautumisen ehkäisemiseksi. Jos olet sairauden oireiden vuoksi työkyvytön tai selvästi sairas viiden vuorokauden jälkeen, noudata työpaikkasi normaaleja sairauspoissaolokäytäntöjä. Älä mene sairaana töihin, kouluun tai varhaiskasvatukseen.
 • Jos olet tehnyt koronatestin oireettomana, voit olla tartuttava, erityisesti jos tiedät altistuneesi todetulle koronatartunnan saaneelle vastikään. Keusote suosittaa työnantajaa harkitsemaan lyhyttä, viiden vuorokauden palkallisen sairausloman tai palkallisen/palkattoman poissaolon myöntämistä, jotta tartuntojen leviäminen työpaikalla ei johda runsaisiin, yhtäaikaisiin sairauspoissaoloihin.
  • Jos edellä mainittu käytäntö ei ole mahdollista, neuvottele työnantajan kanssa työjärjestelyistä siten, että tartuntariski työpaikalla voidaan minimoida (5 vuorokautta testipäivästä). Käytä työpaikalla kaikissa kontakteissa laadukasta kasvomaskia (esimerkiksi venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta), ja vietä ruokailu- ja kahvitauot yksin.
 • Kun palaat töihin viiden vuorokauden sairausloman jälkeen, on tärkeää, että käytät kaikissa kodin ulkopuolisissa kontakteissa laadukasta kasvomaskia (esimerkiksi venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta) 10 vrk sairastumisen jälkeen.
 • Positiivinen koronakotitesti ei muodosta sairastetun koronataudin merkintää EU-Koronatodistukseen (Koronapassi). Laboratoriossa tehdystä PCR-koronatestistä muodostuu merkintä sairastetusta taudista EU-Koronatodistukseen (Koronapassi).
 • Tee koronavirustaudin aiheuttama tukosriskin arvio HUS sivuilla, jos sinulla on oireita tai olet raskaana/vastikään synnyttänyt:
 • Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita
  • välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte
  • käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa
  • tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.
 • Keusote ei aseta koronavirukselle mahdollisesti altistuneita henkilöitä karanteeniin. Altistuneiden suositellaan välttävän lähikontakteja mahdollisuuksien mukaan 5 vuorokauden ajan mahdollisesti altistumisesta. Sairastuneen tulee aina jäädä kotiin sairastamaan.
 • Positiivista koronakotitestin varmentamista julkisessa terveydenhuollossa tehdyllä testillä ei useimmissa tilanteissa tarvita.

Jos olet saanut positiivisen koronatestituloksen terveydenhuollon testistä ennen 21.1.2022

 • Ennen 10.1.2022 positiivisen koronatestituloksen terveydenhuollon testistä saaneilla eristyksen keston on 10 vrk oireiden alusta. Teemme tartuntatautilain mukaisen eristyspäätöksen lisäksi tarvittaessa perheenjäsenten tai muiden pitkäkestoisten lähikontaktien tartuntatautilain mukaiset karanteenipäätökset.
 • 10.1-20.1.2022 välisenä aikana positiivisen koronatestituloksen terveydenhuollon testistä saaneilla eristyksen kesto on vähintään 5 vrk oireiden alusta. Altistuneille lähikontakteille ei tehdä tartuntatautilain mukaisia karanteenipäätöksiä.
 • Olemme sinuun yhteydessä, viive yhteydenotossa voi olla jopa 4 viikkoa.

Soita terveydenhuollon ammattilaiselle näissä tilanteissa

 • Keusoten Koronahoitopuhelin: 019 226 0099 palvelee joka päivä klo 8–16. Ota yhteys tähän numeroon, jos jokin omassa tai lapsesi voinnissa huolestuttaa tai tukosriskin arvion mukaan saatat tarvita tukoksenestolääkitystä.
 • Päivystysapu: 116117 joka päivä 24 h. Ota yhteys tähän numeroon (klo 16-08), jos huonon voinnin vuoksi et pysty odottamaan seuraavaan aamuun.  
 • Yleinen hätänumero 112 joka päivä 24 h. Ota yhteys tähän numeroon, jos tarvitset välitöntä apua.
 • Huomioi, että terveydenhuolto on voimakkaasti kuormittunut. On tärkeää, että puhelinpalvelut eivät ruuhkaudu ei-välttämättömistä tiedusteluista. Näin vakavasti sairaat saavat puhelinyhteyden terveydenhuoltoon nopeammin. Todistuksiin liittyvissä asioissa ei tule soittaa Päivystysapuun eikä hätänumeroon.

Miten toimia, jos olet saanut koronatartunnan

 • Vältä kaikkia kodin ulkopuolisia lähikontakteja
 • Älä käy kaupassa, apteekissa tai muissa tiloissa, joissa voi olla muita ihmisiä
 • Ulkoilu on sallittua, ja suotavaakin voinnin niin salliessa. Älä mene ulkoilemaan yleisille ulkoliikuntapaikoille.

