Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten toimintasäännöt on hyväksytty
Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten, vammais- ja vanhusneuvostojen ja nuorisovaltuuston toimintasäännöt on hyväksytty aluehallituksen kokouksessa tiistaina 13.12.22. Aluehallitus asettaa vaikuttamistoimielimet valtuustokausittain.
Vanhus- ja vammaisneuvostot ja nuorisoneuvosto ovat hyvinvointialueesta säädetyn lain tarkoittamia osallistumisen- ja vaikuttamisen toimielimiä, ja toimivat näiden kohderyhmien äänenä kaikessa hyvinvointialueen päätöksenteossa. Nyt päätetyssä toimintasäännössä kuvataan vaikuttamistoimielinten toimintaedellytykset, joista aluehallitus vastaa.
Hyvinvointialuelain mukaisesti toimielimillä on mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai voi olevan merkitystä vammaisten, vanhusten tai lasten ja nuorten sekä heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta ja tulla mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Lisäksi aluehallitus päätti perustaa kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaisen päätöksiä tekevän vaativan tuen asiantuntijaryhmän vuodelle 2023. Määräaikainen asiantuntijaryhmä toimii myös uudistuvan vammaislainsäädännön mukaisena vaativan moniammatillisen tuen päätöksiä tekevänä asiantuntijaryhmänä.
Hallitus päätti ottaa käyttöön mallin, jossa kaikilla neuvostoillamme on edustus puhe- ja läsnäolo-oikeudella sekä valtuuston että lautakuntien kokouksissa. Rakennamme nyt uutta vaikuttamisen toimintatapaa, joissa vaikuttamistoimielimillä on selkeä rooli hyvinvointialueen yhteisissä keskusteluissa,
toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu.