Siirry sisältöön

Koronaohjeistusta varhaiskasvatukseen, kouluille ja oppilaitoksiin sekä perheille 8.1.2022

Koronaepidemiatilanne on varsin merkittävästi muuttunut omikron-virusmuunnoksen yleistyttyä hyvin nopeasti Keusoten alueella.

Tartuntojen nopea lisääntyminen on johtanut koronatestauksen ja tartunnanjäljityksen ylikuormittumiseen. Testipisteiden ruuhkautuessa ei enää voida suosittaa kotitestituloksen varmentamista virallisella laboratoriotestillä.

Viive on myös liian pitkä Omikron-tartuntaketjujen katkaisemiseen, sillä tartunnan siirtyminen henkilöstä toiseen on lyhimmillään noin 2 vrk. Merkittävä osa tartunnoista on jäämässä vaille systemaattista havaitsemista ja virallista tartunnanjäljitystä.

THL 5.1.2022 tilannearviossa toteaa, että nykyistä 10 vuorokauden eristysaikaa lyhyemmät 5 vuorokauden omaehtoiset eristäytymiset kaikissa oireisissa hengitystieinfektioissa, ilman virallista PCR-testiä, estäisi epidemian leviämistä.

Keusoten ohjeet (8.1.2022)

  • Jää oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.
  • Jos perheessäsi on koronatartunta, etkä ole vastikään sairastanut koronatartuntaa (joulukuun 2021 aikana tai sen jälkeen) tai sinulla ei ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suositellaan omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta. Jos saat oireita, tai kotitestissä toteat koronatartunnan, jää sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta.
  • Ilmoita varhaiskasvatukseen/kouluun/oppilaitokseen sairaspoissaolosta tai tarpeesta lyhytaikaiseen omaehtoiseen kotikaranteeniin. Sairaslomaa jatketaan tarvittaessa normaalien sairaslomakäytänteiden mukaan.
  • Noudata Keusoten maskisuositusta:
  • Noudata hyvää käsihygieniaa
  • Keusoten testaussuositus:
  • Päiväkoti, koulu tai oppilaitos tiedottaa ryhmissä todetuista koronatartuntatapauksista muita ryhmän jäseniä/huoltajia paljastamatta sairastuneen henkilöllisyyttä ja kehottaa ryhmän muita jäseniä tekemään kotitestausta. Henkilöiden, jotka ovat sairastaneet koronatartunnan edeltävän 2 kk aikana ei tarvitse tehdä kotitestejä.

Tässä vaiheessa kotitestit ovat omakustanteisia. STM on viestinyt, että koululaisille ja opiskelijoille tullaan jakamaan kotitestejä. Tiedotamme lisää, kun testejä on saatavilla.

  • Testivarmennetun koronatartunnan saanutta kehotetaan kertomaan oma-aloitteisesti tartunnastaan niille, joiden kanssa on ollut yhdessä lähekkäin vapaa-ajallaan oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Heille voi myös suositella 5 vrk omaehtoista karanteenia. Omikron tartunnat etenevät nopeasti, jonka vuoksi tartunta tulisi todeta nopeasti (kotipikatestillä) ja lähikontakteja tulisi tiedottaa viivettä, jotta toiminnalla voisi olla vaikutusta.
  • Ala- ja yläkoulut, sekä lukiot alkavat lähiopetuksessa 10.1.2022. Toistaiseksi koko luokkaa tai ryhmää ei suositella ohjattavan kotikaranteeniin ryhmässä todetun yksittäisen koronatartunnan perusteella. Karanteenitoimista neuvotellaan sairaanhoitopiirin kanssa. Sairauspoissaoloja seurataan ja muutokset toimintatapaan ovat mahdollisia.