Siirry sisältöön

Lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä – Vältä kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin

Kuvassa lentäviä naurulokkeja rannalla.

Euroopassa on todettu laajoja korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia epidemioita linnuilla vuodesta 2020 alkaen. Lintujen lisäksi tartuntoja on todettu myös useilla nisäkäslajeilla.

Kesän aikana myös Suomessa on todettu useita lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Heinäkuun aikana Pohjanmaalla on varmistunut tartuntoja myös turkiseläimillä.

Keusoten alueella (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula) ei ole vielä todettu vuonna 2023 lintujen joukkokuolemia, lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja tai turkiseläimiä.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen

Korkeapatogeeniset lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat ihmisillä äärimmäisen harvinaisia. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Tartuntoja ihmisestä toiseen ei ole todettu. Tilannetta kuitenkin seurataan tarkasti sekä Suomessa että maailmalla. Seuraamme tilannetta myös Keusotessa ja tiedotamme aiheesta ajantasaisesti.

Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

Joillakin nisäkkäillä tauti on ollut vakava, ja taudille on ollut ominaista neurologiset oireet. Neurologisten oireiden mahdollisuus on siksi tärkeää huomioida myös ihmisillä.

Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja

  • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Jos mahdollista suojaudu kasvomaskilla tai hengityksensuojaimella (FFP2 tai FFP3) ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille:
    • Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula: Ilmoitukset Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sähköpostiosoitteeseen yaktoimisto@tuusula.fi
    • Hyvinkää: Ilmoitukset Hyvinkään kaupungin ympäristöterveydenhuollon sähköpostiosoitteeseen valvontaelainlaakari@hyvinkaa.fi
    • Pornainen: Ilmoitukset virka-aikana Porvoon ympäristöterveydenhuoltoon valvontaeläinlääkärille sähköpostiosoitteeseen valvontaelainlaakari@porvoo.fi tai ma–pe klo 9–10, p. 0400 692 931. Virka-ajan ulkopuolella yhteys eläinlääkäripäivystykseen, p. 0600 18998 > valitse linja 2 (suureläimet).

Lähde: Lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä – Vältä kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin (THL:n tiedote 14.7.2023, thl.fi)

Lisätietoja:

Mikä on lintuinfluenssa? (thl.fi)

Ajankohtaista infektio- ja tartuntataudeista (keusote.fi)

Ilmoita kuolleista ja sairaista luonnonvaraisista eläimistä sekä lähetä niitä tutkittavaksi, kaikki kunnat (ruokavirasto.fi, pdf)

Ruokaviraston kartta vuonna 2023 todetuista lintuinfluenssatapauksista (HPAI) Suomessa (ruokavirasto.fi)

Luonnonvaraisissa linnuissa todetun korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vuoksi perustetut tartuntavyöhykkeet (ruokavirasto.fi)

Turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa (Ruokaviraston tiedote 13.7.2023, ruokavirasto.fi)


Tiedote päivitetty 26.7.2023 klo 11:44, lisätty tieto, että Keusoten alueella (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula) ei ole vielä todettu vuonna 2023 lintujen joukkokuolemia, lintuinfluenssaan sairastuneita lintuja tai turkiseläimiä.
Tiedote julkaistu 26.7.2023
.

Aiheeseen liittyvät palvelut