Ohje koronavirukselle altistuneelle

 • Altistuneille ei tehdä enää 10.1.2022 jälkeen tartuntatautilain mukaisia karanteenipäätöksiä Keusoten toimialueella. Altistuneiden suositellaan välttävän/vähentävän lähikontakteja mahdollisuuksien mukaan 5 vuorokauden ajan mahdollisesta altistumisesta ja seuraamaan mahdollisia oireita. Käytä palatessasi työhön ja kodin ulkopuolisessa asioinnissa laadukasta kasvomaskia (esimerkiksi venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta) vielä viisi vuorokautta tämän jälkeen.
 • Sairastuneen tulee aina jäädä kotiin sairastamaan.
 • Perheessä tartuntariski on suurempi. Tartunnan voi saada koronarokotuksista huolimatta, ja kaikkien on syytä tarkkailla mahdollisten oireiden ilmenemistä. Tartuntariski on vähäisempi jos:
  • olet sairastanut koronataudin viimeisen kahden kuukauden aikana tai
  • olet saanut toisen tai kolmannen koronarokoteannoksen yli viikon ennen altistumista, ja annoksesta on kulunut korkeintaan kaksi kuukautta
 • Neuvottele työnantajan kanssa järjestelyistä työpaikalla. Tee etätyötä, jos se on mahdollista. Jotkin työnantajat saattavat myöntää myös altistuneille henkilöille mahdollisuuden työstä poissaoloon (palkallisena tai palkattomana) tartuntojen leviämisen estämiseksi työpaikalla.
 • Jos etätyö ei ole mahdollista, suosittelemme käyttämään tiivistä, venttiilitöntä FFP2 hengityksensuojainta työpaikalla kaikissa kontakteissa. Kahvi- ja ruokailutauot suosittelemme viettämään yksin. Noudata näitä varotoimia 10 vuorokauden ajan.
 • Altistuneella ei ole subjektiivista oikeutta jäädä pois esimerkiksi työstä, jos hän ei ole sairastunut tai työkyvytön.
 • Jos saat oireita, jää sairastamaan kotiin vähintään 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta. Jos saat positiivisen koronatestituloksen, katso ohjeen aiemmat kappaleet.
 • Keusoten koronatestaussuositus löytyy Keusoten koronasivuilta.

Koronaviruksen oireet

Koronavirus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita, kuten kuumetta, yskää, hengenahdistusta ja lihassärkyä. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Oireita voivat olla: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Tarttuvuus

 • Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa.
 • Koronavirus voi tarttua myös ilmavälitteisesti pienten aerosolien muodossa. Tämä tarkoittaa, että yskiessä ja aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pieniä hiukkasia, aerosoleja, jotka voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa. Tällöin tartunnan voi saada myös kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä. Ilmavälitteisiä tartuntoja on havaittu sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto. Joissain tapauksissa sairastunut henkilö oli lisäksi hengittänyt voimakkaasti, esimerkiksi laulanut, huutanut, tai puhunut kovaäänisesti.
 • Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 1-14 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.
 • Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Laboratoriomenetelmillä on havaittu, että virus voi säilyä erilaisilla pinnoilla muutamista tunneista jopa kolmeen päivään. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä.
 • Elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu.

COVID-19 in other languages

Oirearvio Nettipalvelussa

Tee oirearvio Nettipalvelussa, jos epäilet koronatartuntaa. Vastaamme saman päivän aikana.

Terveyskylän koronabotti

Koronabotti auttaa arvioimaan tartunnan todennäköisyyttä ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Terveyskylän Koronabottiin on lisätty psyykkisen tuen osuus, joka on tarkoitettu kaikille paikkakunnasta riippumatta.

Miten voin ehkäistä koronatartunnan

Suojele itseäsi ja läheisiäsi

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin.

Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

 • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
 • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
 • Jos kaikesta huolimatta sairastut, jää kotiin lepäämään.

Näin me selvitään koronaviidakosta /
This is how we survive in a corona jungle

Suojaamalla itseä ja läheisiä saamme koronaviruksen kuriin ja elämän takaisin normaaliksi.
Pidetään huolta toisistamme yhdessä! Katso uusi videomme Näin me selvitään koronaviidakosta.

By protecting ourselves and our loved ones we can defeat the coronavirus and normalize our lives. 
Let’s take care of each other! Check out our new video This is how we survive in a corona jungle.

Valitse videon asetuksista tekstityskieli / Select your preferred subtitle language:
suomen kieli/Finnish, Arabic, Dari or Tigrinya.

Käsien pesu

Yski oikein ‒ älä tartuta muita

Käytä kasvomaskia

Lataa Koronavilkku-mobiilisovellus

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama sovellus, jonka avulla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta. Koronavilkussa yksityisyytesi on suojattu.

