Siirry sisältöön

Keusote toivoo valtakunnallisten tavoitteiden mittaamisen selkeyttämistä 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on antanut lausuntonsa hyvinvointialueiden valtakunnallisista tavoitteista vuosille 2025–2029. Keusote painottaa erityisesti yhteistyötä ja mittaamisen selkeyttämistä, jotta hyvinvointialueet voivat aidosti vaikuttaa palveluiden yhdenvertaisuuteen, vaikuttavuuteen ja taloudelliseen kestävyyteen. 

Keusote painottaa lausunnossaan, että samoja mittareita tulisi seurata sekä hyvinvointialueilla että valtakunnallisesti, ja mittareiden muutoksista tulee tiedottaa avoimesti ja ennakoiden.  

Erityisesti Keusote toivoo, että ikääntyvän väestön palveluiden laadun ja vaikuttavuuden arviointiin saataisiin yhteiset mittaamisen tavat. Ikääntyvä väestönosa näyttelee suurta roolia hyvinvointialueiden palveluntarpeessa tulevina vuosina. Keusote pitää niin ikään tärkeänä asiakas- ja asukasnäkökulman vahvistamista tavoitteiden mittaamisessa. 

Lisäksi Keusote pitää tietojärjestelmien kehittämisen ja yhteentoimivuuden varmistamista kriittisenä osana toiminnan tehostamista.  

Tarvitaan realistista rahoituspohjaa ja suunnitelmallista ohjausta 

Keusote painottaa lausunnossaan, ettei rahoitusmallin ennakoitavuudella ja pitkäjänteisyydellä sekä asetettavilla tavoitteilla saa olla ristiriitaa. Tavoitteiden mukainen eteneminen tarvitsee realistisen rahoituspohjan ja suunnitelmallista ohjausta, sillä tavoitteet kytkeytyvät lopulta hyvinvointialueilla päätöksiin, jotka ohjaavat pitkän aikavälin toimintaa, talouden suunnittelua sekä palveluiden järjestämistä.  

Erityisesti investointien ohjausjärjestelmää Keusote pitää ongelmallisena: se hidastaa investointeja ja yhteishankkeita, jotka lopulta parantavat palvelutuotannon kustannusvaikutteisuutta. 

Lisätiedot:

Raija Kontio, hyvinvointialuejohtaja, p. 040 768 2627, raija.kontio@keusote.fi
Sam Vuorinen, yhteyspäällikkö, p. 040 807 4792, sam.vuorinen@keusote.fi