Siirry sisältöön

Palvelut korona-aikana

Epidemiatilanteen aiheuttamat muutokset palveluissamme. Vierailuohjeet.

Terveyspalvelut ja sairaanhoito

Terveysasemien asiakaspalvelupisteet ovat suljettuina toistaiseksi koronatilanteesta johtuen. Hengitystieinfektioinen potilas ei voi saapua terveysasemalle ilman yhteydenottoa terveydenhuollon ammattihenkilöön sähköisesti tai puhelimitse. Koronapositiivisten potilaiden hoito aloitetaan aina koronahoitopuhelimessa.

Mikäli ilmenee tarve jatkohoidolle läsnävastaanotolla, hoito toteutetaan Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUSTissa. JUSTiin ei voi saapua ilman ilman yhteydenottoa terveydenhuollon ammattihenkilöön sähköisesti tai puhelimitse.

Akuuttiosastojen vierailuohje

Vierailuohje Keusoten akuuttiosastoille 16.3.2022 alkaen. Potilaiden lähiomaiset voivat vierailla seuraavin ehdoin: 

 • potilashuoneessa voi olla vieraita samaan aikaan enintään kaksi 
 • vierailun kesto on enintään puoli tuntia 
 • vierailijan tulee käyttää kertakäyttöistä suu- ja nenäsuojainta, jonka saa tarvittaessa yksiköstä  
 • vierailijan tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa  
 • vierailijalla ei saa olla hengitysinfektio-oireita ja hän ei saa olla altistunut koronavirusinfektiolle viimeisen 5 vuorokauden aikana 

Edellä mainittuihin ehtoihin voidaan hoitoyksikössä myöntää tapauskohtaisia poikkeuksia, mikäli kyseessä on saattohoidossa olevan potilaan omainen.

Kuntoutuskeskuksen vierailuohje

Vierailuohje Keusoten Kiljavalla sijaitsevaan kuntoutuskeskukseen maaliskuusta 2022 alkaen. Vierailla voidaan seuraavin ehdoin:

 • Vierailuaika on arkisin klo 16 – 19. Viikonloppuina ja pyhinä voi vierailla klo 13 – 19.
 • Vierailun kesto on enintään 30 minuuttia.
 • Vierailijoita voi olla enintään 2 henkilöä kuntoutujaa ja huonetta kohden.
 • Tapaamiset toteutetaan ensisijaisesti ulkona tai ala-aulassa.
 • Vieraan tulee olla oireeton.
 • Koko vierailun ajan tulee kaikkien käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta, myös ulkona.
 • Käsihuuhdetta tulee käyttää aktiivisesti.

Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelut

Aikuissosiaalityö

Aikuissosiaalityön palvelut toteutetaan lähipalvelujen lisäksi myös etäyhteyksien avulla (puhelin, Video Visit).

Uudet asiakkaat ottavat yhteyttä työikäisten asiakasohjaukseen.

Lisäksi kuntayhtymästä voi hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea, jos sinulla on erityisiä menoja, jotka eivät kuulu Kelan maksaman perustoimeentulotuen piiriin. Jotta voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, sinulla on ensin oltava Kelan päätös perustoimeentulotuesta.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Uudet asiakkaat saavat yhteyden mielenterveys- ja päihdepalveluihin koko Keusoten alueella:

Mielenterveys-, päihde- ja aikuissosiaalityön MATALA-vastaanotot toimivat Hyvinkään H-sairaalassa ja Järvenpään JUSTissa. Hyvinkään Matala-vastaanotto on avoinna ma–pe klo 8–11 (Hyvinkään H-sairaala, 2 krs, Sairaalankatu 1) ja Järvenpään Matala on avoinna ma–ke klo 12–14.30 välillä (JUST, Lääkärinkuja 1).

Matalan kynnyksen vastaanotolle voi hakeutua elämäntilannekriiseissä ja psykososiaalisissa ongelmatilanteissa. Matala-vastaanotot palvelevat Keusoten jäsenkuntien asukkaita ilman lähetettä ja ajanvarausta sekä ovat maksuttomia. Vastaanotolla sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja arvioivat asiakkaan hoidon ja palvelun tarpeen.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelut

Wärttinän päiväkeskus on avoinna keskiviikkoisin klo 9-16 ja perjantaisin klo 9-14.

Sosiaalinen kuntoutus

Kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluita järjestetään koronatilanteeseen liittyvät ohjeistukset huomioiden lähi- ja etäpalveluina.

Lisätietoja sosiaalisen kuntoutuksen palveluista:


Lasten, nuorten ja perheiden palvelut

Äitiys- ja lastenneuvolat sekä ehkäisyneuvolat

Tarjoamme tavallisten vastaanottojen lisäksi myös etävastaanottoja puhelin- tai videoyhteydellä. Arvioidaan yhdessä, olisiko normaali neuvolakäynti vai etävastaanotto perheellenne sopiva tapa asioida neuvolassa.

Perhevalmennukset ja muut ryhmät

Osa tapaamisista järjestetään etäyhteydellä, mutta järjestämme myös alueellisesti läsnäolotapaamisia.

Asiakkaidemme on tärkeää huomioida, että neuvolaan ei voi tulla lievästikään sairaana tai jos odotatte koronatestin tuloksia. Koronatilannetta seurataan ja muutoksia suosituksiin tehdään tilanteen mukaan lyhyelläkin varotusajalla.

Perheoikeudellinen yksikkö

Lastenvalvojien työ, perheasian sovittelu, olosuhdeselvitykset ja tapaamispaikkatoiminta toteutuu tapaamisilla toimistolla, puhelimitse ja kotikäynneillä. Näiden lisäksi osa palveluista toteutetaan etävastaanottona. Yhteydenoton voi tehdä sähköisellä yhteydenottolomakkeella. Perheoikeudellisessa yksikössä ei tavata asiakkaita, joilla itsellään tai perheenjäsenellä on flunssaoireita.

Lastenvalvojien ajanvaraukseton walk-in -palvelu on keskeytetty toistaiseksi.

Nuorisoasemat

Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Mäntsälä/Pornaisissa puhelinkontaktin lisäksi käytössä on etävastaanottoyhteys. Tapaamiset voidaan toteuttaa lähi- tai etätapaamisina.

Perheneuvolat

Perheneuvoloissa autetaan perheitä, joilla on huolia lasten kasvatukseen, kehitykseen, perhetilanteeseen tai vanhemmuuden haasteisiin liittyen. Perheneuvolaan saa yhteyden sähköisellä yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse. Palvelu toteutetaan ensisijaisesti puhelimitse tai etävastaanottona. Tarvittaessa sovitaan tapaaminen toimipisteessämme. Ethän tule vastaanotollemme sairaana tai jos joku perheenjäsen on sairaana. 

Neuvolapsykologit auttavat yhä pienten lasten ja lasta odottavien perheitä keskusteluin. Keskustelut toteutetaan pääsääntöisesti puhelimitse tai etävastaanottona. Psykologit tutkivat lapset, joiden tilanne sitä erityisesti vaatii. 

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Palvelut jatkuvat normaalisti. Terveydenhoitajat tekevät sekä lähi- että etävastaanottoja, terveystarkastuksia tehdään hygieniaohjeet huomioiden. Terveydenhoitajan tavoittaa Wilman kautta tai puhelimitse. Vastaanotolle tulevan lapsen, nuoren ja huoltajan pitää olla terve. Koronatilannetta seurataan ja muutoksia toimintaan tehdään tilanteen mukaan lyhyelläkin varotusajalla.


Ikäihmisten palvelut

Ikääntyneiden ympärivuorokautisissa palveluissa kaikille asukkaille on mahdollistettu neljän koronarokotuksen sarja. Tartuntatautilaki velvoittaa edelleen tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden.

Epidemian leviäminen riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on riski. Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja noudatettava yksikön hygieniaohjeita. Vierailijoille suositellaan suu-nenäsuojaimen käyttöä sisätiloissa.

Vieraillessa Keusoten ikääntyneiden ympärivuorokautisissa yksiköissä tulee huomioida seuraavat asiat:

Ikääntyneiden päivätoimintaryhmien järjestäminen jouduttiin keskeyttämään maaliskuussa 2021 vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi. Ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu toistaiseksi ja päivätoiminta toteutuu kotiin vietynä supistettuna palveluna. Palvelu kohdistetaan eniten tukea tarvitseville päivätoiminnan asiakkaille.

Ikääntyneiden lyhtyaikaishoidon palvelut on keskitetty Tuusulan, Järvenpään sekä Nurmijärven alueelle.

Muistipoliklinikkatoiminta suljettu ja sovittujen käyntien peruutukset on ilmoitettu asiakkaille. Akuuteissa muistiasiakkaan asioissa voit ottaa yhteyttä:


Vammaispalvelut

Kehitysvammaisten päiväaikainen toiminta

Päiväaikaisen toiminnan palveluja järjestetään koronatilanteeseen liittyvät ohjeistukset huomioiden.
Lisätietoja antavat:

Jos sinulla on hengitystieoireita ja tarvitset terveydenhuollon arviota, ota yhteyttä sähköisesti tai puhelimitse

Koronahoitopuhelin avoinna ma-pe klo 8-16.

Muina aikoina hengitystieinfektio- ja vatsaoireiset potilaat voivat soittaa Päivystysapuun 116117. Voit soittaa päivystysapuun, jos et pärjää koronavirustaudin oireiden kanssa kotona. Päivystysapu ei palvele seuraavissa koronaan liittyvissä asioissa:

 • ajanvaraukset koronatestiin
 • koronavirustestitulosten tiedustelut
 • sairauslomatodistukset
 • rokoteajanvaraukset
 • koronapassiin liittyvät tiedustelut