Palvelut korona-aikana
Epidemiatilanteen aiheuttamat muutokset palveluissamme. Vierailuohjeet.
Terveyspalvelut ja sairaanhoito
Terveysasemien asiakaspalvelupisteet ovat suljettuina toistaiseksi koronatilanteesta johtuen. Hengitystieinfektioinen potilas ei voi saapua terveysasemalle ilman yhteydenottoa terveydenhuollon ammattihenkilöön sähköisesti tai puhelimitse. Koronapositiivisten potilaiden hoito aloitetaan aina koronahoitopuhelimessa.
Mikäli ilmenee tarve jatkohoidolle läsnävastaanotolla, hoito toteutetaan Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUSTissa. JUSTiin ei voi saapua ilman ilman yhteydenottoa terveydenhuollon ammattihenkilöön sähköisesti tai puhelimitse.
Akuuttiosastojen vierailuohje
Vierailuohje Keusoten akuuttiosastoille 16.3.2022 alkaen. Potilaiden lähiomaiset voivat vierailla seuraavin ehdoin:
- potilashuoneessa voi olla vieraita samaan aikaan enintään kaksi
- vierailun kesto on enintään puoli tuntia
- vierailijan tulee käyttää kertakäyttöistä suu- ja nenäsuojainta, jonka saa tarvittaessa yksiköstä
- vierailijan tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa
- vierailijalla ei saa olla hengitysinfektio-oireita ja hän ei saa olla altistunut koronavirusinfektiolle viimeisen 5 vuorokauden aikana
Edellä mainittuihin ehtoihin voidaan hoitoyksikössä myöntää tapauskohtaisia poikkeuksia, mikäli kyseessä on saattohoidossa olevan potilaan omainen.
Kuntoutuskeskuksen vierailuohje
Vierailuohje Keusoten Kiljavalla sijaitsevaan kuntoutuskeskukseen maaliskuusta 2022 alkaen. Vierailla voidaan seuraavin ehdoin:
- Vierailuaika on arkisin klo 16 – 19. Viikonloppuina ja pyhinä voi vierailla klo 13 – 19.
- Vierailun kesto on enintään 30 minuuttia.
- Vierailijoita voi olla enintään 2 henkilöä kuntoutujaa ja huonetta kohden.
- Tapaamiset toteutetaan ensisijaisesti ulkona tai ala-aulassa.
- Vieraan tulee olla oireeton.
- Koko vierailun ajan tulee kaikkien käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta, myös ulkona.
- Käsihuuhdetta tulee käyttää aktiivisesti.
Aikuisten mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalvelut
Aikuissosiaalityö
Aikuissosiaalityön palvelut toteutetaan lähipalvelujen lisäksi myös etäyhteyksien avulla (puhelin, Video Visit).
Uudet asiakkaat ottavat yhteyttä työikäisten asiakasohjaukseen.
Lisäksi kuntayhtymästä voi hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea, jos sinulla on erityisiä menoja, jotka eivät kuulu Kelan maksaman perustoimeentulotuen piiriin. Jotta voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, sinulla on ensin oltava Kelan päätös perustoimeentulotuesta.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Uudet asiakkaat saavat yhteyden mielenterveys- ja päihdepalveluihin koko Keusoten alueella:
Mielenterveys-, päihde- ja aikuissosiaalityön MATALA-vastaanotto Hyvinkään H-sairaalassa ja Järvenpään JUSTissa on jälleen avattu 14.2.2022. Hyvinkään Matala-vastaanotto on avoinna ma–pe klo 8–11 (Hyvinkään H-sairaala, 2 krs, Sairaalankatu 1) ja Järvenpään Matala on avoinna ma–ke klo 12–14.30 välillä (JUST, Lääkärinkuja 1).
Matala-vastaanotot suljettiin väliaikaisesti ajalla 28.12.2021- 13.2.2022. henkilöstövajeen vuoksi, kun mielenterveys- ja päihdepalvelujen sairaanhoitajia siirtyi väliaikaisesti työskentelemään tammikuussa toteutettuihin massarokotuksiin.
Matalan kynnyksen vastaanotolle voi hakeutua elämäntilannekriiseissä ja psykososiaalisissa ongelmatilanteissa. Matala-vastaanotot palvelevat Keusoten jäsenkuntien asukkaita ilman lähetettä ja ajanvarausta sekä ovat maksuttomia. Vastaanotolla sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja arvioivat asiakkaan hoidon ja palvelun tarpeen.
Korvaushoito toteutuu normaaliin tapaan kaikissa yksiköissä vuodenvaihteesta alkaen. Ajanvarausvastaanotot toteutetaan kaikissa yksiköissä pääosin etäkontaktein 31.3.2022 asti.
Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelut
Wärttinän päiväkeskus aukeaa jälleen kävijöille 4.5.2022 alkaen, josta lähtien olemme avoinna keskiviikkoisin klo 9-16 ja perjantaisin klo 9-14.
Sosiaalinen kuntoutus
Kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluita järjestetään koronatilanteeseen liittyvät ohjeistukset huomioiden lähi- ja etäpalveluina.
Lisätietoja sosiaalisen kuntoutuksen palveluista:
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Äitiys- ja lastenneuvolat sekä ehkäisyneuvolat
Tarjoamme tavallisten vastaanottojen lisäksi myös etävastaanottoja puhelin- tai videoyhteydellä. Arvioidaan yhdessä, olisiko normaali neuvolakäynti vai etävastaanotto perheellenne sopiva tapa asioida neuvolassa.
