Siirry sisältöön

Mielenterveyden tukitiimi edistää mielialapotilaiden hoidon jatkuvuutta

Mielenterveyden tukitiimi on pystynyt helpottamaan erikoissairaanhoidon jonotilannetta hoitamalla muun muassa mielialapotilaita perusterveydenhuollossa.

Alun perin tiimi hoiti vain vakaavointisia pitkäaikaispsykoosipotilaita, mutta Kestävä kasvu -hankkeen rahoituksella tiimin toimintaa on pystytty laajentamaan. Hankkeen tuella tiimi on pystynyt vastaanottamaan myös mielialapotilaita, jotka eivät tarvitse kovin intensiivistä tukea. Tiimiin kuuluu lähihoitajia, sairaanhoitajia ja lääkäri. Aiemmin oman lääkärin puute muodosti tiimin toiminnalle merkittävän pullonkaulan.

Kun mielialapotilaita voidaan hoitaa kiirevastaanottojen sijaan perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidon kuormitus vähenee. Näin intensiivisempää hoitoa tarvitsevat potilaat pääsevät nopeammin erikoissairaanhoidon piiriin.

Kun potilaalla on hoitokontakti tiimissä, saadaan vähennettyä myös pyöröovi-ilmiötä eli toistuvia ja suunnittelemattomia sairaalakäyntejä. Tiimin työntekijät ovat potilaiden tavoitettavissa matalalla kynnyksellä. Potilaita voidaan myös tavata heille tutussa ja turvallisessa ympäristössä, esimerkiksi kotona tai puistossa.

Lisätietoja

Sirpa Litmanen, mielenterveys- ja päihdepalvelujen koordinoiva esimies
sirpa.litmanen@keusote.fi

Susanna Celik, mielenterveys- ja päihdepalvelujen esimies
susanna.celik@keusote.fi

Mielenterveyden tukitiimin toimintaa kehitetään osana Kestävä kasvu -hanketta (RRP2). Hankkeen rahoittaa Euroopan unionin kertaluontoinen elpymisväline (NextGenerationEU).

Euroopan Unionin kertaluontoisen elpymisvälineen logo.