Apua arkeen koronatilanteessa

Kooste toimijoista, jotka tarjoavat apua arjen haasteisiin sekä psyykkiseen kuormitukseen.

Huomioithan, että vapaaehtoisten auttajien tai omaisten tulee aina olla terveitä, kun he auttavat ikäihmisiä. Tutustu:

Ruoka- ja kauppa-apua järjestöiltä ja muilta toimijoilta:

 • Siskot ja Simot, Tuusulan, Järvenpään, Nurmijärven alueella s.posti: toimisto@siskotjasimot.fi tai puh. 044 973 3844 sekä Mäntsälän keskustan alueella s.posti: mantsala@siskotjasimot.fi tai puh. 044 244 3267, ma-pe klo 9-15.
  (ei koronan tai koronaepäilyn vuoksi karanteenissa oleville)
 • Hyvinkäällä Hyvinkään Palloseura hyps@hyps.fi tai puh. 040 485 5622
 • Pornaisten kirkon ruokajakelua koskevat tiedustelut diakoni Päivi Liu liu@evl.fi puh. 040 526 5837

Nettipalvelimilla:

Martta-Chat ja neuvontapuhelin / kotitalousneuvontaa:

 • Osoitteesta martat.fi saat yhteyden päivystävään marttaan. Kirjoitat viestin, ja marttajärjestön asiantuntijat vastaavat esimerkiksi ruokaan, ravitsemukseen, kotivaraan ja kodinhoitoon liittyviin kysymyksiin. Maksuton palvelu on avoinna 14.4.-31.5.2020 ma-su kello 10-19.
 • Neuvontapuhelin palvelee kotitalousneuvonnan kysymyksissä 18.3. alkaen 9.4.2020 asti ma–la kello 9–19 ja 14.4.-31.5.2020 ma-su kello 10-19 numerossa 050 430 6520

Valtakunnallisia auttavia puhelimia ja palveluja:

Järjestöjen tarjoamat korona-viruspalvelut -sivulta (soste.fi) löydät linkkejä sote-järjestöjen koronavirus-aiheisiin sisältöihin.

Seurakunnat:

 • Hyvinkään seurakunta (hyvinkaanseurakunta.fi): Diakoniatyön vastaanotolle puhelinajan voi varata ajan ma klo 14-17 tai ti, to ja pe klo 10-13, p. 019 4561 250. Päivystävä pappi p. 040 8050 212, ma-pe 9-13. Kaikki seurakunnan työntekijät ovat valmiita antamaan keskusteluapua, yhteystiedot löytyvät seurakunnan nettisivuilta,
 • Järvenpään seurakunta (jarvenpaanseurakunta.fi): Papin puhelin arkisin klo 9-16, puh. 040 487 37 06. Diakonian ajanvaraus ma-to klo 10-12 numeroon 050 571 1889.
 • Mäntsälän seurakunta (mantsalanseurakunta.fi): Päivystävä pappi puh. 019 5607 528 ja päivystävä diakonityöntekijä 019 5607 536.
 • Nurmijärven seurakunta (nurmijarvenseurakunta.fi): P. 044 422 0535 arkisin klo 10-14. Konkreettista kauppa-, apteekki- ja muuta asiointiapua sekä keskusteluapua. Numerossa vastaa pappi tai diakoniatyöntekijä. 
 • Pornaisten seurakunta (pornaistenseurakunta.fi): Diakoni Päivi Liu puh. 040 526 5837 ja seurakuntapastori Risto Poutiainen puh. 0400 922 866
 • Tuusulan seurakunta (tuusulanseurakunta.fi): Voit varata tapaamisajan diakoniatyöntekijälle numerosta 040 844 2258 ma klo 9-11 ja ke klo 14-16. Päivystävä pappi vastaa puhelimeen numerosta 09 875 96211 ma-su klo 9-21. Tuusulan srk:n kirkkoherranvirasto ja vaihde ma-ke 9-16, to 9-17, pe 9-13 puh 09 875 960.

Miten puhun koronasta lapselleni?

Suomen Unicef ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat koonneet sivuilleen vinkkejä, miten koronaviruksesta kannattaa puhua lasten kanssa.

Miten puhua lapsen kanssa koronaviruksesta? 8 vinkkiä (unicef.fi)

Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä? (mll.fi)

Valtakunnallinen neuvontapuhelin
p. 0295 535 535

 • Valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta saat yleistä tietoa koronaviruksesta. 
 • Puhelinneuvonta on auki ma-pe klo 8-21 ja la klo 9-15.
 • Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
 • Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitse numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Korona-chat

 • Avoinna ma-pe klo 8-21 ja la 9-15
 • Chatissa saat yleistä tietoa koronaviruksesta.
 • Palvelussa ei saa neuvontaa.