Perhevalmennukset ja muut ryhmät
Osa tapaamisista järjestetään etäyhteydellä, mutta järjestämme myös alueellisesti läsnäolotapaamisia.
Asiakkaidemme on tärkeää huomioida, että neuvolaan ei voi tulla lievästikään sairaana tai jos odotatte koronatestin tuloksia. Koronatilannetta seurataan ja muutoksia suosituksiin tehdään tilanteen mukaan lyhyelläkin varotusajalla.
Perheoikeudellinen yksikkö
Lastenvalvojien työ, perheasian sovittelu, olosuhdeselvitykset ja tapaamispaikkatoiminta toteutuu tapaamisilla toimistolla, puhelimitse ja kotikäynneillä. Näiden lisäksi osa palveluista toteutetaan etävastaanottona. Yhteydenoton voi tehdä sähköisellä yhteydenottolomakkeella. Perheoikeudellisessa yksikössä ei tavata asiakkaita, joilla itsellään tai perheenjäsenellä on flunssaoireita.
Lastenvalvojien ajanvaraukseton walk-in -palvelu on keskeytetty toistaiseksi.
Nuorisoasemat
Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Mäntsälä/Pornaisissa puhelinkontaktin lisäksi käytössä on etävastaanottoyhteys. Tapaamiset voidaan toteuttaa lähi- tai etätapaamisina.
Perheneuvolat
Perheneuvoloissa autetaan perheitä, joilla on huolia lasten kasvatukseen, kehitykseen, perhetilanteeseen tai vanhemmuuden haasteisiin liittyen. Perheneuvolaan saa yhteyden sähköisellä yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse. Palvelu toteutetaan ensisijaisesti puhelimitse tai etävastaanottona. Tarvittaessa sovitaan tapaaminen toimipisteessämme. Ethän tule vastaanotollemme sairaana tai jos joku perheenjäsen on sairaana.
Neuvolapsykologit auttavat yhä pienten lasten ja lasta odottavien perheitä keskusteluin. Keskustelut toteutetaan pääsääntöisesti puhelimitse tai etävastaanottona. Psykologit tutkivat lapset, joiden tilanne sitä erityisesti vaatii.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
Palvelut jatkuvat normaalisti. Terveydenhoitajat tekevät sekä lähi- että etävastaanottoja, terveystarkastuksia tehdään hygieniaohjeet huomioiden. Terveydenhoitajan tavoittaa Wilman kautta tai puhelimitse. Vastaanotolle tulevan lapsen, nuoren ja huoltajan pitää olla terve. Koronatilannetta seurataan ja muutoksia toimintaan tehdään tilanteen mukaan lyhyelläkin varotusajalla.
Ikäihmisten palvelut
Ikääntyneiden ympärivuorokautisissa palveluissa kaikille asukkaille on mahdollistettu neljän koronarokotuksen sarja. Tartuntatautilaki velvoittaa edelleen tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden.
Epidemian leviäminen riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on riski. Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja noudatettava yksikön hygieniaohjeita. Vierailijoille suositellaan suu-nenäsuojaimen käyttöä sisätiloissa.
Vieraillessa Keusoten ikääntyneiden ympärivuorokautisissa yksiköissä tulee huomioida seuraavat asiat:
Ikääntyneiden päivätoimintaryhmien järjestäminen jouduttiin keskeyttämään maaliskuussa 2021 vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi. Ikääntyneiden päivätoiminta on suljettu toistaiseksi ja päivätoiminta toteutuu kotiin vietynä supistettuna palveluna. Palvelu kohdistetaan eniten tukea tarvitseville päivätoiminnan asiakkaille.
Ikääntyneiden lyhtyaikaishoidon palvelut on keskitetty Tuusulan, Järvenpään sekä Nurmijärven alueelle.
Muistipoliklinikkatoiminta suljettu ja sovittujen käyntien peruutukset on ilmoitettu asiakkaille. Akuuteissa muistiasiakkaan asioissa voit ottaa yhteyttä:
Vammaispalvelut
Kehitysvammaisten päiväaikainen toiminta
Päiväaikaisen toiminnan palveluja järjestetään koronatilanteeseen liittyvät ohjeistukset huomioiden.
Lisätietoja antavat:
Sanna Naskila
Työ- ja päivätoiminnan esimies (Askare ja Woimala)
Vammaisten palvelut
Satu Lintunen
Työ- ja päivätoiminnan esimies (Himmeli Mesikämmen ja Kettunen)
Vammaisten palvelut
Jos sinulla on hengitystieoireita ja tarvitset terveydenhuollon arviota, ota yhteyttä sähköisesti tai puhelimitse
Koronahoitopuhelin avoinna ma-su 8-16.
Muina aikoina hengitystieinfektio- ja vatsaoireiset potilaat voivat soittaa Päivystysapuun 116117. Voit soittaa päivystysapuun, jos et pärjää koronavirustaudin oireiden kanssa kotona. Päivystysapu ei palvele seuraavissa koronaan liittyvissä asioissa:
- ajanvaraukset koronatestiin
- koronavirustestitulosten tiedustelut
- sairauslomatodistukset
- rokoteajanvaraukset
- koronapassiin liittyvät tiedustelut