Siirry sisältöön

Kokemuskohtaamot tukevat osallisuutta lastensuojelussa

Vuosina 2023–2025 toteutettavan Kokemuskohtaamo-hankkeen tavoitteena on lastensuojelun avohuollon asiakasvanhempien osallisuuden lisääntyminen ja asiakasturvallisuuden vahvistuminen. Hankkeen toteuttaa Kasper- Kasvatus- ja perheneuvonta ry yhteistyössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VaKe) kanssa.

Kokemuskohtaamot eivät ole viranomaistoimintaa, vaan kolmannen sektorin palvelu, jota toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Kolmivuotisen hankkeen aikana lastensuojelun asiakasvanhempia autetaan uudella palvelulla. Vanhemmille tarjotaan matalla kynnyksellä muun muassa vertaistukea ja infoiltoja.

Toiminnan tavoitteena on auttaa suoraan lastensuojelun asiakasvanhempia sekä saada vanhempien kokemukset osaksi laajempaa palveluiden kehittämistä. Päämääränä on lastensuojelun asiakasturvallisuuden vahvistuminen. Kehittäminen toteutetaan hyvinvointialueiden ja Kasper ry:n henkilöstön sekä kokemusasiantuntijoiden ja asiakkaiden yhteistyönä.

Jatkoa aikaisemmalle hanketyölle

Kokemuskohtaamot jatkavat Vanhempien ääni lastensuojeluun-hankkeessa aloitettua työtä. Hanke toi vuosina 2020–2023 lastensuojelun asiakasvanhempien ääntä esille ja loi menetelmiä ammattilaisten käyttöön. Hankkeessa tehtyjen kyselyiden perusteella vanhemmat kokivat lastensuojelun asiakasprosesseissa osattomuutta, ja lastensuojelun asiakkuus herättää vanhemmissa yhä häpeää ja syyllisyyttä. Kokemuskohtaamo-hankkeen rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Lisätietoja

Marja-Leena Jääskeläinen, lastensuojelun avohuollon esihenkilö
marja-leena.jaaskelainen@keusote.fi

Jonna Salonen, projektisuunnittelija
jonna.salonen@suomenkasper.fi

Piia Hiltunen, projektisuunnittelija
piia.hiltunen@suomenkasper.fi

Kasper ry:n mediatiedote aiheesta